Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"aa0ec5be-ef1d-4a0b-bb43-6c0886500c58","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A férfi kitépte az asztal lábát és azzal ütötte az élettársát, majd leöntötte forró vízzel.","shortLead":"A férfi kitépte az asztal lábát és azzal ütötte az élettársát, majd leöntötte forró vízzel.","id":"20250129_ket-ev-felfuggesztett-forrazas-veszekedes-elettars","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aa0ec5be-ef1d-4a0b-bb43-6c0886500c58.jpg","index":0,"item":"40c46505-c48c-4051-ae17-91c751a4a735","keywords":null,"link":"/itthon/20250129_ket-ev-felfuggesztett-forrazas-veszekedes-elettars","timestamp":"2025. január. 29. 20:12","title":"Két év felfüggesztettet kapott az a férfi, aki leforrázta veszekedés közben az élettársát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5ec5c274-61dc-4c7b-abf4-c3c067bb29a4","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Több mint ezret, de nem csak a vasúti, hanem a buszpályaudvarokon is nekigyürkőznek.","shortLead":"Több mint ezret, de nem csak a vasúti, hanem a buszpályaudvarokon is nekigyürkőznek.","id":"20250128_mav-volan-palyaudvari-vecefelujitas-mosdo-toalett-lazar-janos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5ec5c274-61dc-4c7b-abf4-c3c067bb29a4.jpg","index":0,"item":"13f2a406-50ba-43a3-89f2-5727bd8c2c9d","keywords":null,"link":"/kkv/20250128_mav-volan-palyaudvari-vecefelujitas-mosdo-toalett-lazar-janos","timestamp":"2025. január. 28. 07:28","title":"Elárulta Lázár János, hány vécét pattintanak ki az állomásokon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7ef4f10d-13ce-4669-9935-9dec7fdc9017","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A magyar piac is bekerült azok közé, ahol elérhetők lesznek a limitált szériás, egyedi dizájnú Xbox Series X konzolok és kontrollerek.","shortLead":"A magyar piac is bekerült azok közé, ahol elérhetők lesznek a limitált szériás, egyedi dizájnú Xbox Series X konzolok...","id":"20250128_microsoft-coca-cola-xbox-series-x-fanta-kiadas-magyar-megjelenes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ef4f10d-13ce-4669-9935-9dec7fdc9017.jpg","index":0,"item":"7ee2e67e-2b60-473c-a86f-624db802d680","keywords":null,"link":"/tudomany/20250128_microsoft-coca-cola-xbox-series-x-fanta-kiadas-magyar-megjelenes","timestamp":"2025. január. 28. 12:44","title":"A Coca-Cola bejelentette: Magyarországra is jön a fantás Xbox","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24d195f0-6c9c-49b3-a1a2-bd9a4a7bd99e","c_author":"Demény Péter","category":"360","description":"Volt, amikor még Magyarországra is nehezen kaphatott útlevelet egy romániai állampolgár. Kinga számára örömteli, hogy ő dönthet a sorsáról. És már döntött is: vissza Hurghadába!","shortLead":"Volt, amikor még Magyarországra is nehezen kaphatott útlevelet egy romániai állampolgár. Kinga számára örömteli, hogy ő...","id":"20250128_Szeretettel-Erdelybol-hurghada-nagyvarad","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24d195f0-6c9c-49b3-a1a2-bd9a4a7bd99e.jpg","index":0,"item":"fc4b5627-223f-467a-9fae-7f26c201441d","keywords":null,"link":"/360/20250128_Szeretettel-Erdelybol-hurghada-nagyvarad","timestamp":"2025. január. 28. 12:38","title":"Szeretettel Erdélyből: így válik Hurghada az „új paradicsom” ideáljává","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4bd2b799-a10d-483c-8b99-f5adb1ea6a76","c_author":"Balogh Csaba","category":"tudomany","description":"Mozgalmas hónap volt a január, előbb a Honor, majd Xiaomihoz tartozó Redmi, végül a Samsung is bemutatta új mobiljait. Mit szóltak a felhasználók? Melyik mobilra mennyire kattantak rá? A Google keresési adataiban néztünk szét.","shortLead":"Mozgalmas hónap volt a január, előbb a Honor, majd Xiaomihoz tartozó Redmi, végül a Samsung is bemutatta új mobiljait...","id":"20250128_samsung-galaxy-s25-xiaomi-redmi-14-pro-plusz-honor-magic-7-pro-felhasznaloi-erdeklodes-google-keresesek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4bd2b799-a10d-483c-8b99-f5adb1ea6a76.jpg","index":0,"item":"8c68b748-572a-49e0-8add-339c36f0e61f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250128_samsung-galaxy-s25-xiaomi-redmi-14-pro-plusz-honor-magic-7-pro-felhasznaloi-erdeklodes-google-keresesek","timestamp":"2025. január. 