szerző:
MTI

Egy nagy fejlesztési területhez fog hasonlítani Debrecen idén, a reptér mellett például egy egész új városnegyedet alakítanának ki – közölte Papp László polgármester.

A debreceni költségvetés mérlegfőösszege 56 milliárd forint, ami 3,5 milliárddal haladja meg a tavalyit – közölte Papp László. A polgármester szerint a város tervezett költségvetésének bevételi főösszege 34,97 milliárd forint, a kiadási főösszeg pedig 38,35 milliárd – a kettő közötti különbséget a tavalyi 2,5 milliárd forintos pénzmaradványból és fejlesztési célú egymilliárd forint összegű hitel felvételével finanszírozza a város.

A hitelt azért veszik fel, hogy mielőbb kisajátíthassák a nyugati kiskörút harmadik ütemének nyomvonalába eső ingatlanokat, és minden uniós fejlesztési forrást felhasználhassanak a beruházáshoz. Papp László szerint a beruházásokra 1,8 milliárd forintot fordítanak, amely a pályázati források elnyerése esetén 9 milliárdra növekedhet.

Az egész város egy nagy fejlesztési övezet lesz már az idén: a Nagyerdőben, a lakótelepeken, valamint a keleti és a déli városrészben szinte egy időben kezdődnek meg a beruházási munkák – tette hozzá.

A repülőtér fejlesztésére 1,5 milliárd forintot fordítanak, amelyből 1,2 milliárdot a Modern városok program keretéből az új műszeres leszállító rendszer telepítésére fordítanak, 300 millió forint saját forrással pedig a megnövekedett utasforgalmat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztéséhez járulnak hozzá.

A repülőtér környékén innovációs városnegyedet alakítanak ki, az Új főnix terv innovációs programból 2,5 milliárd forintos beruházással megkezdik az innovációs és termelési központ kialakítását – közölte a város vezetője.

Papp László azt mondta, városüzemeltetésre több mint 2 milliárd, gyermekétkeztetésre 1,4 milliárd, a város kulturális életére 4,68 milliárd, a helyi sportélet támogatására 731 millió forintot fordítanak az idén. Az önkormányzat csaknem 100 millió forinttal járul hozzá a végső stádiumban lévő betegek méltó elhelyezését és ellátását biztosító helyi hospice-ház felépítéséhez – tette hozzá.

A költségvetési tervezetről csütörtökön dönt a város közgyűlése.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!