Nem halnak ki a férfiak

2012. február 23., csütörtök, 14:30 • Utolsó frissítés: 2012. február 23., csütörtök, 14:30
Szerző:


Címkék: ; ;

A korábbi feltevésekkel ellentétben nem fognak kihalni a férfiak: egy új elemzés szerint a speciális Y-kromoszóma nem fog eltűnni, mint ahogyan azt a kutatók eddig vélték.

Az evolúció több millió éve alatt számos alkalommal érte génveszteség az emberi kromoszómákat. Az elmúlt 25 millió évben azonban nem történt ilyen jelentős változás - írják amerikai kutatók a Nature című szaklapban. Az ember testi sejtjeinek magjában 46 kromoszóma van. Ezek közül 44 párosával áll, a fennmaradó két kromoszóma pedig az X- illetve az Y-kromoszóma. 

A nők két X-kromoszómával, a férfiak pedig egy X- és egy Y-kromoszómával rendelkeznek. Csak a férfiaknak van  tehát Y-kromoszómájuk, amely a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket hordoz. Az Y-kromoszóma az egyetlen az örökítőanyagban, amelynek nincsen ellentétpárja. 

A kutatók szerint a nemi kromoszómák 200-300 millió évvel ezelőtt a "normális" kromoszómákból alakultak ki. Azóta ötször történt erőteljes, génveszteséggel társuló átalakulás. 

Jennifer Hughes, a Massachusettsi Műszaki Intézet kutatója és munkatársai makákók Y-kromoszómáját vizsgálták meg, eredményeiket pedig összehasonlították az emberek és csimpánzok korábban elemzett mintáival.

Az Y-kromoszómák összehasonlításával a szakértők rekonstruálni tudták a fejlődésüket. Míg az emberek és a csimpánzok fejlődése csak hatmillió évvel ezelőtt vált el egymástól, az óvilági majmok - például a mamkákók - s az ember fejlődése már harmincmillió éve különvált. Az utolsó, génveszteséggel társuló kromoszómaváltozás 25 millió évvel ezelőtt következett be, még azelőtt, hogy az ember fejlődésvonala elvált a makákókétól.


Nem halnak ki a férfiak
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


Balázs Csaba: „Én mindig innen rendelek: http://emobi.hu” » Titkosügynökök mobiltokja

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Nem kell letölteni: ez a funkció eleve benne lesz az iOS 8-ba

Az, hogy az Apple együttműködik egy közkedvelt app mögött álló céggel, előrevetíti, hogy egy remek funkció kerül mobil operációs rendszere...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X