Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f72d7c3a-4cd6-44a5-aaa2-c4154cabdbad","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A férfi 11 évet töltött magánzárkába, a lehető leghamarabb az USA-ba akar menni.","shortLead":"A férfi 11 évet töltött magánzárkába, a lehető leghamarabb az USA-ba akar menni.","id":"20250425_kuba-27-ev-borton-kemkedes-tiszt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f72d7c3a-4cd6-44a5-aaa2-c4154cabdbad.jpg","index":0,"item":"1a6afdb5-d230-4d5b-a03f-96e209a334ee","keywords":null,"link":"/vilag/20250425_kuba-27-ev-borton-kemkedes-tiszt","timestamp":"2025. április. 25. 06:42","title":"Kubában 27 év börtön után engedtek szabadon egy kémkedéssel vádolt tisztet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"78abd0b4-9548-4c40-ad27-6b7c7d1b422d","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem szeretné, hogyha az állampolgárok belé vetett bizalma emiatt csökkenne.","shortLead":"Nem szeretné, hogyha az állampolgárok belé vetett bizalma emiatt csökkenne.","id":"20250425_rendorseg-foto-Retvari-Bence-kdnp","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/78abd0b4-9548-4c40-ad27-6b7c7d1b422d.jpg","index":0,"item":"bb27cc8c-3ebb-4d1a-97c0-78110213e760","keywords":null,"link":"/itthon/20250425_rendorseg-foto-Retvari-Bence-kdnp","timestamp":"2025. április. 25. 12:38","title":"Egy rendőr kiakadt azon, hogy Rétvári Bence KDNP-felirattal osztotta meg a róla készült képet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b0d2afa7-fa5e-4182-a0c3-43ff435ed6e9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az Internet Watch Foundation jelentése szerint már olyan, a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képeket is képes készíteni a mesterséges intelligencia, amiről a szakemberek is nehezen tudják megmondani, hogy a valóságot látják-e rajta.","shortLead":"Az Internet Watch Foundation jelentése szerint már olyan, a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képeket is képes...","id":"20250424_mesterseges-intelligencia-gyermekek-szexualis-zaklatasa-pedofilia-buncselekmeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b0d2afa7-fa5e-4182-a0c3-43ff435ed6e9.jpg","index":0,"item":"aa52e9d5-4128-4cb5-8032-7fb697ba9825","keywords":null,"link":"/tudomany/20250424_mesterseges-intelligencia-gyermekek-szexualis-zaklatasa-pedofilia-buncselekmeny","timestamp":"2025. április. 24. 10:03","title":"Egyre valósághűbb pedofil képeket generál a mesterséges intelligencia","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8009f42e-9465-4143-a6aa-b0af2db620f9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A BMW M4 limitált szériás különleges verziójából alig több mint félszáz példány készül.","shortLead":"A BMW M4 limitált szériás különleges verziójából alig több mint félszáz példány készül.","id":"20250424_vezetesi-elmeny-kimaxolva-itt-a-bmw-m4-edition-nurburgring","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8009f42e-9465-4143-a6aa-b0af2db620f9.jpg","index":0,"item":"5222476a-0f90-4235-809a-617886b50c08","keywords":null,"link":"/cegauto/20250424_vezetesi-elmeny-kimaxolva-itt-a-bmw-m4-edition-nurburgring","timestamp":"2025. április. 24. 08:57","title":"Vezetési élmény kimaxolva: itt a BMW M4 Edition Nürburgring","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Az intézkedés kivezetése viszont majdnem mindenki szerint növelni fogja az árakat.","shortLead":"Az intézkedés kivezetése viszont majdnem mindenki szerint növelni fogja az árakat.","id":"20250424_publicus-arresstop-felmeres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63.jpg","index":0,"item":"cf6084e6-03c1-4aa2-a2eb-1068439672b9","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250424_publicus-arresstop-felmeres","timestamp":"2025. április. 24. 10:24","title":"A Fidesz-szavazók jobban érzik az árrésstop hatását, mint az ellenzékiek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"455ba2c1-5b65-4489-93ec-39160c6a53ec","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A nyolcadik generációs vadonatúj Lexus ES hibrid és elektromos hajtással készül.","shortLead":"A nyolcadik generációs vadonatúj Lexus ES hibrid és elektromos hajtással készül.","id":"20250424_szemrevalo-luxusszedan-a-most-eloszor-villanyautokent-is-elerheto-uj-lexus-es","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/455ba2c1-5b65-4489-93ec-39160c6a53ec.jpg","index":0,"item":"ae517f1d-83c6-4bd6-9072-e56254dd499d","keywords":null,"link":"/cegauto/20250424_szemrevalo-luxusszedan-a-most-eloszor-villanyautokent-is-elerheto-uj-lexus-es","timestamp":"2025. április. 