28. 15:12","title":"Honor, Redmi, Samsung – mennyire hozták lázba az embereket az új okostelefonok? Elővettük a Google kereső adatait","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"42c12e46-3ed6-4cdb-84a6-1cb68d901002","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A Maha Kumbh Melát 12 évente tartják Észak-Indiában, és olyankor emberek milliói igyekeznek megmártózni a hinduk számára szent Gangesz-folyóban.","shortLead":"A Maha Kumbh Melát 12 évente tartják Észak-Indiában, és olyankor emberek milliói igyekeznek megmártózni a hinduk...","id":"20250129_halalos-tomegbaleset-india-kumbh-mela-vallasi-unnep-gangesz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/42c12e46-3ed6-4cdb-84a6-1cb68d901002.jpg","index":0,"item":"b5ce2f32-f07b-4604-89df-8fb12791b1cd","keywords":null,"link":"/vilag/20250129_halalos-tomegbaleset-india-kumbh-mela-vallasi-unnep-gangesz","timestamp":"2025. január. 29. 06:42","title":"Többeket halálra taposott a tömeg Indiában a világ legnagyobb vallási ünnepén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"001f6025-a7f7-447e-93e9-fd2842dbfc8a","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"Az ügyészi felhívás eredményeképp az utazási iroda a honlapjáról eltávolította a Srí Lanka-i hotelre vonatkozó megtévesztő utazási ajánlatát, és elismerte, hogy szerződésszegést követett el.","shortLead":"Az ügyészi felhívás eredményeképp az utazási iroda a honlapjáról eltávolította a Srí Lanka-i hotelre vonatkozó...","id":"20250129_utazasi-iroda-megteveszto-hirdetes-sri-lanka-ugyeszseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/001f6025-a7f7-447e-93e9-fd2842dbfc8a.jpg","index":0,"item":"7b5b20af-912d-4ad5-89e9-be8e16112026","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250129_utazasi-iroda-megteveszto-hirdetes-sri-lanka-ugyeszseg","timestamp":"2025. január. 29. 10:13","title":"Pálmafás, homokos tengerpart helyett kerítéssel és őrtoronnyal elzárt part várta a magyar utazási iroda ügyfeleit Srí Lankán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"be8d6037-fb83-4b65-b13a-fc14d7bf1921","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Chevrolet Corvette ZR1 első példányáért kifizetett hatalmas összeget jótékonysági célokra fordítják.","shortLead":"A Chevrolet Corvette ZR1 első példányáért kifizetett hatalmas összeget jótékonysági célokra fordítják.","id":"20250128_kozel-15-milliard-forintert-kelt-el-az-elso-1000-loeros-chevrolet-corvette-zr1","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/be8d6037-fb83-4b65-b13a-fc14d7bf1921.jpg","index":0,"item":"b0a36a83-5589-40c9-bae5-e872a37337cb","keywords":null,"link":"/cegauto/20250128_kozel-15-milliard-forintert-kelt-el-az-elso-1000-loeros-chevrolet-corvette-zr1","timestamp":"2025. január. 28. 07:21","title":"21x-es áron, közel 1,5 milliárd forintért kelt el az első 1000+ lóerős csúcs Corvette","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az egyik legnagyobb magyarországi üzletláncba már második éve szállítja be a biozellert, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is ragaszkodnak a zöldségéhez. Páhin jártunk, ahol Pecznyik Béla, a Pecznyik Tanya Ökofarm tulajdonosa, környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos avatta be a hvg.hu-t a zellertermesztés rejtelmeibe.
