Debreceni kutatók veszik szemügyre a tokaji borokat

A kutatók azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk.

MTI

Megismétlődött a blama: idén is elmarad a Hegyalja Fesztivál

Megismétlődött a blama: idén is elmarad a Hegyalja Fesztivál

Szervezési nehézségek miatt nem rendezik meg a Kingdom of Hegyalja fesztivált. A koncerteket lehet, hogy Budapesten pótolják.

hvg.hu

A nagy tokaji borpancsolás története

A nagy tokaji borpancsolás története

Ha egy cég 3,5-4 milliárd forintos éves árbevételének a felét kidobja az ablakon, annak akkor is nagyon nyomós oka kell, hogy legyen, ha állami cégről van szó. A Tokaj Kereskedőház boltokból visszahívott készleteiről és a borpancsolásról szóló hírei azonban, bár a márka számára felérnek egy harakirivel, kétségtelen bizonyítékokat eddig nem produkáltak. Utánamentünk az ügynek, és kínos ellenmondásokba botlottunk.

Az átlagosnál kisebb lett a termés a tokaji borvidéken

Viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le.

MTI

Drágábban veszi a jó szőlőt a Tokaj Kereskedőház

Az egészséges szőlőt kilónként 50-60 forinttal drágábban veszi meg a gazdáktól a Tokaj Kereskedőhá Zrt.

MTI

Bocsánatot kért a Kukorellyt megütő író

Bocsánatot kért a Kukorellyt megütő író

Csender Levente, aki egy ütéssel leterítette egy tokaji kocsmában Kukorellyt, azt mondta, tiszteli a volt LMP-s politikus munkásságát, pillanatnyi túlfűtöttség eredménye volt a tetlegesség. Felhívta a leütött írót, aki elfogadta a bocsánatkérését. A rendőrség nyomoz a történtek ügyében.

MTI

Leütötték Kukorelly Endrét az írótáborban

Leütötték Kukorelly Endrét az írótáborban

Kocsmai iszogatásból lett verekedés Tokajban. A volt LMP-s politikus állítólag szóvá tette, hogy székelyföldi kollégája hamisan énekel. Csender Leventét ez annyira felháborította, hogy egy ütéssel nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott Kukorelly Endrének.

Kigyulladt az aljnövényzet Tokajnál

Öt hektáron lángol az aljnövényzet Tokajnál, a tűz egy erdőt is veszélyeztet.

MTI

Egy éjszaka a hárslevelűvel

Egy éjszaka a hárslevelűvel

Első alkalommal mutatkozik be önálló fajtakóstolón Magyarország egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, a hárslevelű. De most mindjárt egy egész éjszakát tölthetünk vele. A Hárslevelűk Éjszakáján több mint 30 borászat, mintegy 50 borát töltik a poharainkba május 23-án Budapesten, egy meglehetősen rendhagyó helyszínen, a Bogdáni úti volt harisnyagyárban.

"Nem volt arról szó, hogy Jani az őrt megöli"

"Nem volt arról szó, hogy Jani az őrt megöli"

Csak át kellett volna vennie a pénzt, amiből 10-20 százalékot kapott volna a remélt 450 millióból. Úgy számolt, ha lebukik, akkor sem kell ülnie többet 3-4 évnél, amiért az egész már megéri. Ehhez képest a 2007-es tokaji pénzszállító-rablás gyilkossággal végződött, Hajdú Roland és egyik társa jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. A volt rendőr a rablást megelőzően Dániában tanult egy népfőiskolán belsőépítészetet, emelett alkalmi munkákból viszonylag jól élt. 62 évesen, 2042-ben szabadulhat . A nagy visszhangot kiváltó bűncselekmény fővádlottja interjút adott a hvg.hu-nak.

Elmarad az idei Hegyalja Fesztivál

Elmarad az idei Hegyalja Fesztivál

Elmarad az idei Hegyalja Fesztivál - erősítették meg a rendezvény szervezői. A főszponzor Borsodi Sörgyár sajnálja a fesztivál lefújását, a cégnél kedd este azt közölték, egyelőre ők is csak annyit tudnak a döntésről, amennyit a szervezők a Facebookon megosztottak.

hvg.hu

Az összefogás, mint sikerrecept - borszomszédság

Az összefogás, mint sikerrecept - borszomszédság

Öt hazai és négy osztrák pincészet borászai gyűltek össze kedden a DiVino Borbárban. Borakadémikusokkal, turisztikai és marketing szakértőkkel közösen járták körbe a témát, mi a bor szerepe a turizmusban és hogyan járulhat hozzá a sikerekhez a borászok új generációja.

hvg.hu

Kapitális fogás a Bodrogból

Egy személyautót fogtak ki horgászok a Bodrog tokaji szakaszán – értesült a HavariaPress.

Döntött az EU-bíróság: jogosan használják a Tokaj nevet a szlovákok

Döntött az EU-bíróság: jogosan használják a Tokaj nevet a szlovákok

Elutasította csütörtökön a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a magyar fellebbezést a Tokaj márkanév ügyében. Kimondták, hogy nem minősül megtámadhatónak a Vinohradnícka oblast' Tokaj szlovák név nyilvántartásba való bejegyzése.

MTI

Engedélyhez kötik a behajtást egy magyar világörökségnél

Életbe léptek pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokaj környékén a teherforgalmat kezelő, a helyi lakosság életkörülményeit javító forgalmi változások – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

MTI

Rendet vágtak a Tokaj környéki teherforgalomban

Rendet vágtak a Tokaj környéki teherforgalomban

Péntektől életbe léptek a Tokaj környéki teherforgalmat komplexen kezelő forgalmi változások. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelkezése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) az érintett szervezetekkel, önkormányzatokkal egyeztetve, komplex forgalomszervezési csomagot léptetett életbe, mely alaposan átrendezi a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén áthaladó tranzit-kamionforgalmat. Több mellékút főúti átsorolást kapott, a 38-as főút egy szakasza mellékúttá vált, egyidejűleg azonban teherforgalmi korlátozások is életbe léptek.

hvg.hu

Hungarikum díjat kapott a tokaji borvidék és az aszú

A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék hungarikum díjat kapott kedden - közölte Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökségi Gondnokság vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Tokajban.

MTI

Kislányt vert az utcán egy 17 éves fiú

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy fiatalkorú fiúval szemben, aki egy gyerekkorú kislányt bántalmazott - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn.

hvg.hu

Lassan leszedik az összes aszút a tokaji borvidéken

A végéhez közeledik a szüret a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, az idén kiemelkedő a szőlő, illetve az aszú minősége, a térség legnagyobb szőlőfelvásárló és borászati cége, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház (TK) Zrt. pedig egyre inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt.

MTI

Oscar-díjas magyar borász

Oscar-díjas magyar borász

A World Wine Symposium a világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak, borászainak, borszakértőinek fóruma. Az öt éve életre hívott szervezet ez idáig egyetlen termelőnek szavazta meg a legnagyobb elismerést, a borvilág Oscar-díját. Most a második, aki felíratkozhatott a legnagyobbak közé: Szepsy István Tokaj-Hegyaljáról. A kitüntetést november 8-án vette át Olaszországban.

hvg.hu
1235

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X