24. 11:49","title":"Szemrevaló luxusszedán a most először villanyautóként is elérhető új Lexus ES","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b191e780-1801-4a09-8f1e-4dd400826397","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"1884 első napjaiban a pesti főposta épületének udvaráról eltűnt egy nagy értékű pénzesláda. Minden jel arra mutatott, hogy belső munkáról volt szó, a rendőrség mégis tehetetlen volt sokáig az ügyben, ami részben azért volt, mert a testület addigra használhatatlanná korrumpálódott, illetve azért, mert a bűnügy felderítéséhez szükséges szakértelemnek is híján volt. A népgúny hozzájárult viszont ahhoz, hogy a fővárosi rendőrség berkein belül komoly változás vette kezdetét, és létrejött egy európai összehasonlításban is az élvonalba pozicionálható testület. És menet közben a rablás tetteseit is kézre kerítette egy szemfüles detektív.","shortLead":"1884 első napjaiban a pesti főposta épületének udvaráról eltűnt egy nagy értékű pénzesláda. Minden jel arra mutatott...","id":"20250424_Szazadfordulos-bunugyek-posztkisztli-postarablas-budapest-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b191e780-1801-4a09-8f1e-4dd400826397.jpg","index":0,"item":"4672f4e3-a0f7-45e9-b668-351dceba8aed","keywords":null,"link":"/360/20250424_Szazadfordulos-bunugyek-posztkisztli-postarablas-budapest-rendorseg","timestamp":"2025. április. 24. 20:00","title":"Századfordulós bűnügyek – A postarablás, ami miatt 10 éven át röhögött mindenki a rendőrségen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"efaf8499-ca8a-41c3-9f7e-beb8f069ce37","c_author":"Mátraházi Zsuzsa","category":"360","description":"A 2031 című előadás rendezője és írója 2021-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, de a diplomájukat már külföldön vették át.","shortLead":"A 2031 című előadás rendezője és írója 2021-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, de a diplomájukat már...","id":"20250424_hvg-2031-Katona-Jozsef-Szinhaz-Kamra-Dohy-Balazs-Biro-Zsombor-Aurel-SZFE","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/efaf8499-ca8a-41c3-9f7e-beb8f069ce37.jpg","index":0,"item":"915d76e5-9ae5-4ac2-a476-8a1b32bb0fd6","keywords":null,"link":"/360/20250424_hvg-2031-Katona-Jozsef-Szinhaz-Kamra-Dohy-Balazs-Biro-Zsombor-Aurel-SZFE","timestamp":"2025. április. 24. 16:00","title":"Osztálytalálkozó a hetedik kétharmados Orbán-kormány idején – a régi SZFE-ihlette darab a Kamrában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az egyik legnagyobb magyarországi üzletláncba már második éve szállítja be a biozellert, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is ragaszkodnak a zöldségéhez. Páhin jártunk, ahol Pecznyik Béla, a Pecznyik Tanya Ökofarm tulajdonosa, környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos avatta be a hvg.hu-t a zellertermesztés rejtelmeibe.
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Magyarországon korábban főleg ipari felhasználásra termeltek zellert, az elmúlt 8-10 év azonban komoly fordulatot hozott: a zöldség népszerűsége annyira megnőtt, hogy a termelők már nem is tudják kielégíteni hazai igényeket: Lengyelországból, Hollandiából, Olasz-, és Spanyolországból is importálunk - mondja Pecznyik Béla.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Mi fán terem?
Most induló sorozatunkban olyan zöldségeket és gyümölcsöket mutatunk be, amelyek bár kevésbé ismertek, a táplálkozási szakemberek mégis gyakran hangsúlyozzák, hogy fogyasszuk őket rendszeresen. A helyben termesztett és szezonális növények fogyasztásával a környezetért is sokat tehetünk.
A gazdálkodó egyike azoknak, akik nagyobb mennyiségben biozellert termesztenek Magyarországon. Mindössze 2-3 ilyen gazdaság van, amelyek az összes termőterület kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.
Pecznyikék sem ezzel foglalkoztak korábban: a Pecznyik Tanya Ökofarmon korábban búzát és kukoricát vetettek, majd amikor generációváltás során Pecznyik Béla átvette édesapjától a gazdaságot, újításként a fűszerpaprikát is bevette a termelésbe. Ezután tértek át a biozöldségekre, ezek közül is először a sárgarépával indultak el, hiszen ebből fogy a legnagyobb mennyiség hazánkban. A biozellerrel négy éve próbálkoztak meg, ma már egy hektáron termelik.