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Magyarországon korábban főleg ipari felhasználásra termeltek zellert, az elmúlt 8-10 év azonban komoly fordulatot hozott: a zöldség népszerűsége annyira megnőtt, hogy a termelők már nem is tudják kielégíteni hazai igényeket: Lengyelországból, Hollandiából, Olasz-, és Spanyolországból is importálunk - mondja Pecznyik Béla.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Mi fán terem?
Most induló sorozatunkban olyan zöldségeket és gyümölcsöket mutatunk be, amelyek bár kevésbé ismertek, a táplálkozási szakemberek mégis gyakran hangsúlyozzák, hogy fogyasszuk őket rendszeresen. A helyben termesztett és szezonális növények fogyasztásával a környezetért is sokat tehetünk.
A gazdálkodó egyike azoknak, akik nagyobb mennyiségben biozellert termesztenek Magyarországon. Mindössze 2-3 ilyen gazdaság van, amelyek az összes termőterület kevesebb mint 1 százalékát teszik ki.
Pecznyikék sem ezzel foglalkoztak korábban: a Pecznyik Tanya Ökofarmon korábban búzát és kukoricát vetettek, majd amikor generációváltás során Pecznyik Béla átvette édesapjától a gazdaságot, újításként a fűszerpaprikát is bevette a termelésbe. Ezután tértek át a biozöldségekre, ezek közül is először a sárgarépával indultak el, hiszen ebből fogy a legnagyobb mennyiség hazánkban. A biozellerrel négy éve próbálkoztak meg, ma már egy hektáron termelik.
Magyarországon összesen 400-430 hektáron termelnek zellert, ebből 30-40 hektáron hajtatott gumós zellert, amit a levelével együtt adnak el a piacon. A gumós zellertermesztés három területre koncentrálódik hazánkban:
A szabadföldi zellert a legnagyobb mennyiségben Alsónémedi, Bugyi és Ócsa környékén termesztik.
A fóliás hajtatott zellert a hazai zöldségtermesztés „Mekkájában”, Csongrád-Csanád megyében - Balástya, Kistelek, Zsombó, Forráskút, Zákányszék térségében - állítják elő. Ugyanitt kisebb területen szabadföldi zellert is termesztenek.
A harmadik régió Székesfehérvár környéke, innen ipari feldolgozásra termelnek. Ipari felhasználásra fagyasztott zöldségkockát készítenek, vagy fagyasztott mixekbe teszik, illetve zellerporként használják fel a növényt.
Szárzellert minimálisan termesztenek, ezt Csongrád-Csanád megye bizonyos részein hajtatják, a boltban kapható szárzellereket nagyrészt külföldről hozzák be.
Reviczky Zsolt
Miből lesz a gumó?
A zellert palántáról termesztik: a magot először el kell vetni egy tápkockába, ebből palántát nevelni, ezt lehet kitenni a területre. A zeller magja nagyon apró, ezért a hazai termesztők gyakran pillírozott magot használnak. Ennél a vetőmag-előállító egy bevonatot von a mag köré, amit már tud kezelni a vetőautomata gép, ezt főként Hollandiából vagy Belgiumból importálják.
Pecznyik Béla
Február elején fátyolfóliás takarással már fóliaházakba lehet ültetni a palántát, ezt minden esetben leveles zellernek adják el. Szabadföldre később, április 20-tól május 15-ig ültetnek. A legkorábban május közepén szedhető, minden esetben kézzel: fém pengével alávágnak, elvágják a gyökerét, megemelik és kihúzzák. Ezután a gumóról levágják a gyökerét, és megmossák.
