szerző:
hvg.hu

Chikán Attila szerint a korrupció az ország teljesítményét minden területen gátolja.

A 168 Órának adott interjút Chikán Attila, a Corvinus egyetem professzora, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Szerinte a „magyar reformok működnek”, illetve a „Magyarország jobban teljesít” szlogenek csupán propagandának tekinthetőek, amelyeknek a valósághoz kevés közük van.

Chikán úgy véli, hogy ma jobban le vagyunk maradva például Ausztriától, mint a rendszerváltás idején. Elismeri, hogy vannak kedvező gazdasági mutatók, ilyen a költségvetési hiány, ám a beömlő uniós eurómilliárdok ellenére folyamatos a lecsúszás. Az uniós támogatások témájához még azt is hozzátette, hogy azok felhasználásának hatékonysága csekély, és ennek legfőbb oka a korrupció. A korrupció azonban nem csak ezen a területen, hanem mindenhol rontja az ország teljesítményét.

Az oktatásról szólva elmondta, hogy igaz ugyan hogy több pénzre és kevesebb központosításra volna szükség, ám a szféra gondjait ez aligha oldaná meg. A közoktatásban már hosszú évekkel ezelőtt katasztrofális állapotok alakultak ki, amin a Fidesz csak tovább rontott. Az egyetemek új irányítási modelljét nyomasztónak nevezte.

Chikán keserűen jegyzi meg a beszélgetésben, hogy hiába alakította meg más konzervatív gondolkodókkal közösen az Eötvös József Csoportot, nincs olyan illúziója, hogy kritikájukat a kormányzatból bárki komolyan veszi.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!