szerző:
hvg.hu

A Google autója eddig csak elszenvedője volt a baleseteknek, most viszont ő okozta.

A Google kifejezetten büszke volt arra, hogy az önvezető autói sosem okoznak balesetet, nemrég azonban ez is bekövetkezett. A baleseti bejelentőlap szerint a vezető nélküli jármű – egy Lexus RX450h – alacsony sebességgel egy busznak ütközött Mountain View-ban.

©

A The Verge beszámolója szerint a Google autója a szokásos útvonalán, az El Caminón hajtott végig, hogy az egyik kereszteződésnél jobbra kanyarodva ráforduljon a Castro Streetre. A jármű meg is kezdte a besorolást a sávba, ám az egyik csatornafedél körül homokzsákokat érzékelt, ezért megpróbált visszahúzódni a sávjába, hogy kikerülje azokat.

A középső sávban egy busz érkezett hátulról, a Google számítógépe viszont úgy ítélte meg, hogy vagy megáll, vagy legalábbis lassítani fog, ezért folytatta a manővert. Ez azonban nem így történt, így a busz oldalba kapta a Lexust. Szerencsére semmilyen személyi sérülés nem történt – a személyautónak csak a sárvédője és az első kereke bánta a találkozást – a kocsi ugyanis körülbelül 3 km/h-val haladt, míg a busz nagyjából 25 km/h-val mehetett. A hírek szerint az autóban ülő tesztpilótának sem lett baja, aki a tükrökből is látta, hogy érkezik a busz, de hasonló következtetésre jutott, mint a Lexus "agya".

A Google autójának nem ez volt az első balesete, 2015 júliusában volt az első olyan alkalom, amikor személyi sérülés is történt. Decemberben viszont egy nagyon furcsa ok miatt meszelték el az önvezető autót.

Ha máskor is szeretne tudni hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!