Reviczky Zsolt
Bár lehetséges géppel is a betakarítás, egy-egy nyűvő rendszerű betakarító gép 30 millió forintos beruházást jelent. Ráadásul, ha leszárad a növény lombja, akkor a gép nem tudja megfogni azt, így mindenképpen marad a kézi szedés.
2017. július 31-én - makói gazdáknál - elkezdtek dolgozni a Dewulf függesztett egysoros sárgarépa- és gyökérzöldség betakarító gépek.Beüzemelésük után - mely...
A piacon a leveles zellerrel május első napjaitól találkozhatunk, a gumóst téli hűtőházakban tárolják be, ezeket egész évben láthatjuk a szupermarketek polcain.
Hollandiában egy méter magas lombja van a zellernek
A szép zeller szabályos, gömb alakú és felfelé csúcsosodik. Ha nem egyenletes a vízellátása, eldeformálódhat, vagy berepedhet az oldalán, azonban ezek csak szépséghibák, a zeller ettől még ugyanolyan finom maradhat - mondja Pecznyik Béla.
Reviczky Zsolt
A termesztés szempontjából kulcskérdés a klíma: hiszen a növénynek nagy gyökérzete és óriási lombja van, sok vizet vesz fel és sokat is párologtat. A hűvös, párás időjárást kedveli, átlagosan 20-25 fok az optimális számára, ez extrém meleget és a magas UV-sugárzást nem bírja. Pecznyik Béla szerint
a magyar klíma tíz évvel ezelőtt még alkalmas volt a zellertermesztésre, de ma már a globális felmelegedés miatt nem az.
Hollandiában és Lengyelországban a zellerek majd kicsattanak az egészségtől: itt hatalmas, 1 méter magas lombozatú és egészséges levelű zellereket látni, hiszen a zeller az itteni hűvösebb és csapadékosabb időt kedveli - teszi hozzá a növényorvos, aki szerint a zeller egy szeszélyes, érzékeny növény, aminek nem egyszerű a természete. A zeller a gyökérzöldségek közül az egyik legnehezebben megtermelhető, ha az összes kertészeti növényt nézzük, szinte csak a szamóca érzékenyebb nála.
Reviczky Zsolt
Kulcskérdés a zellertermesztés során, hogy a lombozatát minél egészségesebben tartsuk, ez sokszor lehetetlen kihívás: a szabadföldi zellernél a sárcseppekkel felverődnek a levelére, a kórokozók így kerülnek a lombozatra. A zeller főleg extrém hőhullámok után érzékeny a levélbetegségekre.
Pecznyik Béla
Ráadásul rothadást is okozhat a nem megfelelő tárolás, és az, ha a termelő nem tartja be a vetésforgót, hiszen önmaga után 4 évente szabadna csak ugyanabba a földbe ültetni a növényt.
Egy ilyen növénynél különösen nagy feladat a biogazdálkodás. Pecznyikék a kártevők ellen a vetésforgó betartásával, atka ellen olajtartalmú készítménnyel védekeznek, vagy neem fa kivonattal, ezek természetes eredetű rovarölőszer hatóanyagot tartalmaznak. Extrém esetben bevethető a természetes eredetű piretrin. Bár felszívódó hatású gombaölő szereket nem, de kontakt hatású réz hatóanyagot a kórokozók ellen használhatnak a biogazdaságban is.
Pecznyik Béla extrém kihívással nézett szembe, amikor bio gazdaságban kezdett zellert termeszteni, ezért egy különleges módszerrel próbálkozik: egyedülálló módon Magyarországon fóliás takarással termeszti a zellert, amit csepegtetőszalaggal öntöz. Nem használ nitrogénműtrágyát, így lassabban növekszik a növény, koncentráltabb a szöveti szilárdsága, így válik ízletesebbé és zamatosabbá, ezért mára nem csak az egyik hazai üzletláncba szállít be, de a legjobb budapesti Michelin-csillagos éttermek is agaszkodnak a zelleréhez.
