Az önkormányzati elvonás felszámolja a helyi szociálpolitikát

2012. április 29., vasárnap, 07:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

A Széll Kálmán-terv 2.0 végrehajtásának részeként összesen 8 milliárd forintot zárolnak az önkormányzatoktól. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint így megszűnhet a nehéz helyzetben lévők támogatása.

Május 7-ig kell a Magyar Államkincstárnak bejelenteni a zárolási kötelezettségeket a kormány szerdán megjelent határozata szerint. Ebben a Széll Kálmán-terv 2.0 megvalósításának részeként 4 milliárd forintot zárolnak a helyi önkormányzatok támogatásaiból és helyen maradó személyi jövedelemadójából, valamint újabb 4 milliárdot az "egyes szociális feladatok támogatására" fordítható keretből.

„Ez szép” – összegezte a hvg.hu-nak nyilatkozva a kormány döntését Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Mint mondta, előzetesen semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy újabb megvonásokkal kell számolniuk. „Az a probléma, hogy az önkormányzatok elfogadott költségvetéssel működnek, mi is februárban fogadtuk el a sajátunkat. Persze ezt lehet módosítani, de már nincs nagyon honnét elvenni” – közölte.

Csak fogy, csak fogy...

Az idei évre a tavalyihoz képest 40 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást kaptak az önkormányzatok, az előtte lévő évben 45 milliárddal kevesebbet kaptak, a Bajnai-kormány pedig 120 milliárdot vett el az önkormányzatoktól – emlékeztetett Gémesi. „Ez nagyon durva” – tette hozzá.

A személyi jövedelemadó (szja) elosztása is folyamatosan változott az évek alatt. Amikor a forrásmegosztást 1988-ban bevezették, a törvény értelmében a településeken lakók által befizetett összeg egésze visszakerült a helyi tanácsokhoz. 1991-től már csak a befolyt összeg felét kapták meg az önkormányzatok, 1993-ra harminc százalékra csökkent az arány. 1995-től kicsivel több mint 35 százalék jutott vissza a településekhez (és egyes funkcióikhoz rendelve a megyékhez is) az szja-ból az alábbiak szerint: 29 százalék biztosan a befizető lakhelyét gazdagította, 6 százalékot normatívan juttattak az önkormányzatoknak. 1998-ra 40 százalékig emelkedett az szja-visszaosztási arány, de csak 20 százalék maradt helyben az adott településen lakók befizetéseiből. 2000 óta ez az arány tartósan 10 százalék alatti.

"Ez durva" - közölte Gémesi

Fotó:

Szerinte az önkormányzatok közül kevés tudott tartalékot képezni, amiből most el lehetni venni, így nehéz helyzetbe kerülnek a települések. „A járások kialakításával megszűnnek majd egyes hivatalok, elbocsátások lesznek, ez megtakarítást jelent. A szociális keretek ugyanakkor nagyon lecsökkentek. Bizonyos mértékben elő van írva, mennyi szociális segélyt kell adni. Így a nehéz helyzetben lévők támogatását kell csökkenteni, nem lesz étkezési támogatás, fűtési támogatás. Ez egy előkészítetlen döntés, de nem tehetek mást, tudomásul veszem” – fejezte be a független polgámester.

"A részletes számokat még nem ismerjük. Nem örülünk a zárolásnak, mert így nagyon nehéz lesz tartani az idei évi költségvetésünket" - mondta Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere is.

A méhek megúszták

A szerdai kormányhatározat szerint összesen 44,6 milliárd forintot kell zárolni. A minisztériumokat érintő 37 milliárd forintból a Vidékfejlesztési Minisztériumot érinti a legnagyobb megszorítás. A 7,8 milliárd forintos zárolás ugyanakkor nem kurtítja meg például a Nemzeti Méhészeti Programot, az Igyál tejet vagy az Iskolagyümölcs programot. A nemzeti erőforrás csúcsminisztériumot ismét nagymértékű, 6,7 milliárd forintos spórolásra kötelezik, de ez nem érintheti például a rezidenseknek adott béremelést, a nemzet színészeit, és az egyházi intézményeknek adott támogatásokat sem.

Az egyházakon más minisztériumok sem spórolhatnak, így a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak úgy kell 4,35 milliárd forinttal csökkenteni a költségvetését, hogy a hitoktatásra, az egyházi oktatási programokra ugyanannyi pénz kell, hogy maradjon, mint amennyit eredetileg szántak rá.

A honvédelmi tárcának a 3 milliárdos zároláson kívül továbbá fel kell gyorsítania a minisztérium kezelésében lévő ingatlanok eladását is. Hogy ezek mik lehetnek, és mennyi bevételt vár belőle az állam, az nem derül ki a kormányhatározatból.

