szerző:
hvg.hu

Pár hete 7,2, most 3,1 milliárd forinttal hozott létre céget a jegybank alapítványa, a Vízház lehet a célpont.

Az után, hogy – amint azt kiderítettük – augusztus végén egy céget hozott létre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy alapítványa, hogy megvásárolja és üzemeltesse, hasznosítsa a budapesti Vörösmarty téren levő patinás ingatlant, a Kasselik-házat, most újabb, alighanem hasonló céllal létrejött céget alapított az egyik jegybanki alapítvány.

Az e heti HVG fedezte fel, hogy Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. néven, 3,1 milliárd forint alaptőkével egy hete, szeptember 18-án hozták létre a céget, a jegybank által alapított Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány a tulajdonos. A cég székhelye Budán, a Döbrentei utca 2. szám alatt van, főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele.

A cég vezérkarában ott van – ahogyan a nemrég alapított másik cégben, a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben is – Nagy Róza, az MNB főigazgatója. Rajta kívül még Lay Csaba neve lehet ismerős a Kasselik-Ház Zrt.-ből. Igazgatósági tagok ezen két személy mellett a Vízház Zrt.-ben Vajda Zita, Vörös József, Csuhaj-Varju Imre és Nagy Róbert.

De a járt úton maradnak másik tekintetben is: az új cég háromtagú felügyelőbizottságának (fb) összeállításánál az alapítványoknál már jól bevált receptet alkalmazták: Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója, Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató, valamint Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának első embere kapott helyet a testületben. Könyvvizsgálója pedig a Magyar Szakértői Holding Könyvvizsgáló, Pénzügyi és Vezetési Tanácsadó Kft. lett, melyet Kalina alapított Matukovics Gáborral 1997 januárjában, még K&M Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. A cég 2002-ben nevet váltott, s Kalina 2006. október végén kiszállt belőle. A kft. ma egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Matukovics felel majd személyesen a Vízház Zrt. könyvvizsgálatáért – ahogyan a Kasselik-Ház könyvvizsgálatáért is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!