szerző:
MTI

Az általános választások éve lesz 2014 Magyarországon, tavasszal országgyűlési képviselőket választanak, májusban az Európai Parlament magyar képviselőit, októberben pedig főpolgármestert, polgármestereket és önkormányzati képviselőket. Ősszel választják meg a nemzetiségek is a helyi, területi és országos önkormányzati képviselőiket.

Az alkotmány szerint a parlamenti képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző testület megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. Az országgyűlési választás ebben az évben a jogszabály-módosítás miatt már egyfordulós. 

A választásokat a választási eljárásról szóló törvény szerint vasárnap kell megtartani. Magyarországon egyébként is hagyományosan vasárnap tartják a voksolásokat - eddig az egyetlen kivétel az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás volt, amelyet szombaton tartottak. 

Az országgyűlési választás egyfordulós, a választópolgárok egyéni választókerületi jelöltekre és pártlistákra szavazhatnak. Az új Országgyűlésbe 106 képviselőt egyéni választókerületben választanak meg, a pártlistákra leadott szavazatok alapján pedig 93 mandátumot osztanak szét a pártok között. 

A korábbi országgyűlési választásokon már lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodó (magyarországi lakóhellyel rendelkező) választópolgár is leadhassa szavazatát, ez a jog a 2014-es országgyűlési választáson is megilleti őket. A Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain szavazók a magyarországi voksolással egy időben szavazhatnak az egyéni választókerületi jelöltekre és a pártlistákra.

Az idei országgyűlési választás újdonsága, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak, ők levélben juttathatják el az országos listákra leadott szavazataikat. 

Tavasszal egy másik országos voksolás is lesz; az Európai Parlament magyar tagjait választjuk meg. A választást május 22. és 25. között bonyolítják le az EU tagállamaiban, a tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy a rendelkezésre álló időszakban mely napon voksolnak. Mivel Magyarországon a választási eljárási törvény értelmében választás csak vasárnap tartható, ezért várhatóan május 25-én lesz a voksolás.

Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (valamint Budapesten a főpolgármester) választását október kell megtartani. Az önkormányzati képviselők választása egyfordulós, és a választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok nem szavazhatnak. A választópolgárok döntenek a helyi képviselő-testület összetételéről, a polgármester személyéről, illetve a megyei közgyűlés tagjairól.

A Budapesten élők a főpolgármester személyéről is döntenek majd októberben. A korábbi négyéves ciklus helyett októberben már öt évre választják meg a helyi képviselőket és polgármestereket. Az önkormányzati választással egy napon választják meg a nemzetiségek is a helyi, területi és országos önkormányzati képviselőiket. 

Az októberi általános önkormányzati választás mellett időközi önkormányzati választások is lesznek Magyarországon 2014-ben: január 19-én Dunaszentpálon polgármestert, Nagykátán egyéni képviselőt, január 26-án Drávasztárán polgármestert és képviselő-testületet, február 23-án Kerekiben polgármestert, Marcaliban egyéni képviselőt, március 2-án Fóton polgármestert és egyéni képviselőt, március 9-én Kispáliban polgármestert, Velemben polgármestert és képviselő-testületet választanak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!