szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli aggodalmának adott hangot kedden az Amnesty International (AI) amiatt, hogy Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a minap méltatott két, háborús bűntények miatt elítélt horvát tábornokot, dicsőítette a horvát csapatok 1995-ös Vihar fedőnevű hadműveletét, és támadta a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT).

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint az effajta megnyilvánulások eltántoríthatják a horvát igazságszolgáltatást a Vihar hadműveletben történt bűncselekmények kivizsgálásától, és kedveznek a "büntetlenség légkörének" kialakulásához. Az AI ismételten felszólította Zágrábot, hogy tanúsítson politikai akaratot a háborús múlt kivizsgálásához.

A horvátországi Knin városában a múlt pénteken emlékeztek meg az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről, amely során a horvát csapatok visszafoglalták a szerbek lakta Krajinát. Az ünnepségen Jadranka Kosor miniszterelnök arról beszélt, hogy az akkori katonai parancsnokok szerepvállalása nélkül "nem lenne mit ünnepelni", és üdvözölte ebből az alkalomból Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokot. Az NT Gotovinát 24, Markacot pedig 18 évi börtönbüntetéssel sújtotta első fokon az általuk vezetett csapatok atrocitásaiért és az etnikai tisztogatásokért.

Kosor szavait az ünnepségen tapsvihar fogadta, horvátországi szerb szervezetek és belgrádi politikai vezetők viszont felháborodással reagáltak rájuk. Keményen bírálta a horvát kormányfőt Borisz Tadics szerb államfő is. Az AI állásfoglalásában emlékeztet arra, hogy a Vihar hadművelet során számos jogsértés történt szerb civilek terhére, s a horvát katonák és rendőrök számlájára gyilkosságok és kínzások írhatók, de Horvátországban még senkit sem vontak felelősségre emiatt.

Az NT adatai szerint Vihar hadművelet során 324 horvátországi szerbet öltek meg, és 90 ezer szerb menekült el az országból. Szerb szervezetek adatai szerint a menekültek száma 220 ezerre tehető, s 1200 embert öltek meg a villámhadműveletben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt

Közel tízmilliárd forint kiskereskedelmi adót fizetett be a Tesco Magyarországon egy év alatt

Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója

Májusban jön az új sikeralkalmazás, a Clubhouse androidos verziója

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét