Tetszett a cikk?

A vásárlókat elrettentő, vagy legalábbis elbizonytalanító szövegek kerülhetnek rá a homeopátiás készítmények dobozára, de a törvényi szigorítások megrengetni nem fogják a piacot. Úgyhogy máris vannak, akik a kormánynál is sokkal radikálisabban lépnének fel a készítményekkel szemben.

A hatás egyértelmű, csökkenni fog a homeopátiás szerek használata, ha a parlament elfogadja az egészségügyi törvénycsomagot – mondja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A jogszabály-módosítás után januártól írásban kell tájékoztatni a pácienst homeopátiás gyógyszer ajánlásakor, ám az egyelőre nem világos, pontosan milyen szöveget adnak majd át a betegnek.

Hankó Zoltánnak egészen radikális javaslata van, szerinte

a termék hatásossága nem bizonyított

feliratot, vagy valami ehhez hasonló üzenetet kellene a gyógyszeres dobozokra vagy az írásos tájékoztatóra írni. Úgy látja, a javaslat elfogadása után összehívott szakmai egyeztetéseken ez lehet a közös álláspont. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete – melynek az MTA is tagja – tavaly szeptemberben mondta ki,

a homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása csak a placebohatással magyarázható, sőt ezen szerek kártékonyak is lehetnek.

A Semjén Zsolt által benyújtott egészségügyi törvényjavaslatban is hasonlóval érvel a törvény előadója, Kásler Miklós Emmi-miniszter:

a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelés a homeopátiás készítmények használata miatt marad el.

Hankó Zoltán szerint a lelkiismeretesen eljáró orvosok és patikusok eddig is elmondták, hogy nem bizonyított a hatékonysága, a törvény innentől kezdve pedig már kötelezővé is teszi ezt. Bár nyáron Rétvári Bence államtitkár még védelmébe vette a homeopátiát, Hankó szerint nem véletlen, hogy az onkológusból lett miniszter szemléletváltást hozott, ugyanis Kásler fokozottan érzékeny lehet erre.

Nagy valószínűséggel sok olyan helyzettel találkozhatott, amikor azért nem kezdték el időben a megfelelő onkológiai kezelést, mert a beteg először nem-konvencionális módszerrel, például homeopátiával próbálta meggyógyítani magát, sokszor egészségügyi szakember közreműködésével.

Megkérdeztük a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, hogy tagjaik jelenleg milyen tájékoztatást adnak a készítményekről, illetve elképzelhetőnek tartják-e, hogy a szer placebo hatásáról kell tájékoztatniuk a betegeket, ám ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ. Az egyesület írásban reagált megkeresésünkre, szerintük egyáltalán nincs szükség szigorításra, ők más tanulmányokra hivatkozva azt állítják, "a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják. A homeopátia orvos kezéhez rendelt terápia, és orvosi vezetéssel házi gyógymódként is biztonságosan alkalmazható."

©

Hankó Zoltán szerint azért írják elő majd a törvényben a homeopátiás szerekre vonatkozó írásos tájékoztatót, hogy így a beteggel kapcsolatba kerülő egészségügyi szakembernek nagyobb legyen a személyesen megélt és számonkérhető felelőssége. A tájékoztatás elmaradása szabálysértésnek minősül majd, vagyis rendőrségi ügy lesz belőle.

Hogy ez a gyakorlatban is így zajlik-e, vagyis valóban lesznek-e orvosok ellen indított eljárások, arról Hankó azt mondja: "csak azt tudom elképzelni, hogy a szakmai hatóság, a betegjogi képviselő, a beteg (illetve hozzátartozó), esetleg a homeopátiás szer ajánlását követően más egészségügyi szakemberhez kerülő beteg esetén ez a szakember tesz bejelentést, amelynek a kivizsgálása és szankcionálása lesz rendőrségi hatáskör. A gyógyszertárak esetén találkoztam olyan helyzettel, amikor pl. fokozottan ellenőrzött szerek nem jogszerű forgalmazása miatt a hatóság által felderített eset további vizsgálati eljárásába bekapcsolódott a rendőrség."

Egyelőre jósolhatatlan a hatás

Az egyelőre nem világos, hogy a jogszabály-módosítás után a homeopátiás szerek hány százaléka tűnhet el a piacról. A törvénymódosító csomag korábbi szövegváltozata alapján ugyanis valószínűsíthető volt, hogy lesznek ilyenek. Az eredeti módosítás úgy szólt, hogy az uniós csatlakozás előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020-tól csak akkor forgalmazhatók, ha megfelelnek a vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelveknek, valamint az az alapján hozott magyar jogszabályoknak.

©
A parlamenti törvényalkotási bizottság a forgalmazható kifejezést cseréli le arra, hogy "hozható forgalomba", ami újabb fejtörést okoz az érintetteknek, akik egyelőre nem tudják megbecsülni a hatást. A homeopátiás készítményeket gyártó Boiron Ktf. azt válaszolta, a törvény elfogadása, illetve szakmai egyeztetések után tudják megmondani, hány termék tűnhet el a piacról.

a javaslat egyértelművé teszi, hogy nem a piacon már jelen lévő, a forgalmazás során a biztonságos alkalmazhatóság tekintetében meg nem kérdőjeleződött homeopátiás termékek indokolatlan piaci korlátozása a cél.

