szerző:
hvg.hu

A Párbeszéd aktivistái a mai napra megakasztották a Várban a Miniszterelnökség új épületének munkálatait, négy ember ellen szabálysértési eljárás indult. Orbán Viktor sajtófőnöke aggódik, hogyan indulnak majd a választáson.

Odaláncolták magukat pénteken a felújítás alatt álló egykori karmelita kolostor, a Minszterelnökség készülő új épületének védőkerítéséhez a Párbeszéd politikusai és aktivistái. A PM-esek a Sándor-palota és a Dísz tér felőli oldalon is demonstrálnak, összetűzésről nem jött hír. Képes beszámolónkat a demonstrációról itt találja.

A nap eseményeit Szabó Tímea társelnök foglalta össze péntek délután. Elmondta, az épülő Orbán-hivatal körüli kerítés összes bejáratát lezártak, ám a munkások mégis elhagyhatták a helyszínt, ugyanis Áder János hivatalán keresztül nyitottak nekik egy újabb kijáratot, azaz "Áder segített kimenekíteni az Orbán-palota munkásait".

Azért jöttek, hogy megakadályozzák Orbán Várba költözését, és kiderült, hogy igenis van értelme megpróbálni megállítani Orbán Viktort - kezdte Szabó Tímea. Szavai szerint Orbán 1000 milliárd forintot akar arra költeni, hogy ideköltözhessen, hogy lenézhessen a magyar emberekre, ahelyett, hogy ezt az öszeget a szegénység felszámolására, az egészségügyre, oktatásra fordítaná.

"Elértük a célunkat, sikerült megakasztani mára az építkezést". Az aktivisták megakadályozták, hogy a teherautók bemenjenek az építési területre. Szabó elmondta, hogy négy aktivista ellen szabálysértési eljárás indult, kettejük ellen tiltott pirotechnikai eszköz használata (színesfüst-patront alkalmaztak), a másik kettő ellen pedig rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt. A jövőben is vállalják ezeket a szankciókat, amiket azért szab rájuk az állam, mert nem engednek az önkénynek - jelentette ki a Párbeszéd társelnöke.

Szabó elmondta, az elkövetkező napokban folytatják ezt a fajta ellenállást, "ott leszünk, ahol nem is számítanak ránk". Radikális akcióikhoz várják mindenkinek a segítségét, "aki ezt az önkényes kormányt meg szeretné állítani. Biztosítuk, hogy Magyarország továbbra is szabad ország lehessen, ne Putyin gyarmata" - fogalmazott a képviselő.

©

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke péntek délután közölte: "a miniszterelnök nem költözik a Várba, saját családi háza van, rezidenciát sem vesz igénybe, arról pedig a választók döntenek majd, hogy kinek a munkahelye lesz a Karmelita kolostor.

Mint írta, a miniszterelnök jól ellenne a jelenlegi munkahelyén, de hát az Országgyűlés kifejezetten kérte a Miniszterelnökséget és a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy hagyják el az Országházat.

Megjegyezte: az odaláncolást "nem igazán tartja célravezetőnek, mert ha az ellenzéki politikusok mindenhova odaláncolják magukat, akkor hogyan fognak indulni a választáson?"

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!