Magyarországon összesen 400-430 hektáron termelnek zellert, ebből 30-40 hektáron hajtatott gumós zellert, amit a levelével együtt adnak el a piacon. A gumós zellertermesztés három területre koncentrálódik hazánkban:
A szabadföldi zellert a legnagyobb mennyiségben Alsónémedi, Bugyi és Ócsa környékén termesztik.
A fóliás hajtatott zellert a hazai zöldségtermesztés „Mekkájában”, Csongrád-Csanád megyében - Balástya, Kistelek, Zsombó, Forráskút, Zákányszék térségében - állítják elő. Ugyanitt kisebb területen szabadföldi zellert is termesztenek.
A harmadik régió Székesfehérvár környéke, innen ipari feldolgozásra termelnek. Ipari felhasználásra fagyasztott zöldségkockát készítenek, vagy fagyasztott mixekbe teszik, illetve zellerporként használják fel a növényt.
Szárzellert minimálisan termesztenek, ezt Csongrád-Csanád megye bizonyos részein hajtatják, a boltban kapható szárzellereket nagyrészt külföldről hozzák be.
Reviczky Zsolt
Miből lesz a gumó?
A zellert palántáról termesztik: a magot először el kell vetni egy tápkockába, ebből palántát nevelni, ezt lehet kitenni a területre. A zeller magja nagyon apró, ezért a hazai termesztők gyakran pillírozott magot használnak. Ennél a vetőmag-előállító egy bevonatot von a mag köré, amit már tud kezelni a vetőautomata gép, ezt főként Hollandiából vagy Belgiumból importálják.
Pecznyik Béla
Február elején fátyolfóliás takarással már fóliaházakba lehet ültetni a palántát, ezt minden esetben leveles zellernek adják el. Szabadföldre később, április 20-tól május 15-ig ültetnek. A legkorábban május közepén szedhető, minden esetben kézzel: fém pengével alávágnak, elvágják a gyökerét, megemelik és kihúzzák. Ezután a gumóról levágják a gyökerét, és megmossák.
Reviczky Zsolt
Bár lehetséges géppel is a betakarítás, egy-egy nyűvő rendszerű betakarító gép 30 millió forintos beruházást jelent. Ráadásul, ha leszárad a növény lombja, akkor a gép nem tudja megfogni azt, így mindenképpen marad a kézi szedés.
2017. július 31-én - makói gazdáknál - elkezdtek dolgozni a Dewulf függesztett egysoros sárgarépa- és gyökérzöldség betakarító gépek.Beüzemelésük után - mely...
A piacon a leveles zellerrel május első napjaitól találkozhatunk, a gumóst téli hűtőházakban tárolják be, ezeket egész évben láthatjuk a szupermarketek polcain.
Hollandiában egy méter magas lombja van a zellernek
A szép zeller szabályos, gömb alakú és felfelé csúcsosodik. Ha nem egyenletes a vízellátása, eldeformálódhat, vagy berepedhet az oldalán, azonban ezek csak szépséghibák, a zeller ettől még ugyanolyan finom maradhat - mondja Pecznyik Béla.
Reviczky Zsolt
A termesztés szempontjából kulcskérdés a klíma: hiszen a növénynek nagy gyökérzete és óriási lombja van, sok vizet vesz fel és sokat is párologtat. A hűvös, párás időjárást kedveli, átlagosan 20-25 fok az optimális számára, ez extrém meleget és a magas UV-sugárzást nem bírja. Pecznyik Béla szerint
a magyar klíma tíz évvel ezelőtt még alkalmas volt a zellertermesztésre, de ma már a globális felmelegedés miatt nem az.
Hollandiában és Lengyelországban a zellerek majd kicsattanak az egészségtől: itt hatalmas, 1 méter magas lombozatú és egészséges levelű zellereket látni, hiszen a zeller az itteni hűvösebb és csapadékosabb időt kedveli - teszi hozzá a növényorvos, aki szerint a zeller egy szeszélyes, érzékeny növény, aminek nem egyszerű a természete. A zeller a gyökérzöldségek közül az egyik legnehezebben megtermelhető, ha az összes kertészeti növényt nézzük, szinte csak a szamóca érzékenyebb nála.
Reviczky Zsolt
Kulcskérdés a zellertermesztés során, hogy a lombozatát minél egészségesebben tartsuk, ez sokszor lehetetlen kihívás: a szabadföldi zellernél a sárcseppekkel felverődnek a levelére, a kórokozók így kerülnek a lombozatra. A zeller főleg extrém hőhullámok után érzékeny a levélbetegségekre.