Megkeresésünkre az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt írta, az uniós csatlakozás előtt 41 szert hoztak forgalomba, ami az engedéllyel rendelkező szerek 1 százaléka. Az OGYÉI elmondta azt is, mit vizsgálnak egy homeopátiás szernél:

az engedélyezett homeopátiás készítmények túlnyomó többsége esetén a gyógyszerhatóságoknak – így az OGYÉI-nek is – e termékek hatásosságát nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálniuk.

Feladatuk elsősorban annak biztosítása, hogy a forgalomba kerülő szerek megfelelő minőségűek és

igazoltan ártalmatlanok legyenek,

illetve egyértelműen fel legyen tüntetve, hogy homeopátiás termékről van szó.

Lépnének radikálisabban is

Ugyan Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár szerint a törvénymódosítás után nem lehet majd gyógyszernek hívni a homeopátiás szereket, ezt a javaslatból nem tudtuk kiolvasni (nem beszélve arról, hogy ott a homeopátiás gyógyszer kifejezés szerepel). Hankó Zoltán is azt mondja, a törvény elfogadása után jogilag a homeopátiás szer továbbra is gyógyszer elnevezéssel fut, és patikában is meg lehet venni.

©
A homeopátiás szerek forgalmazását ma Magyarországon megtiltani nem lehet, mert ahhoz az uniós szabályokon kellene változtatni, de szerinte

szakmaiatlan és nehezen összeegyeztethető, ha ugyanabban az értékesítési folyamatban egyszerre árulnak gyógyszert – amelynek a hatása bizonyított – és homeopátiás készítményt.

A jelenlegi gyakorlat ez, és a törvénymódosítás után is ez marad.

Azt mondja, alternatív (vagyis a bizonyítékokon alapuló gyógyszert kiváltó) medicinaként nem szabadna engedni a homeopátiát, csak kiegészítésként, szakszóval komplementer medicinaként.

A jogszabály csak arra tesz kísérletet, hogy racionálisabb mederbe terelje a kérdést. Elindultunk azon az úton, hogy a három kategória között markánsabb különbséget tegyünk. Az irány jó, a mozgástér az uniós szabályok miatt nem nagy.

Komáromi Zoltán háziorvosnak – korábbi Együtt-politikusnak – egészen radikális javaslatai vannak: a homeopátiás szereket kivenné a gyógyszerek közül, az OEP által finanszírozott gyógyszereket áruló patikákból is száműzné azokat, ahogy a homeopátiás orvosokat is csak magánrendelőben hagyná dolgozni. Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, terveznek-e további változtatásokat, de nem kaptunk választ.

Ez egy vallás, ami hatalmas üzlet is

– mondja Komáromi.

44 százalék hisz benne

Az EU-ban egymilliárd eurós volt a homeopátiás szerek forgalma 2015-ben, ami a hagyományos gyógyszerekéhez képest szinte semmi, ám az már sokatmondó, hogy a homeopátiás szerek teszik ki a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmának a 7 százalékát, az ezekből származó bevétel évről évre 6 százalékkal nő Európában.

©
Magyarországon a lakosság 2-4 százaléka használhat homeopátiás készítményt (a rekorderek az unióban a franciák, az osztrákok és a németek, náluk 11-13 százalék ez az arány), azonban sokkal többen gondolják azt, hogy a szer hatásos. A Medián 2017. novemberi felmérése szerint a magyarok

44 százaléka hisz abban, hogy a homeopátia hasznos gyógymód,

bár csaknem ennyien vannak, akik sarlatánságnak tartják. A diplomások körében a legnépszerűbb a szer. Ami igazán érdekessé teszi a számokat, az az, hogy a felmérésre két hónappal azután került sor, hogy az európai akadémiák kimondták, a szereknek csak placebohatásuk van. Éppen ezért tűnt szkeptikusnak a törvénymódosítás hatásait illetően a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István. Szerinte tájékoztató kampányra volna szükség, hiszen "az emberek arra költik a pénzüket, amire akarják".

Ez ennél eggyel bonyolultabb is lehet: Komáromi Zoltán szerint ugyanis a homeopátiás szerek miatt késve indított gyógyítás többe is kerülhet az államnak, vagyis a beteg nem csak a saját pénzével játszik. Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, az MTA rendes tagja támogatja a jogszabály-változtatást, és nem ért egyet azzal, hogy a tájékoztató kampány elég lenne.

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai 2015-ben egyöntetűen támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint meg kell változtatni a homeopátiás készítményekre vonatkozó európai jogi szabályozást, miután a szerek hatásosságára a bizonyítékokon alapuló orvoslás szerint nem találtak adatot.

A privilegizált helyzetet mi sem tartjuk semmilyen szempontból indokoltnak

– tette hozzá Mandl, kiemelve, hogy 2015-ben azt is kimondták, a homeopátiát nem tekintik komplementer eljárásnak.

Mivel ez egyben hatalmas üzlet is, a gyógyszerész-társadalom egy kisebb része nem örül ennek, hiszen ellenérdekelt az, aki abból él, hogy ilyen szereket forgalmaz.

Nem betiltatni akarják a homeopátiás szereket, csak azt akarják elérni, hogy ne vezessék félre a lakosságot azzal, hogy ezek is gyógyszerek. Egy új gyógyszer kifejlesztése átlagosan egymilliárd dollárba kerül, a homeopátiás szerek bevezetésének költsége ennek csak töredéke.

A placebo létező hatás. Ha valaki elhiszi, hogy a homeopátiás szer jó, akkor szedje, a gond az, hogy gyógyszernek hívják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!