szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azonnali hatállyal távozik a BKV vezérigazgatói posztjáról Kocsis István – írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint az igazgatói teendőkkel ideiglenesen Várszegi Gyulát, a BKV igazgatóságának elnökét bízták meg.

Kocsis Istvánt a Magyar Villamos Művek (MVM) korábbi vezérigazgatójaként hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A fővárosi cégvezető, aki a rendőrségen a Gyurcsány-kormány tagjaira tett terhelő vallomást, a főpolgármesterrel kötött egyezség alapján nem kap végkielégítést – írja a kormányközeli Magyar Nemzet.

A Népszabadság értesülése szerint a vezérigazgatói teendőkkel ideiglenesen Várszegi Gyulát, a BKV igazgatóságának elnökét bízták meg. Várszegi korábban a Metróber, a MÁV és több más közlekedési cég élén is kapott vezető pozíciókat. A vezérigazgatói poszt végleges betöltésére pályázatot írnak ki.

Kocsis István
©

Kocsis lemondásáról a hvg.hu szerette volna megkérdezni Szűcs Somlyó Máriát, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóját, aki azt mondta, vasárnap nem kíván az ügyről nyilatkozni, így a Magyar Nemzet információját nem erősítette meg. Szűcs hétfő reggel mind Kocsis lemondását, mind Várszegi megbízását megerősítette.

Mivel gyanúsítják Kocsist?

Kocsis Istvánt két ügylet miatt különösen jelentős, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Az egyik egy 2007-es szerződés, amelynek alapján egy ciprusi offshore cég befektetési portfóliójának összeállítására kapott megbízást. A szerződésből semmi nem teljesült. A másik ügylet 2008-ban, egy Milánóban bejegyzett kft.-nek nyújtott kölcsön, amit az olasz cég a mai napig nem fizetett vissza. A gyanú szerint Kocsis mindkét szerződést az MVM igazgatóságának megkerülésével kötötte meg, az okozott vagyoni hátrány összegét állítólag legalább kétmilliárd forintra teszi a nyomozó hatóság.

A BKV vezetőjét augusztus 16-án kihallgatta az ügyészség, ami ellen Kocsis panaszt jelentett be, majd közleményt adott ki, mely szerint a nyomozó hatóság az MVM Zrt.-nél 2006 és 2008 között betöltött vezérigazgatói tevékenységének időszaka alatti, a Magyar Villamos Műveket (MVM) érintő ügyekkel kapcsolatban hallgatta ki. Mint írja, ennek alapját az a feljelentés és eljárás képezte, amelyet az MVM Kocsis utáni új vezetése tett ismeretlen tettesek ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

Kocsis közölte, a kihallgatás során tagadta a terhére rótt bűncselekményt. "Kijelentem, hogy sem nekem és – legjobb tudomásom szerint – sem az általam irányított menedzsmentnek nem volt célja vagyoni hátrány okozása" – írta közleményében a BKV vezérigazgatója. A meggyanúsított vezérigazgató szerint ha az általa irányított menedzsmentet nem váltják le, "és a futó projekteket be tudjuk fejezni, akkor nem keletkezett volna vagyoni hátrány az MVM-nél". Később a Magyar Nemzet azt írta, Kocsis az ő menesztését szorgalmazó Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt és Kóka János volt gazdasági minisztert vádolta azzal, hogy ők tehetők felelőssé a leállított ügyletek miatt keletkezett vagyoni hátrányért.

Kocsis augusztus végén a főpolgármester bizalmát is elveszítette. Tarlós István a Magyar Nemzetnek adott augusztus 26-i interjújában azt mondta, nem védi meg Kocsis Istvánt, akit az MVM ügyeivel gyanúsítottak meg, de nem kapkodja el a BKV vezérigazgatói posztjáról való felmentését sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

Hatvan napra bezáratta a Központot a rendőrség

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra