Kocsis nem lemondott, valójában kirúgták – mi áll a háttérben?

2011. szeptember 05., hétfő, 18:30
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Városházi és BKV-s forrásaink a BKK-val való szakmai konfliktusokat sejtik Kocsis István lemondásnak álcázott menesztése mögött. A közlekedési központhoz közeli informátorunk szerint viszont az MVM-es ügyek miatt vált tarthatatlanná a távozó vezérigazgató.

Jóllehet a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja a nyomozás végkimenetelétől függetlenül nem mutat majd jól Kocsis István önéletrajzában, még egy héttel ezelőtt is úgy tűnt, a gyanúsítás nem veszélyezteti Kocsisnak a BKV-nál betöltött vezérigazgatói posztját. A főpolgármester – legalábbis eleinte – nem akarta meneszteni a vezérigazgatót, és információink szerint Kocsisnak esze ágában sem volt lemondani.

Bár Tarlós István a Magyar Nemzetnek a múlt hónap végén adott interjújában azt mondta, nem védi meg Kocsist, a főpolgármester tulajdonképpen mégiscsak ezt tette, amikor úgy fogalmazott: "nem vonzó számomra, ha hirtelen ráugranak csapatostul valakire, mert úgy vélem, amíg tényszerűen be nem bizonyosodik, hogy bármi is Kocsis István terhére róható, és amíg a BKV ügyeiben nem érintett, addig nincs ok rá, hogy felmentsem".

Fotó:

Tarlós az interjúban elismerően szólt Kocsis Istvánnak a közlekedési vállalatnál végzett tevékenységéről is, jelezve, hogy a vezérigazgató komoly szerepet játszott a BKV-s ügyek tisztázásában, és az Alstom-szerződés tető alá hozásában is. Azt se feledjük, hogy Kocsis volt az egyetlen vállalatvezető a fővárosban, akit Tarlós a megválasztása után nem rúgott ki azonnal. Igaz, egyes információk szerint azért ez nem elsősorban az újonnan megválasztott főpolgármester döntése volt.

Könnyű préda

Bár a hivatalos közlés szerint Kocsis közös megegyezéssel távozik, azt lapunknak több forrásunk is egyértelművé tette, hogy a vezérigazgató nem önszántából megy az Akácfa utcából. Kocsis Istvánt 2008-ban öt évre nevezték ki a közlekedési vállalat élére, és mandátumát ki is akarta tölteni. Ebbéli szándékában az MVM-es meggyanúsítás sem ingatta meg, és erre utal az is, hogy kihallgatása után hosszú közleményben védte meg magát.

Fotó:

Forrásaink szerint az MVM-ügy inkább csak alkalmat adott a korábban érinthetetlennek tűnő vezérigazgató eltávolítására, Kocsis távozásának hátterében valójában szakmai konfliktus áll. Többen állították: a BKV vezérigazgatójának hónapok óta rossz volt a viszonya Vitézy Dáviddal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjével. "Miközben a BKV menedzsmentjének hatásköreit a BKK sorra magához gyűjtötte, a szervezet szakmailag gyenge lábakon állt" – mondta a hvg.hu-nak egy városházi forrásunk.

Az is konfliktusforrás lehetett, hogy a fejlesztési döntéseket már a BKK-nál hozzák, a nagy pénzekről azonban még mindig a BKV-nál döntenek. Egy BKV-s informátorunk – épp a fenti konfliktusok miatt – Vitézy Dávidot sejti a döntés hátterében. Forrásunk arra számít, hogy Kocsis távozása után "levadásszák" a volt vezérigazgató embereit, már csak azért is, mert rendszeresen bírálták a BKK elképzeléseit.

A BKK-hoz közel álló forrásunk szerint viszont igenis az MVM-es gyanúsítás miatt kellett Kocsisnak távoznia. Szerinte a főpolgármester a nyilatkozatával meg is védte Kocsist, meg nem is. Mint mondta: Tarlós eleve óvatosan nyilatkozott, és amikor látta, hogy a nyilvánosság a vezérigazgató fejét követeli, meghozta a döntést.

