MTI Élet+Stílus

Kiakadtak a brit állatorvosok a homeopátiás szerekre

Egy orvos indított mozgalmat, hogy ne adjanak ilyeneket az állatoknak, és már ezer kollégája csatlakozott hozzá. A szakmai kollégium viszont óvatosságra int, mivel a homeopátiát elfogadja a társadalom és az egészségügyi törvény.

Dercsényi Dávid Itthon

Homeopátia: nyelvtannal a tudomány ellen?

Homeopátiás cikkünkben a WHO-nak tulajdonítottunk egy kutatást, amitől a világszervezet elhatárolódik, mondván, sosem szervez klinikai vizsgálatokat. A cikk kijelentései egy meglehetősen félrevezető megfogalmazás miatt születhettek meg.

Dercsényi Dávid Itthon

Európa megindul a homeopátia ellen?

Zajlanak az események a homeopátiás fronton: az MTA kiadott egy állásfoglalást, amire a gyógyszer-engedélyeztető hatóság vezetője rátromfolt. Eszerint a homeopátiás gyógyszereket ugyanolyan tesztelés alá kellene venni, mint a "rendes" gyógyszereket, csak épp az uniós előírás ezt nem támogatja. Megpróbáltunk túllépni a szokásos mantrákon, és igyekeztünk elgondolkodni, hogy akkor most mi van.

hvg.hu/MTI Itthon

Gyerekeknek ajánlja a többnyire hatástalan homeopátiás szereket az állami intézet

A Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztálya ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a jövőben a homeopátiás készítmények hatékonyságát is vizsgálni kelljen, eddig ugyanis nem volt kötelező. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ezek a szerek – bár nem tudni, hatnak-e egyáltalán –, de megkérdőjelezhetetlenek a gyermekgyógyászatban. Az eddigi legátfogóbb ausztrál kutatás szerint nem támasztható alá a szerek hatékonysága.

hvg.hu Plázs

Az MTA beleállt a harcba: kőkemény szigor vár a homeopátiás szerekre

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Ez pedig komoly szigorítást jelenthet a homeopátiás szerekre nézve.

hvg.hu Világ

Betépve vittek el 29 embert egy alternatív gyógyászati konferenciáról

Hallucinálni kezdett több tucat ember egy alternatív gyógyászattal foglalkozó társaság konferenciáján a németországi Handelohban, még pénteken. Mentőt hívtak hozzájuk, valószínűleg az LSD-hez hasonló drogot kaptak, egyelőre nem tudni, pontosan miért és milyen körülmények között – írja a brit The Independent a Deutsche Welle, az n-tv és az egyik regionális német közszolgálati társaság, az NDR hírei alapján.

HVG Plázs

Aki nekiment a homeopátiának

A hatástalan "csodagyógymódokkal" szembeni felvilágosítást tartja missziójának Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, akivel a HVG készített interjút.

hvg.hu Napi merítés

Mi a baj a homeopátiával?

Mi a homeopátia alapelve? Mire emlékezik a víz? Mi a különbség a homeopátia és a vakcináció között? Mi a baj a homeopátiával, ha amúgy nem káros? Mit hozhat a jövő ezen alternatív gyógymód számára? A tudomány válasza a homeopátia nagy kérdéseire.

hvg.hu Világ

Homeopátiával gyógyítanák a melegeket

Homeopátiás eljárásokkal gyógyítaná a homoszexualitást a németországi katolikus orvosok szervezete, amely a honlapján többféle gyógymódot – köztük például a leginkább csak cukrot tartalmazó tablettát – is kínál a gyógyulni vágyó melegeknek. A német jogvédő szervezetek felháborodtak.

MTI Plázs

Homeopátiás túladagolást hajtottak végre önkéntesek Szegeden

A homeopátiás készítmények hatástalanságát bizonyítandó homeopátiás "túladagolást" hajtottak végre önkéntesek egy szegedi gyógyszertár előtt szombaton; az aktivisták az ajánlott mennyiség többszörösét, egy teljes doboznyit vettek be egy többek között álmatlanságra ajánlott szerből.

1 2

A címlapról ajánljuk