szerző:
hvg.hu

Próbálja elbagatellizálni a külügyminiszter, de a korábban bejelentettekkel ellentétben nem lesz mostanában Trump–Orbán-találkozó. Szijjártó arról is beszélt, évenkénti Putyin–Orbán-találkozók lesznek, és felháborító, hogy Horvátország nem fogad el egy nemzetközi ítéletet – pedig mi ugyanezt tesszük a kvótaítélettel.

Csak a sajtó erőlteti az Orbán–Trump-találkozót, "mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra" – Szijjártó Péter interjút adott az mfornak, és kijelentette, hogy most nem lesz Orbán–Trump-találkozó, "Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni. Jelenleg nincs olyan ügy, ami ilyen magas szintű egyeztetést igényelne." (Korábban Orbán is ilyen szellemben beszélt a találkozóról.)

Holott korábban maga Szijjártó dicsekedett el azzal, Trump meghívta Orbánt.

Ellenben Szijjártó nem lát semmi különlegeset az évenkénti legmagasabb szintű orosz-magyar látogatásokban. "Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra" – tehát felkészülhetünk az évenkénti január-februári Orbán–Putyin-találkozókra, feltéve, ha 2018-ban Orbánt újraválasztják.

Szijjártó nem tudja, lehet-e tartani a 2026-os határidőt Paks II. elkészülténél, bár szerinte a 2 éves csúszás nem figyelmen kívül hagyható.

Szijjártó részletesen beszél a horvát, román és ukrán vitás ügyekről, szerinte elfogadhatatlan, hogy a horvátok nem fogadják el a választott bírósági döntést, és továbbra is támadják Hernádi Zsoltot és a Mol ügyleteit. Holott korábban épp ő maga mondja, hogy az EU bíróságának kvótaperben hozott ítélete nem kötelez minket semmire – pedig épp azt mondja ki, hogy a meghozott kvótaperes döntés törvényes volt, azaz az mindenkire vonatkozik, azokra is, akik ellenzik.

Az ukrán nyelvtörvényt hátba szúrásként éli meg, rengeteg módon segítettük az ukránokat, támogattuk a vízummentességet, humanitárius segélyakciót hajtottunk végre, ratifikáltuk a társulási megállapodást, erre érkezett egy ilyen szigorú nyelvtörvény, amely 10 éves kor felett elvenné az anyanyelvi tanulás lehetőségét. Tegyük hozzá, a köztársasági elnök még nem írta alá a törvényt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!