szerző:
hvg.hu/MTI

A törvényjavaslatról az egészségügyi államtitkár beszélt egy fórumon.

A homeopátiás szereket a jövőben nem lehet gyógyszernek hívni, és az uniós csatlakozás előtt regisztrált ilyen szerek közül csak azok maradhatnak a piacon, amelyek megfelelnek a gyógyszerkódex előírásainak – a parlament előtt levő törvénymódosítási javaslatról Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszélt szombaton a Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett köztestületi napon.

A politikus arra az egészségügyi salátatörvényre utalt, amelyet a múlt héten nyújtott be az emberi erőforrások minisztere, és amelynek parlamenti expozéját csütörtökön tartották. A javaslatcsomag a homeopátiás szerek visszaszorítása érdekében azt is előírná, hogy a gyógyszerészek csak úgy ajánlhatnak homeopátiás szert, hogy írásos részletes tájékoztatást a beteg rendelkezésére bocsátaniuk. Ha ezt megsértik, az szabálysértésnek minősülne.

A törvényjavaslat indoklásában a beterjesztő kifejti: a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különös abban az esetben, ha a hagyományos kezelésre a homeopátiás készítmények használata miatt nem kerül sor.

Horváth Ildikó pedig a szombati rendezvényen így érvelt: azokat a sallangokat, amelyeket a közös tudásunkkal el tudunk kerülni, kerüljük el, és legyen bátorságunk arra, hogy amire van bizonyíték, azt képviseljük.

A homeopátiás szerekkel kapcsolatban tavaly szeptemberben adott ki állásfoglalást az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. Ebben azt állapította meg az MTA-t is tagjai között tudó szervezet, hogy a készítmények bármilyen hatása csak a placebóhatásnak tudható be, és kártékonyak is lehetnek, mivel eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.

A rendezvényen Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a gyógyszerhatósági ügyekről beszámolva elmondta, az idén 918 közforgalmú patikában végeztek úgynevezett célellenőrzést, de 47 intézeti gyógyszertárat és 197 patikán kívüli gyógyszerárusító helyet is ellenőriztek. Az összesen 1700 ellenőrzés során figyelmeztetést 598 esetben adtak ki, 102 esetben bírságoltak, és hat patikát sújtottak a tevékenységi engedély visszavonásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Őrült gyorsulás: ilyen reakciókat vált ki a 2 másodperc alatti Tesla-katapultálás – videó

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is