szerző:
hvg.hu

Ha a vártnál nagyobb visszaesést év közben nem sikerül korrigálnia a gazdaságnak, akkor nagyjából nyolcvanmilliárd forint pluszt kellene még találni az idei költségvetésben. Ha kedvezően alakulnak a dolgaink (EU/IMF-megállapodás, kamatok csökkenése), és követjük az új Széll Kálmán-tervet, akkor ez megoldható. De a GDP a kormány várakozásával ellentétesen egész évre vetítve könnyen mínuszban lehet.

Az elemzők még csak találgatják, hogyan zuhant akkorát a magyar GDP, hogy az mélyen alulmúlta a kormány és a szakértők többségének várakozását. A KSH előzetes adatai szerint idén az első három hónapban 0,7 százalékkal esett a gazdaság éves alapon, 2011 első három hónapjához viszonyítva. A tavalyi utolsó három hónaphoz viszonyítva még nagyobb, 1,3 százalékos a visszaesés.

A végleges adatok még változhatnak, de komoly az esélye annak, hogy ez már az újabb magyar recesszió jele és egész évben mínuszos lesz a gazdasági növekedésünk.

Samu: kevés lehet a Széll Kálmán-terv 2

A kormány az idei költségvetést 0,5 százalékos gazdasági növekedésre tervezte. Az egy százalékponttal alacsonyabb növekedés csökkenti a költségvetés bevételeit, és a kormányt arra kényszerítheti, hogy újabb összegeket találjon a büdzsé kiegyensúlyozására a második Széll Kálmán-terven felül. Utóbbival idén 150 milliárd forintos kiigazítást tervezett a kabinet, de ha a gazdasági növekedésünk egész évben mínusz fél százalék körül alakul, akkor további 80 milliárd forintot kell találnia – mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

A költségvetés egyenlegromlását a visszaesés miatt azonban még nehéz pontosan megjósolni, hiszen attól függ, milyen ágazatokban történik a zuhanás. Az export romlása például kevésbé rosszul érinti a költségvetés bevételeit, mint például a fogyasztás és a bérjövedelmek visszaesése, ugyanis az áfából és a személyi jövedelemadóból jelentős bevételei vannak az államháztartásnak.

A jelenlegi rossz előzetes adatról azonban még nem sokat tudni, annyi látszik, hogy volt benne rossz ipari termelés és export, de volt benne rossz belső kereslet is – mondta Samu János, megjegyezve, hogy a cseheknél is hasonló mértékű volt az első negyedéves visszaesés. Utóbbi azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság is inkább az európai konjunktúra megtorpanása miatt esett vissza. Samu János szerint negatívan hathatott a növekedésre az év első két hónapjában a végtörlesztés is, hiszen közel 200 ezer devizahiteles hatalmas összegeket fizetett ki a pénzintézeteknek fogyasztás helyett.

A rossz adatot befolyásolhatta még a mezőgazdaság, amely tavaly nagyon jól teljesített, így a 2011-es GDP-t megemelte, míg idén a fagykárok és a csapadékhiány miatt rosszabb teljesítményt fog produkálni (ami a tavalyi magas bázishoz képest jelentős visszaesést fog okozni a GDP-mutatónkban).

A GDP a kormány várakozásával ellentétesen egész évre vetítve könnyen mínuszban lehet
©

A Concorde várakozása szerint az egész évet tekintve idén stagnálni fog a magyar gazdaság. Ebben azonban szinte csak lefelé mutató kockázat van. Ha rossz lesz az időjárás, az akár fél százalékponttal is ronthatja a nullás várakozást, ha pedig Európában újra elszabadul a pokol a piacon (például az egyre valószínűbb görög eurózóna-kilépés miatt), az további fél százalékponttal viheti le a gazdaságunkat.

Így a Concorde rossz forgatókönyve mínusz egy százalékos növekedés idénre, de a cég vezető elemzője megjegyezte, hogy a 2009-eshez hasonló gazdasági visszaesés esetén bármi, akár több százalékpontos magyar recesszió is elképzelhető lenne.

Suppan: elég lehet a Széll Kálmán 2-ben lévő puffer

Az új Széll Kálmán-tervben van annyi tartalék, hogy a vártnál nagyobb visszaesést ellensúlyozni tudja. Persze, szűkül a mozgástér, így a tervet szigorúan végig kell vinni, ugyanakkor lehetnek idén még pozitív meglepetések. Elsősorban arra lenne szükség, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól és megállapodjunk az EU/IMF-fel a hitelkérelemről. Ez utóbbi jelentősen csökkentheti a kamatfelárakat, ami az államháztartás  feszültségeit és a lakosság terheit is enyhítheti – mondta a hvg.hu-nak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az, hogy az építőipar tovább zuhant a már eddig is katasztrofálisan alacsony bázishoz képest, elszomorító. De Suppan szerint elképzelhető, amit több országban is látni lehetett, hogy a rossz időjárás, a februári fagyok miatt csökkent tovább az építőipar kibocsátása, és március talán kicsit felfelé korrigálja majd a negyedéves adatokat. Suppan szerint az infokommunikációs szektor növekedéséből arra lehet következtetni, hogy talán nem az itt tevékeny szolgáltatókat kellene megterhelni telefonadóval, hanem a kiadási oldalon kellene csökkenteni. És bár Suppan szerint is az aszály komoly kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítményére, az állattenyésztés, valamint az élelmiszer-feldolgozóipar a visszaesést ellensúlyozhatja. (Suppan szerint tavaly a gabonaágazatnak volt jó éve, és főként az azt megelőző katasztrofális évhez képest volt kiugró a mezőgazdaság teljesítménye – így nagy visszaesést semmiképp sem vár.)

Emellett lehetnek még egyszeri pozitív hatások, melyek meglepetést okozhatnak: ilyennek nevezte Suppan a magánnyugdíjpénztárak államosításából még nem realizált bevételeket, amiből szerinte 0,3 százalékos többlet jöhet. A Takarékbank elemzője is úgy látja, hogy Görögország sorsa, vagyis, hogy sikerül-e bent tartani az eurózónában, alapvetően befolyásolhatja az egyes európai országok teljesítményét. Nagyon eltérő, hogy a masszív GDP-növekedést felmutató német gazdasághoz csatlakozó országok hogyan teljesítenek: a csehek már a harmadik negyedévben mínuszban vannak, a szlovákok viszont száguldanak. Magyarország szerinte egy következő negyedéves trendfordulóval megúszhatja a technikai recessziót. Bár arra nem lesz elég a növekedés, hogy egész évre vetítve is növekedjünk.

Borúsak kilátások

A GKI szerint idén elkerülhetetlen a recesszió, ami mintegy 1,5 százalékos GDP-visszaesést fog jelenteni.

Visszaesést jósolt az első negyedéves és az egész éves GDP-adatokra a Napi Gazdaság kedden kiadott konszenzusa is. Igaz, a konszenzus jóval optimistább lett, mint a kedden kiadott előzetes adat, hiszen az első negyedévben az éves visszaesésre 0,4 százalékot várt, negyedév/negyedév alapon pedig 0,5 százalékot.

Meg kell jegyezni, nagy volt a szórás a becslések között: volt elemző, aki 0,8 százalékos zsugorodást várt, de megfogalmaztak 0,5 százalékos növekedési előrejelzést is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!