Több mint 14 milliárd forintot von el a kormány a költségvetési intézményektől is, így a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapnak, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek is kevesebb jut majd.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
15 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 29., 18:09 Csótány Károly

Itt az idő a sok önkormányzat megszüntetésére !3200 kiskirályságra nincs szükség.
Valamint téboly hogy a második cigány nemzedéket segélyezik.Azonnal beszüntetni a szociális segélyt !Aki nem talál munkát Borsodban az menjen paradicsomot szedni Hollandiába !

2012. április 29., 14:50 Arany Áron

Akit csak érek arra buzdítok, hogy szereljen a lakása minden bejáratára még egy zárat! Ha lehet, fegyvertatásit is csináltasson.

2012. április 29., 14:24 nemdoktor

"...Amíg nem működik az új modell mentén az Ök. legalább két ciklust, nem is lehet tisztán látni.

A fenti mondatot tényleg nem értettem.
Értelmezhetném valaminek, de nem biztos, hogy jól tippelem. Azért nem is bonyolódtam bele.
Mert ezt a fidesz féle felforgatást nem igazán lehetne valamiféle átgondolt modellnek nevezni.
Mert szerintem, ostoba ötletelgetés, mint maga a fidesz.
Hogy helyből szar, az tisztán látszik.
Engem arra emlékeztet, amikor egyesek a sűrű forgalom ellenére akarnak áthajtani egy kereszteződésen úgy, hogy nem nekik van elsőbbségük és láthatóan nem is akarják őket átengedni.
Ezen, nincs mit próbálgatni, mert öngyilkos próbálkozás. Próba nélkül látszik, hogy életképtelen az egész.
Nem az önkormányzati szisztémával volt a gond. Hanem az eszement értelmezéssel.
Szó sincs arról, hogy a polgármester felülírhatná a jegyzőt!
Hogy ez így valósult meg, az a pártok „írástudatlanságára” és végtelen hatalomvágyára utal.
Mint említettem is, ez a politikai elit sem a szocializmust, sem a kapitalizmust, mint modellt nem képes normális működésre bírni.
Ettől függetlenül, nem biztos, hogy a modellekben a hiba.

A „vallásháborúk”, nem a politikai vezetés szintjén zajlottak!
Nem csak azért, mert Orbánnak és Gyurcsánynak ugyan abban a községben van például nyaralója.
Az mszp káderei szívesen lelnek pozícióra a fideszben, ha pártjukban nincsen számukra lehetőség.
A „vallásháborúk”, csak agyatlan választók szintjén zajlottak. De nem a pártvezetés szintjén.

Az ab, eleve nem a tisztességről szól, amint tudjuk.
Pártkatonák melegedője, mint számtalan hely.
Valódi hatásköre sincsen.
Nagyon kiábrándít, ha azt mondom, hogy igazán sosem volt?
Szeretik az mszp-ben ezt a kérdést túllihegni, de ennek a show-hivatalnak sem volt igazi súlya soha.
Ha lett volna, nem hozhattak volna össze új tákolmányt.
Nincs lehetőség az akkor meglévő felül bírálatára.
Mert ha lenne, nem lenne alkotmány.
Mert ha azt pillanatnyi érdekeknek megfelelően le lehet cserélni, annyi, mintha nem is volna.
Éppen az alkotmány az, amihez nem lehet alapvetően hozzányúlni.
Csak akkor, ha az összhangban van a meglévő alkotmánnyal.
Ez a dolga az alkotmánybíróságnak.
Ha az alkotmányt felül lehet írni, akkor értelmét veszíti.

A buszsofőrös példa, pedig butaság.
Mit nem szeretsz rajta?
Hajviseletét?
Az bizony, nem tartozik az utasra. (Viszont a munkaadójára, már tartozhat. Vagy, csak a buszsofőrre kötelező, hogy egy épeszű ember képét közvetítse az utasai felé?)
Szarul vezet?
Le kell szállítani a buszsofőrt és másikat kell a helyére ültetni.
Azonnal, mielőtt az árokba borítja a buszt.

2012. április 29., 12:51 Gasset Ortega

Kedves nemdoktor!

A funkcionális diszlexia jellegzetes magyar betegség. Írtam két gondolatot, de úgy látom, értelmezésük problémát okoz.

"...Amíg nem működik az új modell mentén az Ök. legalább két ciklust, nem is lehet tisztán látni. ....
"....Legnagyobb ökörség a vallásháború jellegű országos pártpolitika gondolkodásával kezelni az önkormányzatokat. Az AB-ben ha lenne tisztesség, eltiltaná az országos pártokat az önkormányzatokban való részvételtől..."

Számtalanszor hangsúlyoztam: nem szeretem a hatalmat. Csak a beteg emberek szeretik. Ezt a kurzust pedig kimondottan nem szeretem. De kérdezem, ha Ön nem szereti a buszsofőrt, azon szurkol a buszon utazva, hogy borítsa a buszt az árokba?

2012. április 29., 12:39 szabov

Rohadjanak meg! Váltsa már le valaki ezt a kormányt!

További 10 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az önkormányzati elvonás felszámolja a helyi szociálpolitikát
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X