szerző:
hvg.hu

EU-pályázatok szakértőinek adta ki magát két személy, hogy ezzel sok pénzt csaljon ki ügyfeleitől. Azt ígérték, kapcsolati hálójukon keresztül elérik, hogy a kliens pályázata legyen a győztes. A nem is olyan gyanútlan ügyfelek közül is kilenc embert bíróság elé állítanak, miután a két elsőrendű vádlottnak befolyással üzérkedés, illetve vesztegetés reményében fizettek.

Korrupciós bűncselekmények miatt 11 személlyel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség – olvasható az ügyészség honlapján.

A 11 személy ellen befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2012 januárjában szabadult egy korábbi jogerős szabadságvesztésből. Ekkor elhatározta, hogy magát pályázati ügyintézőnek kiadva szerez pénzt a gyanútlan ügyfelektől pályázatírás és pályázati ügyintézés címszóval. A vádlott pénzt kért, de egyik esetben sem tett lépéseket a pályázat elkészítése érdekében, és ez nem is állt szándékában.

A vád szerint 2012 májusától a férfi együttműködött az ügy másodrendű vádlottjával, így együtt már szervezettebben jutottak több pénzhez. Továbbra is azt a látszatot keltették, hogy jelentős összegű európai uniós támogatásokhoz juttatják az ügyfeleket. Egyes esetekben arra is hivatkoztak, hogy e körben magas szintű személyi kapcsolatokkal rendelkeznek, rajtuk keresztül érik majd el, hogy az adott ügyfél pályázata nyerje el a támogatást.

Előfordult olyan eset is, amikor egy ügyfelüknek azt ígérték, hivatalos személyek megvesztegetésével elintézik, hogy a férfi ellen megszüntessék a lakhelyelhagyási tilalmat.

A Fővárosi Főügyészség a két férfit – más bűncselekmények mellett – befolyással üzérkedés minősített bűntettével vádolja, ez két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügy további vádlottjai azok, akik befolyással üzérkedésért, illetve vesztegetésért fizettek a két csalónak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!