szerző:
MTI

A magyar miniszterelnök Teheránban járt, ahol az iráni-magyar kapcsolatokban rejlő üzleti és egyéb lehetőségeket fejtegette. Az energetika az együttműködés fontos terepe lehet, ezen belül "az iráni nukleáris programban is részt szeretnénk venni" - mondta. Budapesten hoznák létre a Teheráni Egyetem közép-európai központját, Magyarország pedig száz állami ösztöndíjas helyet ajánl fel iráni hallgatóknak.

Jelentős gazdasági fejlődés előtt áll Irán Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki a Teheránban rendezett magyar-iráni üzleti fórumon beszélt a két ország gazdasági együttműködési lehetőségeiről.

Magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság alakul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével, Magyarország pedig külkereskedelmi irodát nyit az iráni fővárosban, és amint kifut az Iránnal szembeni szankciók rendszere, az Eximbank nyújtotta finanszírozás is lehetővé válik.

Orbán szerint a nehéz szankciós időszak alatt Irán láthatóan nagy energiákat halmozott fel, ami biztató a jövőbeli gazdasági teljesítményre nézve. Nem véletlen, hogy "a korábban Iránnal szemben oly bőszen a szankciók mellett érvelő nyugati országok nagy delegációi egymásnak adják a kilincset" - fogalmazott.

"Az iráni nukleáris programban is részt szeretnénk venni"

A magyar-iráni gazdasági együttműködés lehetséges területei között szólt az energetikáról, jelezve, hogy a közép-európai térség legnagyobb olaj- és gázipari cége egy magyar vállalat, a Mol, ezért Magyarország érdekelt egy kőolaj- és földgázipari együttműködésben.

©

"Az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni" - folytatta a kormányfő, közölve, hogy Magyarország a szakemberképzés területén szívesen működne együtt az iráni atomtudósokkal.

Az energetika mellett a vízgazdálkodás, víztisztítás területét, a tudásalapú gazdaságot - azon belül a távközlést, a gyógyszer- és egészségügyi ipart -, valamint a mezőgazdaságot jelölte meg a miniszterelnök a kooperációra érdemes ágazatok között.

Elmondta továbbá, hogy Budapesten akarják létrehozni a teheráni egyetem közép-európai központját. Emellett a magyar kormány felajánlott száz magyar állami ösztöndíjat iráni felsőoktatási hallgatóknak, és szándéka az is, hogy fejlessze a perzsa nyelv és irodalom oktatását az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!