A vihar, ami elsöpört százezernyi szerbet

A vihar, ami elsöpört százezernyi szerbet

Húsz évvel ezelőtt szabadította fel a horvát hadsereg Krajinát. A függetlenség kétszázezer szerb elűzésével teljesedett ki.

"Politikai okokból mentették fel Gotovinát és Perisicet"

Politikai okokból mentette fel a hágai Nemzetközi Törvényszék Ante Gotovina horvát és Momcilo Perisic szerb tábornokot - a törvényszék korábbi szóvivője, Florence Hartmann a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban fogalmazta meg súlyos bírálatát.

MTI

Hágai főügyész: volt elég bizonyíték Gotovináék elítéléséhez

Elég bizonyíték állt a hágai Nemzetközi Törvényszék rendelkezésére ahhoz, hogy egyhangúlag elítélje Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokokat - mondta Serge Brammertz hágai főügyész abban az interjúban, amely a Vecernje Novosti című belgrádi napilapban jelent meg pénteken.

MTI

Hitler után szabadon - háborús bűnösök, akik boldogan éltek, amíg meg nem haltak

Hitler után szabadon - háborús bűnösök, akik boldogan éltek, amíg meg nem haltak

2012-ben többször kattant a bilincs háborús bűnökkel, népirtással vádolt személyek kezén. De voltak, akiknél ez a szabadon engedést jelentette, míg másokat évtizedek után ért utol az igazságszolgáltatás - vagy még akkor sem. Korántsem teljes összeállításunk azokról, akiket sosem vontak felelősségre rémtetteikért.

Hálátlansággal vádolják Gotovinát a horvát nacionalisták

Hálátlansággal vádolják a horvát nacionalista veteránszervezetek Ante Gotovina egykori tábornokot, akit november közepén felmentett a hágai törvényszék a háborús bűnök elkövetésnek vádja alól.

MTI

A Gotovina-hőskultusz és a valóság

A Gotovina-hőskultusz és a valóság

„Keménység, szeglet, sarkosság, morál, hit…Korunk nagyja a horvát nemzet és Gotovina.” – így kommentálta az ügyet Bayer Zsolt, s így áll hozzá a kormánypárti publikum nagyobbik része. A tények másról tanúskodnak Horvátország délszláv háborús részvétele kapcsán. Gengszterek és fasiszták mocskos koalíciójáról egy vértől csöpögő balkáni történetben.

Szerbia nem nyugszik bele Gotovináék felmentésébe

A szerb ügyészség megnyitja az úgynevezett Vihar hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette a vádak alól a hadműveletet levezénylő két horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladen Markacot - mondta Vladimir Vukcevic háborús perekkel foglalkozó belgrádi ügyész.

MTI

Hazahívta a Horvátországból elmenekült szerbeket Gotovina

Hazatérésre hívta a Horvátországból elűzött szerbeket Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, négy nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nagy visszhangot kiváltó ítéletével felmentette őt a háborús bűncselekmények vádja alól.

MTI

Gotovina-ügy: horvát zászlót égettek Belgrádban

Felháborodott szerb nacionalisták felgyújtottak egy horvát zászlót szombaton Belgrádban azon a tüntetésen, amelyen a hágai Nemzetközi Törvényszék előző napi ítélete, Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok felmentése ellen tiltakoztak.

MTI

"A háború a történelemé" - százezres tömeg várta Gotovináékat

Százezres ünneplő tömeg fogadta a zágrábi Jellasics téren Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI

"Ez egy megalázó ítélet minden szerb számára"

Szégyenletesnek és botrányosnak tartják a belgrádi és a Banja Luka-i vezetők az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokok ügyében hozott felmentő ítélet; szerintük az egykori Jugoszlávia területén elkövetett atrocitásokkal foglalkozó hágai törvényszék politikai nyomásra háborús bűncselekményeket legalizált döntésével.

MTI

Felmentették Gotovináékat: örömünnep van Horvátországban

Felmentették Gotovináékat: örömünnep van Horvátországban

Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel és tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.

MTI

Felmentették a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornokot

Felmentették a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornokot

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

MTI

Ma hirdetnek ítéletet Hágában a horvát tábornokok perében

A délszláv háborúk bűnösei felett ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék péntek hirdet ítéletet Ante Gotovina és Mladen Markac horvát tábornokok perében. A Szlobodna Boszna című szarajevói újság "teljesen biztos" értesülése szerint mindkettőjüket 18 év börtönre ítélik.

MTI

Elkezdődött Gotovina tábornok újabb tárgyalása

A hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) hétfőn megkezdődött a háborús bűncselekményekért elítélt, hazájában sokak által nemzeti hősnek tekintett Ante Gotovina horvát tábornok fellebbviteli tárgyalása.

MTI

A horvát kormányfő Gotovinát méltatta, az AI aggódik

Rendkívüli aggodalmának adott hangot kedden az Amnesty International (AI) amiatt, hogy Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a minap méltatott két, háborús bűntények miatt elítélt horvát tábornokot, dicsőítette a horvát csapatok 1995-ös Vihar fedőnevű hadműveletét, és támadta a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT).

MTI

Politikai romantikától népirtásig vezet az út

Kétszáz éve mérgezi a kelet-európai politikát az öncsaló nemzeti romantika, amely nemcsak remekműveket és hajlékony nemzeti nyelvet adott, de gyermeteg és irracionális közgondolkodást is. Legotthonosabban még mindig a nemzeti fantazmagóriák közt érezzük magunkat.

Veszélybe kerülhet a horvát belépés a hágai ítélet nyomán?

A két, háborús bűncselekményekkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina és Mladen Markac ellen hozott kemény hágai ítélet, a 24, illetve 18 évi börtönbüntetés általános felháborodást váltott ki az EU csatlakozás küszöbén álló Horvátországban. Meghiúsul a horvát csatlakozás? Egyáltalán, mi lehet térségünkben az ügy utóélete? A Political Capital kutatóinak elemzése.

Gotovina-ügy: a volt horvát elnök tagadja, hogy ő juttatott volna el bizonyítékot Hágának

Gotovina-ügy: a volt horvát elnök tagadja, hogy ő juttatott volna el bizonyítékot Hágának

Stjepan Mesic megerősítette, hogy a horvát állami vezetés tudott az 1995 nyarán a Vihar hadművelet során Kelet-Horvátországban elkövetett háborús bűntettekről.

MTI

A hágai ítélet ellen tiltakoznak Zágrábban

Több ezer ember gyűlt össze Zágráb központi terén szombaton délben, a horvát háborús veteránok által szervezett tüntetés résztvevői az általuk hősként tisztelt horvát tábornokok pénteki elítélése ellen tiltakoznak.

12

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X