szerző:
MTI

Még másfél hétig kérhetnek mozgóurnát a helyi jegyzőtől az erre jogosult választópolgárok, ezután már csak az önkormányzati választás napján, október 12-én a szavazatszámláló bizottsághoz lehet ilyen kérelemmel fordulni.

A mozgóurnás kérelmet olyan választópolgárok nyújthatnak be október 10-én 16 óráig a helyi választási irodához, akik benne vannak a szavazóköri névjegyzékben, és egészségi állapotuk miatt nem tudnak mozogni, vagy fogva tartásuk miatt nem mozoghatnak szabadon.

Mozgóurnát személyesen, levélben, illetve a www.valasztas.hu oldalon online lehet igényelni.

A mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, ami ugyanabban a szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik.

Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig. Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, akkor a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni.

A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül, úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben "hagyományos módon" nem szavazhat, csak mozgóurnával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!