hvg.hu Itthon

A diplomások fele hisz a homeopátiában

Csaknem ugyanannyian hisznek benne, mint amennyi ember szerint humbug az egész. Sokan úgy válaszoltak, hogy használni még nem használták a készítményeket.

Vándor Éva Itthon

Fizetne kisebb vagyont a semmiért? Akkor miért vesz homeopátiás szert?

A homeopátiában csak hinni lehet, mert másra nem jó – ezt több tudományos ajánlás is tisztázta már. Ezért is rejtély, hogy miért dőlnek be még mindig olyan sokan a homeopátiás ígéreteknek, hogy képesek egy folyton növekvő piacot eltartani. A szabályozás egyelőre nem segíti a tisztánlátást, pedig ki lehetne védeni az átverést.

hvg.hu Itthon

Nem lesz több homeopátiás oktatás a SOTE-n

A folyó oktatást leállítják, nem indítják újra. Amúgy is egy bevezető jellegű kurzusról van-volt szó, nem az orvosokat képző karon, adta hírül a homeopátiás gyógyszertúladagolást sikerrel túlélő Novák Hunor.

MTI Élet+Stílus

Kiakadtak a brit állatorvosok a homeopátiás szerekre

Egy orvos indított mozgalmat, hogy ne adjanak ilyeneket az állatoknak, és már ezer kollégája csatlakozott hozzá. A szakmai kollégium viszont óvatosságra int, mivel a homeopátiát elfogadja a társadalom és az egészségügyi törvény.

Dercsényi Dávid Itthon

Homeopátia: nyelvtannal a tudomány ellen?

Homeopátiás cikkünkben a WHO-nak tulajdonítottunk egy kutatást, amitől a világszervezet elhatárolódik, mondván, sosem szervez klinikai vizsgálatokat. A cikk kijelentései egy meglehetősen félrevezető megfogalmazás miatt születhettek meg.

Dercsényi Dávid Itthon

Európa megindul a homeopátia ellen?

Zajlanak az események a homeopátiás fronton: az MTA kiadott egy állásfoglalást, amire a gyógyszer-engedélyeztető hatóság vezetője rátromfolt. Eszerint a homeopátiás gyógyszereket ugyanolyan tesztelés alá kellene venni, mint a "rendes" gyógyszereket, csak épp az uniós előírás ezt nem támogatja. Megpróbáltunk túllépni a szokásos mantrákon, és igyekeztünk elgondolkodni, hogy akkor most mi van.

hvg.hu/MTI Itthon

Gyerekeknek ajánlja a többnyire hatástalan homeopátiás szereket az állami intézet

A Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztálya ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a jövőben a homeopátiás készítmények hatékonyságát is vizsgálni kelljen, eddig ugyanis nem volt kötelező. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ezek a szerek – bár nem tudni, hatnak-e egyáltalán –, de megkérdőjelezhetetlenek a gyermekgyógyászatban. Az eddigi legátfogóbb ausztrál kutatás szerint nem támasztható alá a szerek hatékonysága.

hvg.hu Plázs

Az MTA beleállt a harcba: kőkemény szigor vár a homeopátiás szerekre

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Ez pedig komoly szigorítást jelenthet a homeopátiás szerekre nézve.

hvg.hu Világ

Betépve vittek el 29 embert egy alternatív gyógyászati konferenciáról

Hallucinálni kezdett több tucat ember egy alternatív gyógyászattal foglalkozó társaság konferenciáján a németországi Handelohban, még pénteken. Mentőt hívtak hozzájuk, valószínűleg az LSD-hez hasonló drogot kaptak, egyelőre nem tudni, pontosan miért és milyen körülmények között – írja a brit The Independent a Deutsche Welle, az n-tv és az egyik regionális német közszolgálati társaság, az NDR hírei alapján.

1 2

A címlapról ajánljuk