Kiszivárgott

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy Tarlós múlt szerdán egy nem nyilvános rendezvényen már jelezte, Kocsis Istvánnak mennie kell a BKV-tól, majd ezt városházi irodájában személyesen közölte a vezérigazgatóval. Abban állapodtak meg, hogy a döntést hétfőig nem hozzák nyilvánosságra, aztán vasárnap valaki mégis kiszivárogtatta a Magyar Nemzetnek.

Kocsis István 2008-ban pályázaton nyerte el a BKV vezérigazgatói posztját. Elképzelései között szerepelt egyebek mellett a közlekedési vállalat holdinggá alakítása, ezer új autóbusz beszerzése, valamint a társaság adminisztrációjának csökkentése, nagyszabású terveiből azonban nemigen valósult meg semmi.

A BKV vezetését ideiglenesen Várszegi Gyula, a társaság igazgatóságának elnöke veszi át. Várszegi nem rutintalan közlekedési ügyekben: vezető pozíciókat töltött be korábban a MÁV-nál és a Metróbernél. A szakmát ismerő forrásaink szerint egyébként Várszegi jó szakember, és kinevezését az sem nehezítette meg, hogy évtizedek óta bizalmas viszony fűzi Tarlós Istvánhoz.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
14 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. szeptember 19., 16:24 LudasMatyi

Tévedés, nem kocsi az egyetlen megmaradt Fővárosi cégvezető ! A VIdámpark vezérigazgatója Kőfalvi Tamás is a helyén maradt !

2011. szeptember 10., 12:51 Kerékfi András

Hic est locus Marini Falerii decapitatis pro criminibus

2011. szeptember 9., 21:08 Mohos Péter

Még nem írtam "ilyen", illetve hasonló oldalakra, de most véletlen olvasván elszakadt a cérna, nem írok túl magvasat mert nem akarok aztán végtelenbe tűnő vitákba bocsátkozni, csak tömören: aki HVG-t olvas nagyjából képben van a történésekkel kapcsolatban, úgy látszik nem csak a mesében hanem a valóságban is szükség van egy-egy hülye gyerekre, amolyan bólogató Jánosra, aki a mindenkori kabinet igényeit kiszolgálja, és maradéktalanul megteszi eszt.
Kocsis Úr(?)ép ilyen, csak az embernek a hányingerét nehéz leküzdeni...
Persze felvetődik a kérdés hogy az egymás után következő(egymást váltó?) kormányok mindegyikének jó ez a személy?, ilyen csak a mesében van, meg persze nálunk, innen látszik, a hatalom, és annak eszközei mindenek felett, nem számít semmi, a színpad működik, mi meg csak nézünk, néha sírunk kicsit, aztán minden megy tovább...., de hát ezt akartuk ugyebár,meg is érdemeljük...

2011. szeptember 8., 01:30 tanító

A Paksi időkben Kocsis országlása alatt majdnem ferobbant aII-es blokk,ezért sem lett felelőségre vonva.Az egész ország tudott a dologról egyedül ő nem halott a dologról,azt nyilatkozta,hogy" ahol ő tartózkodott ott nem volt térerő"ezért nem halotta a rádióban elhangzottakat. A kárelhárításban már nem vett részt,mert jutalmul felfelé bukott.Az MVM -ben a paksi vezetők szintén vezetői titulust és fizetést kaptak hálából,a polgármesternek meg megérte díszpolgárnak kinevezni.Majd megválasztották az "év mecénásának"természetesen az állam pénzéből adakozott.No ezért is kerül ennyibe az olcsó paksi áram!!!

2011. szeptember 7., 20:23 Kosa Lajos

Adocsalo, semmiert nem felelek Gyurcsåny, csodtomeg "Gajnai" Simor NB elnok a Cyprusi adofizeto? Hunvald, Hagyo, Szucs Erika a pogåcsåt majszolo, Kocsis a milliårdos veszteseggekkel is 4-5 vezerpozicioban.Es akkor csodålkozik az orszåg hogy a beka seggenel vanak?! Csupa PELDAKEPE a nemzetnek, csak kompromitåltak vannak ebben az orszågban? Kosa Lajos Oslo

További 9 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kocsis nem lemondott, valójában kirúgták – mi áll a háttérben?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X