Pecznyik Béla
Reviczky Zsolt
Zöldségcsipsz
Hozzávalók:
2 fej cékla
2 közepes édesburgonya
1 közepes zeller
400 ml napraforgóolaj a sütéshez
½ tk. só
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A cékla és az édesburgonya végeit levágjuk, de nem hámozzuk meg őket. A zeller külső, fás részeit levágjuk, és zöldséghámozóval is megtisztítjuk. Minél vékonyabb, kb. 1-2 mm vastagságú szeletekre vágjuk őket. A zöldségszeleteket több részletben, mélyebb serpenyőben forró olajban átsütjük és papírtörlőre szedjük. Ne legyen zsúfolt a serpenyő, hogy a szeletek egyenletesen süljenek. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőrácsra rakosgatjuk, és 200 fokos sütőben 7 perc alatt roppanósra sütjük. A sütőből kivéve sózzuk a csipszet.
Ha otthoni zellernevelésre kaptunk kedvet, így kezdhetünk hozzá: magot vehetünk a gazdaboltban, ezeket egy tejfölös pohárban tőzegben elvethetjük, majd nevelhetünk belőle palántát. Fontos, hogy a palántanevelés során tartósan ne legyen magas hőmérséklet. A palánta nevelési ideje 8 hét, legjobb, ha március 10. és május 15 között tesszük ki a szabadba. Nagyon érzékeny a zellerpalánta, eleinte nehezen indul be a növekedése, majd robbanásszerűen fejlődik, ezért mindenképpen nagy cserepet válasszunk, máskülönben széttörheti a növény gyökérzete. Fajtától függetlenül 110-130 nap a tenyészideje.
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
700 g zeller
1 burgonya
só, bors
szerecsendió
250 ml tejszín
150 g füstölt sajt
4 szelet feketeerdő sonka
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát. A gumós zellert és a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózzuk, borsozzuk, és ráreszeljük a szerecsendiót is. Ha a zeller puhára főtt, akkor belereszeljük a sajtot, felöntjük a tejszínnel, és az egészet botmixerrel összezúzzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá még vizet. A sonkákat két sütőpapír közé tesszük, majd 2 tepsi alja közé “szorítjuk”, és 190 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
A zellernek a gyökérzöldség félék közül magasan a legerősebb a gyökérzete: egy 2kg-os növénynek legalább 40 cm mélyre lemegy a gyökérzete és fél méter átmérőjű körben fut, ami rengeteg hatóanyagot vesz fel a talajból, így a zeller ásványi anyag tartalma magas.
2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
1 tk só
1 dl olaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a sót. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.
Ha elkészül gerezdre vágva, vagy szeletekben kis olajon átpirítva fogyaszthatjuk, érdemes fűszeres mártással megöntözni.
A gumós zeller illóolajokat, ásványi anyagokat (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium), A- B- C- és E-vitaminokat tartalmaz. Bár a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, a növénynek mind a gumóját, mind a felső zöld részét hasznosíthatjuk, például a gumót pürésíthetjük, kirántva, vagy levesként is fogyaszthatjuk. A zöldséglevest ízesíthetünk a levelével.
Allergén növény, bőrkiütést okozhat, aki allergiás rá, akár a zeller levelével érintkezve égési sérülést szenvedhet el.
Sült zellerhasáb
Hozzávalók:
2 db zellergumó
2-3 ek olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zellert alaposan megpucoljuk, majd egy éles késsel 3-5 cm hosszú és fél cm vastag hasábokat vágunk belőle. Egy lábasban bő, sós vízbe felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 7-8 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó alaposan az olajjal, sóval, borssal, majd betesszük az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön.