szerző:
hvg.hu

Bár az átlagos négyzetméterárak folyamatosan növekedtek a hazai ingatlanpiacon, a fővárosban megdöbbentő különbségek is akadtak a drágulást tekintve - derült ki egy most közzétett piaci összefoglalóból.

Tavaly júliusban még átlagosan közel 220 ezer forintért kínáltak itthon egy eladó otthont, idén januárjában viszont már 312 ezer forintra nőtt a kínálati négyzetméterár - derült ki az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztikából.  A legnagyobb növekedés decemberben és januárban volt, amit a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idézhettek elő.

A legdrasztikusabb növekedés Budapesten állt elő, itt 323 ezerről 403 ezerre ugrott az átlagosan kínált négyzetméterár 2014 és 2015 között.

A kerületek között azonban gyakran elképesztő különbségek alakultak ki a kínálati árak növekedését illetően: az V., VI. és VII. kerületben például 40 százaléknál is nagyobb volt az áremelkedés, a külső városrészekben (a XXII., XV., XIX., XVIII., X., XVII., XXI., XX. és a XXIII. kerületben) 2014 óta alig 8 százalékos áremelkedés mutatkozott, így például a XX. kerületben 15 százalékos, a XVII. kerületben 5 százalékos, a XXII. kerületben pedig mindössze 4 százalékos volt az emelkedés mértéke.

©

A fenti adatokban szereplő kínálati átlagár az eladásra kínált otthon átlagos négyzetméterárát jelenti, tehát nem azonos az értékesítési árral, mely a konkrét eladási árra utal.