Pecznyik Béla
Ráadásul rothadást is okozhat a nem megfelelő tárolás, és az, ha a termelő nem tartja be a vetésforgót, hiszen önmaga után 4 évente szabadna csak ugyanabba a földbe ültetni a növényt.
Egy ilyen növénynél különösen nagy feladat a biogazdálkodás. Pecznyikék a kártevők ellen a vetésforgó betartásával, atka ellen olajtartalmú készítménnyel védekeznek, vagy neem fa kivonattal, ezek természetes eredetű rovarölőszer hatóanyagot tartalmaznak. Extrém esetben bevethető a természetes eredetű piretrin. Bár felszívódó hatású gombaölő szereket nem, de kontakt hatású réz hatóanyagot a kórokozók ellen használhatnak a biogazdaságban is.
Pecznyik Béla extrém kihívással nézett szembe, amikor bio gazdaságban kezdett zellert termeszteni, ezért egy különleges módszerrel próbálkozik: egyedülálló módon Magyarországon fóliás takarással termeszti a zellert, amit csepegtetőszalaggal öntöz. Nem használ nitrogénműtrágyát, így lassabban növekszik a növény, koncentráltabb a szöveti szilárdsága, így válik ízletesebbé és zamatosabbá, ezért mára nem csak az egyik hazai üzletláncba szállít be, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is agaszkodnak a zelleréhez.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Zöldségcsipsz
Hozzávalók:
2 fej cékla
2 közepes édesburgonya
1 közepes zeller
400 ml napraforgóolaj a sütéshez
½ tk. só
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A cékla és az édesburgonya végeit levágjuk, de nem hámozzuk meg őket. A zeller külső, fás részeit levágjuk, és zöldséghámozóval is megtisztítjuk. Minél vékonyabb, kb. 1-2 mm vastagságú szeletekre vágjuk őket. A zöldségszeleteket több részletben, mélyebb serpenyőben forró olajban átsütjük és papírtörlőre szedjük. Ne legyen zsúfolt a serpenyő, hogy a szeletek egyenletesen süljenek. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőrácsra rakosgatjuk, és 200 fokos sütőben 7 perc alatt roppanósra sütjük. A sütőből kivéve sózzuk a csipszet.
Ha otthoni zellernevelésre kaptunk kedvet, így kezdhetünk hozzá: magot vehetünk a gazdaboltban, ezeket egy tejfölös pohárban tőzegben elvethetjük, majd nevelhetünk belőle palántát. Fontos, hogy a palántanevelés során tartósan ne legyen magas hőmérséklet. A palánta nevelési ideje 8 hét, legjobb, ha március 10. és május 15 között tesszük ki a szabadba. Nagyon érzékeny a zellerpalánta, eleinte nehezen indul be a növekedése, majd robbanásszerűen fejlődik, ezért mindenképpen nagy cserepet válasszunk, máskülönben széttörheti a növény gyökérzete. Fajtától függetlenül 110-130 nap a tenyészideje.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
700 g zeller
1 burgonya
só, bors
szerecsendió
250 ml tejszín
150 g füstölt sajt
4 szelet feketeerdő sonka
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. A gumós zellert és a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót is. Ha a zeller puhára főtt, akkor belereszeljük a sajtot, felöntjük a tejszínnel, és az egészet botmixerrel összezúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még vizet. A sonkákat két sütőpapír közé tesszük, majd 2 tepsi alja közé “szorítjuk”, és 190 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A zellernek a gyökérzöldség félék közül magasan a legerősebb a gyökérzete: egy 2kg-os növénynek legalább 40 cm mélyre lemegy a gyökérzete és fél méter átmérőjű körben fut, ami rengeteg hatóanyagot vesz fel a talajból, így a zeller ásványi anyag tartalma magas.
2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
1 tk só
1 dl olaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
Ha elkészül gerezdre vágva, vagy szeletekben kis olajon átpirítva fogyaszthatjuk, érdemes fűszeres mártással megöntözni.
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium), A- B- C- és E-vitaminokat tartalmaz. Bár a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, a növénynek mind a gumóját, mind a felső zöld részét hasznosíthatjuk, például a gumót pürésíthetjük, kirántva, vagy levesként is fogyaszthatjuk. A zöldséglevest ízesíthetünk a levelével.
Allergén növény, bőrkiütést okozhat, aki allergiás rá, akár a zeller levelével érintkezve égési sérülést szenvedhet el.
Sült zellerhasáb
Hozzávalók:
2 db zellergumó
2-3 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zellert alaposan megpucoljuk, majd egy éles késsel 3-5 cm hosszú és fél cm vastag hasábokat vágunk belőle. Egy lábasban bő, sós vízbe felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 7-8 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó alaposan az olajjal, sóval, borssal, majd betesszük az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön.