szerző:
hvg.hu

A világ végére készülnének vele, szó szerint. Még a vízen is elmegy, ha kell.

Legutóbb a világ legjobb terepjárójának aposztrofáltuk az oroszok által épített Sherp ATV-t, de a jelek szerint a Nagy Testvérnél még egy ilyen gépet is képesek überelni. Ez itt a Burlak, a hatkerekű, kétéltű szörnyeteg.

©

A monstrumot egy pánzélozott katonai csapatszállító, a BTR-60 alapjaira építették, amit ma már nem nagyon lehet felismerni benne. A létezésének egyetlen értelme van: az oroszok el akarnak vele utazni az Északi-sarkra és vissza. A gép 7 méter hosszú, összesen pedig 10 embert képes szállítani. A Burlak nem túl meglepő módon gyakorlatilag bármin képes áthajtani, a teherbírása három tonna, a kerekei pedig akkorák, mint egy ember.

APC-based go-anywhere Burlak preps for world record North Pole

APC-based go-anywhere Burlak preps for world record North Pole trip

Közzétette: RT Play – 2016. március 16.

A belsejét szigetelték, konyhával, tusolóval(!) és egyéb kényelmi felszereléssel látták el. A terepjáró motorja és minden fontos eleme belülről is elérhető, így ha bármi gond adódna az Északi-sarkon, nem kell kiszállni a szereléshez.

Mindezek mellett a Burlak egy propellert is kapott, a testét pedig úgy alakították ki, hogy lebegjen a víz felszínén. Hogy mennyibe került megépíteni, arról nincsenek információk, az viszont biztos, hogy 2018-ban indul majd útnak.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!