"Politikai okokból mentették fel Gotovinát és Perisicet"

Politikai okokból mentette fel a hágai Nemzetközi Törvényszék Ante Gotovina horvát és Momcilo Perisic szerb tábornokot - a törvényszék korábbi szóvivője, Florence Hartmann a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban fogalmazta meg súlyos bírálatát.

MTI

Hágai főügyész: volt elég bizonyíték Gotovináék elítéléséhez

Elég bizonyíték állt a hágai Nemzetközi Törvényszék rendelkezésére ahhoz, hogy egyhangúlag elítélje Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat - mondta Serge Brammertz hágai főügyész abban az interjúban, amely a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban jelent meg pénteken.

MTI

Hitler után szabadon - háborús bűnösök, akik boldogan éltek, amíg meg nem haltak

Hitler után szabadon - háborús bűnösök, akik boldogan éltek, amíg meg nem haltak

2012-ben többször kattant a bilincs háborús bűnökkel, népirtással vádolt személyek kezén. De voltak, akiknél ez a szabadon engedést jelentette, míg másokat évtizedek után ért utol az igazságszolgáltatás - vagy még akkor sem. Korántsem teljes összeállításunk azokról, akiket sosem vontak felelősségre rémtetteikért.

Hálátlansággal vádolják Gotovinát a horvát nacionalisták

Hálátlansággal vádolják a horvát nacionalista veteránszervezetek Ante Gotovina egykori tábornokot, akit november közepén felmentett a hágai törvényszék a háborús bűnök elkövetésnek vádja alól.

MTI

A Gotovina-hőskultusz és a valóság

A Gotovina-hőskultusz és a valóság

„Keménység, szeglet, sarkosság, morál, hit…Korunk nagyja a horvát nemzet és Gotovina.” – így kommentálta az ügyet Bayer Zsolt, s így áll hozzá a kormánypárti publikum nagyobbik része. A tények másról tanúskodnak Horvátország délszláv háborús részvétele kapcsán. Gengszterek és fasiszták mocskos koalíciójáról egy vértől csöpögő balkáni történetben.

Szerbia nem nyugszik bele Gotovináék felmentésébe

A szerb ügyészség megnyitja az úgynevezett Vihar hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette a vádak alól a hadműveletet levezénylő két horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladen Markacot - mondta Vladimir Vukcevic háborús perekkel foglalkozó belgrádi ügyész.

MTI

Hazahívta a Horvátországból elmenekült szerbeket Gotovina

Hazatérésre hívta a Horvátországból elűzött szerbeket Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, négy nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nagy visszhangot kiváltó ítéletével felmentette őt a háborús bűncselekmények vádja alól.

MTI

Gotovina-ügy: horvát zászlót égettek Belgrádban

Felháborodott szerb nacionalisták felgyújtottak egy horvát zászlót szombaton Belgrádban azon a tüntetésen, amelyen a hágai Nemzetközi Törvényszék előző napi ítélete, Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok felmentése ellen tiltakoztak.

MTI

"A háború a történelemé" - százezres tömeg várta Gotovináékat

Százezres ünneplő tömeg fogadta a zágrábi Jellasics téren Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI

"Ez egy megalázó ítélet minden szerb számára"

Szégyenletesnek és botrányosnak tartják a belgrádi és a Banja Luka-i vezetők az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok ügyében hozott felmentő ítélet; szerintük az egykori Jugoszlávia területén elkövetett atrocitásokkal foglalkozó hágai törvényszék politikai nyomásra háborús bűncselekményeket legalizált döntésével.

MTI

Felmentették Gotovináékat: örömünnep van Horvátországban

Felmentették Gotovináékat: örömünnep van Horvátországban

Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel és tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

MTI
Hirdetés

Felmentették a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornokot

Felmentették a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornokot

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI

Ma hirdetnek ítéletet Hágában a horvát tábornokok perében

A délszláv háborúk bűnösei felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék péntek hirdet ítéletet Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokok perében. A Szlobodna Boszna című szarajevói újság "teljesen biztos" értesülése szerint mindkettőjüket 18 év börtönre ítélik.

MTI

Elkezdődött Gotovina tábornok újabb tárgyalása

A hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) hétfőn megkezdődött a háborús bűncselekményekért elítélt, hazájában sokak által nemzeti hősnek tekintett Ante Gotovina horvát tábornok fellebbviteli tárgyalása.

MTI
Hirdetés

A horvát kormányfő Gotovinát méltatta, az AI aggódik

Rendkívüli aggodalmának adott hangot kedden az Amnesty International (AI) amiatt, hogy Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a minap méltatott két, háborús bűntények miatt elítélt horvát tábornokot, dicsőítette a horvát csapatok 1995-ös Vihar fedőnevű hadműveletét, és támadta a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT).

MTI

Politikai romantikától népirtásig vezet az út

Kétszáz éve mérgezi a kelet-európai politikát az öncsaló nemzeti romantika, amely nemcsak remekműveket és hajlékony nemzeti nyelvet adott, de gyermeteg és irracionális közgondolkodást is. Legotthonosabban még mindig a nemzeti fantazmagóriák közt érezzük magunkat.

Veszélybe kerülhet a horvát belépés a hágai ítélet nyomán?

A két, háborús bűncselekményekkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina és Mladen Markac ellen hozott kemény hágai ítélet, a 24, illetve 18 évi börtönbüntetés általános felháborodást váltott ki az EU csatlakozás küszöbén álló Horvátországban. Meghiúsul a horvát csatlakozás? Egyáltalán, mi lehet térségünkben az ügy utóélete? A Political Capital kutatóinak elemzése.

Gotovina-ügy: a volt horvát elnök tagadja, hogy ő juttatott volna el bizonyítékot Hágának

Gotovina-ügy: a volt horvát elnök tagadja, hogy ő juttatott volna el bizonyítékot Hágának

Stjepan Mesic megerősítette, hogy a horvát állami vezetés tudott az 1995 nyarán a Vihar hadművelet során Kelet-Horvátországban elkövetett háborús bűntettekről.

MTI

A hágai ítélet ellen tiltakoznak Zágrábban

Több ezer ember gyűlt össze Zágráb központi terén szombaton délben, a horvát háborús veteránok által szervezett tüntetés résztvevői az általuk hősként tisztelt horvát tábornokok pénteki elítélése ellen tiltakoznak.

Hiszétrikusan fogadták Gotovina elítélésének hírét (Videó)

Megdöbbenve, sírással, átkozódással fogadták Zágrábban az összegyűlt tüntetők Ante Gotovina tábornok hágai ítéletének hírét.

hvg.hu
Hirdetés
12

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X