szerző:
hvg.hu

Egy weboldal segítségével bárki megnézheti, mennyi kilométert lehet "üres" tankkal megtenni, de az értéket akár ki is lehet számolni.

A legtöbb autós azonnal a benzinkút felé venné az irányt, ha a műszerfalon kigyullad az üzemanyagszint-jelző lámpa. Nem véletlenül, ha ugyanis teljesen kiürül a tartály, az komoly kárt okozhat az üzemanyag-szivattyúban. Éppen ezért az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon hány kilométert lehet megtenni az után, hogy a kis lámpa kigyulladt? A választ könnyű kiszámolni.

©

Az üzemanyagtartályokat úgy alakítják ki, hogy abban legyen hely a tartalék üzemanyagnak. Amikor a lámpa kigyullad, ezt a szintet éri el az érzékelő. Hogy ennek a mértéke mekkora, az minden autónál változik, de általánosan a teljes tartály űrtartalmának 10-15 százaléka jelenti a tartalékot – írja az Autoguide. Hogy az adott autónak pontosan mekkora az üzemanyagtartálya, az a kocsi műszaki leírásában megtalálható.

Egy 2013-as Toyota Corolla tankja például 50 literes, vagyis minimum 5 liter van még benne akkor, amikor felvillan a jelzőfény. Az autó átlagfogyasztása 6,4 liter, vagyis ennyi üzemanyaggal még nagyjából 75-78 kilométert lehet megtenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez teljes egészében leautózható, hiszen ha teljesen kiürül a tank, az tönkreteheti az autót.

©

Van azonban egy másik megoldás is azoknak, akik nem (annyira) szeretnek számolgatni. A Tank On Empty nevű weboldal lényege, hogy a felhasználók a saját tapasztalataikat vihetik fel az adatbázisba, így ezek alapján áll össze, hogy az adott modellel átlagosan mennyi kilométert lehet megtenni. Az értékek ugyan mérföldben vannak megadva, ám ezt 1,6-tal megszorozva kiszámolható, kilométerben ez mekkora távolságot jelent.

©

Az autókat böngészhetjük típus alapján is, de a keresőmezőbe beírva akár egy konkrét modellre is rákereshetünk. A grafikonoknál a Data Points mezőben látható szám mutatja meg, hány autós vitt fel eddig adatot az autóra, így minél magasabb ez a szám, annál megbízhatóbb az eredmény.

Ha arra is kíváncsi, melyik autók a legtakarékosabbak, itt találhat egy friss, 2015-ös listát, ha pedig arra kíváncsi, mekkora lehet az eltérés a valós és a gyári fogyasztás között, és ez mennyibe kerül önnek, azt itt tudja megnézni.

Ha ez hasznos volt, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!