szerző:
hvg.hu

A pécsi polgármester nem volt beszédes kedvében, mikor az OLAF által feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban kérdeztük, de azért valamit mégis mondott.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban – tudta meg a Wall Street Journal. A hírt az OLAF a hvg.hu megkeresésére megerősítette. Az OLAF 35 közbeszerzést nézett át, és megállapította, súlyos szabálytalanságok történtek a szerződés odaítélésekor, és összeférhetetlenség is fennállhatott.

Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egyévnyi nyomozás után lezárta azt.

Az OLAF azt javasolta, az Európai Bizottság kérje vissza a támogatási összeget – 40 millió eurót –, a magyar ügyészség pedig indítson eljárást. Több város is az Eliosszal kötött szerződést a világítás korszerűsítésére, így Pécs is. Sőt, Pécs volt az egyik város, amely hitelt is felvett, hogy szerződni tudjon a beruházásra. A Soros-ellenes gyűlésen részt vevő Páva Zsolt pécsi polgármestert a rendezvény után kaptuk el, rákérdeztünk az OLAF javaslatára és annak lehetséges következményeire.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!