szerző:
hvg.hu

A magyar kormány azzal érvel Brüsszelben a nagy áruházláncok extra megadóztathatósága mellett, hogy a Tesco, Aldi, Lidl, Spar, Metro túl hatékonyan működik – és ezért az ellenőrzésük a magyar hatóságoknak több energiájába is kerül. Legalább is ez a torz elképzelés rajzolódik ki abból a levélből, melyből a Népszabadság mazsolázott.

A színfalak mögött a kormány továbbra is Brüsszelt puhítja annak érdekében, hogy az EU – a jelenleg felfüggesztett, a multicégeket kiemelten sarcoló élelmiszerlánc-felügyeleti díjat – valamilyen szinten mégiscsak engedélyezze. Magyarországon nagyon ráfizethet az olyan élelmiszer-kereskedő, mely túlságosan korszerű és hatékony, ha fejleszti a logisztikai rendszerét, mert így több adót kellene fizetnie – írja a Népszabadság szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter az uniós versenyjogi biztosnak.

A lap birtokába került, Margaret Vestagernek címzett levél mondandója, hogy a magyar kormány továbbra is lobbizik a kétkulcsos élelmiszerlánc-felügyeleti díj érdekében. Vagyis azért, hogy a hazai láncok (CBA, Coop) helyett a Tesco és a Spar, illetve más nemzetközi tulajdonosi hátterű élelmiszerláncok fizessék meg ezt az ágazati adót. 
 

Túl jók, ezért fizessenek?!?
©

Trócsányi (vagyis: a magyar kormáyn) új ötlete, hogy a piacvezető Tesco legalább 2,1 milliárd forintot fizessen. Az indokláskánt felvázolt kép szerint – írja a Népszabadság – a a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl, a Penny Market azért súlyos veszélyforrások, mert hatékonyak, így Trócsányi szerint a szemmel tartásuk is sokkal több időt és energiát emészt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Így pedig – zárul a logikai kör – igenis indokolt, hogy e kör fizessen többet.

Mint azt korábban megírtuk a kormány tovább harcol az élelmiszerláncok felügyeleti díjának uniós felfüggesztése ellen, és az Európai Bizottság döntését megtámadta a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. Az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy a meredeken progresszív kulcsok az uniós joggal, az egységes piaccal összeegyeztethetetlen tiltott állami támogatást nyújtanak az alacsonyabb árbevételű vállalatoknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!