szerző:
hvg.hu

A dohányzás után újabb frontot nyit a kormány: a homeopátia kerül sorra. Írásos lebeszélő ajánlást kell adnia ugyanis a patikusoknak azoknak a vevőknek, akik homeopátiás szereket vennének egy friss törvényjavaslat szerint. Ha ezt nem teszik meg, szabálysértést követnek el, amit a rendőrség fog kivizsgálni. A patikusoknak még egy stresszfaktora lett, ám kérdéses, hogy sikerül-e visszaszorítani a homeopátiás szereket.

A dohányzás után a homeopátiának is beint a kormány – kicsit hasonló hatékonysággal. Ma nyújtják be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ebben több törvényt is módosítaná a kormány, hogy visszaszorítsa a homeopátiás készítmények forgalmazását.

A homeopátás szerek nem betilthatóak, mivel az EU-ban egységes gyógyszerkönyv van, és abban a homepátiás szerek ugyanúgy szerepelnek, mint a rendes, hatásvizsgálatokon átesett, hagyományos gyógyszerek. Más módon próbálja a kormány gátolni a homeopátiát, amely szerek ellen a tudományos életben már egy ideje megindult a hadjárat.

A baj az, hogy sok beteg a hagyományos és bizonyított szerek helyett használja a klinikai teszteken nem átesett, bizonyítatlan hatású homeopátiás szereket, ezzel kárt okoz az egészségének. Ez kihat a tb-re is (később, adott esetben szövődményekkel súlyosbított állapotot kell több, drágább gyógyszerekkel gyógyítani), ezért ezentúl ha valaki homeopátiás készítményt akar venni a gyógyszertárban, a patikus írásban kell erről lebeszélje: rá kell beszélnie hagyományos gyógyszerre. Ha ez nem jár sikerrel, és a beteg ragaszkodik a homeopátiás készítményhez, akkor viszont ki kell neki adni. Az a gyógyszerész, aki ilyen tájékoztatást nem ad, szabálysértést követ el, és ezt a rendőrség vizsgálja ki – cidrizhetnek ezután a patikusok.

Pár, EU-s csatlakozás előtt gyógyszerkönyvbe került homeopátiás szer pedig eltűnhet a polcokról, ha nem teljesít bizonyos feltételeket.

Hogy ez mennyire lesz hatékony eszköz a homeopátiás szerek elleni küzdelemben, más kérdés, talán épp annyira, mint Lázár János ötlete a dohányzás visszaszorítására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy vízzel teli medencében vészelte át a ló a tűzvész pusztítását

Egy vízzel teli medencében vészelte át a ló a tűzvész pusztítását

Rá sem ismerünk majd Svájcra a klímaváltozás miatt?

Rá sem ismerünk majd Svájcra a klímaváltozás miatt?

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

Újra a CEU-ért tüntettek Budapesten - fotók

A járulékplafon eltörlése a lengyeleknél alkotmányellenes, nálunk nem

A járulékplafon eltörlése a lengyeleknél alkotmányellenes, nálunk nem