szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elfogadhatatlan a kormány számára a kvótaperben hozott döntés, azt politikai és nem jogi állásfoglalásnak tartja – jelentették be Szijjártó Péter és Trócsányi László miniszterek közösen, két órával a luxemburgi Európai Bíróság döntését követően.

Felháborító és felelőtlen a döntés, amely veszélyezteti az Európai Uniót, és ellentétes az európai nemzetekkel is – kezdte reakcióját Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint a politika megerőszakolta az európai jogot. Ezzel az Európai Bizottság joghatalmat kapott a tagállamok felett, ami szerinte elfogadhatatlan, folytatta a tárcavezető.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án.
©

A magyar kormány mindent megtesz a jövőben is, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – folytatta Szijjártó. A kormány álláspontja, hogy a bíróság nem kötelezheti Magyarországot illegális bevándorlók befogadására (az 1294 ember nem illegális bevándorló, így elsőre nem teljesen egyértelmű, hogy visszautasítjuk-e a bíróság ítéletének végrehajtását). A schengeni határokat továbbra is megvédi Magyarország, mondta, és szerinte ezzel Németországot és Ausztriát védjük. Az Európai Bizottság levelére pedig azt válaszolta, hogy Junckerék a bevándorlást támogatják, a határvédelmet pedig nem.

Trócsányi László folytatta és azt mondja:

20 hónap jogi harc után további jogi harcok előtt állunk.

Ami következik, az a kötelezettség-szegési eljárás, folytatja az igazságügyi minisztérium. Szavaiból az olvasható ki, hogy Magyarország nem hajlandó befogadni 1294 menekültet a bírósági döntésnek megfelelve. Trócsányi ezt követően a bíróság döntését kritizálja rohamtempóban elsorolt érveléssel, amelynek centrumában eljárásjogi kérdések állnak. Szerinte az igazi vita a kötelezettségszegési eljárás során lesz Budapest és Brüsszel között.

Trócsányi még elmondja, hogy a kvóta automatikussá tételét visszautasítjuk. Igaz, erről semmilyen döntés nincs is, és realitása sincs a megszavazásának.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva még egyszer elmosta az illegális bevándorlók és a menekültek közötti különbséget, és összefoglalóan utasítja el befogadásukat a kormány. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor szava parancs, tehát egyetlen embert sem fogadunk be, amíg a jelenlegi kormány hatalmon van.

©
Szlovákia tiszteletben tartja a bíróság döntését

A szlovák kormány tudomásul veszi, tiszteletben tartja, részleteiben áttanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, s ezt követően foglal állást – közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban a bíróságnak a menedékkérők tagállamok közötti elosztását előíró uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében hozott elutasító döntésére reagálva.

A szlovák diplomácia vezetője kijelentette: a kvótaperben hozott döntésből Szlovákia számára semmilyen szankció és semmilyen új kötelezettség nem keletkezik, ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy Pozsony ne fogadná el a luxemburgi bíróság döntését.

Minden pontban visszautasították a kormányt

Az Európai Bizottság az előzetes véleményt követve minden pontban visszautasította szerdán Magyarország és Szlovákia keresetét az úgynevezett kvótadöntés ellen. A 2015 szeptemberben elfogadott menekültelosztási kvótának tehát meg kell felelnie Magyarországnak (és az Orbán-kormánnyal együtt perelő Szlovákiának). A határozatot annak idején unikális módon keleti tagállamok leszavazásával hozták. Nem csak Pintér Sándor magyar belügyminiszter voksolt 120 ezer Görögországban és Olaszországban rekedt menekült uniós szétosztása ellen, de Szlovákia, Csehország és Románia is. Ám az azt megszavazó tagállamok is alig teljesítettek vállalásukból bármit is az elmúlt két év folyamán.

A 15 fős bíróság úgy ítélte meg, hogy a kvótadöntés egy rendkívüli helyzetben hozott lépés volt, amely hatékonyan csökkenthette a Görögországra és Olaszországra nehezedő nyomást. A luxemburgi ítélet minden pontja a brüsszeli álláspontnak ad igazat a budapesti és pozsonyi érvelés ellenében. Amennyiben továbbra is megtagadjuk a menekültek befogadását (és nem a többiek példáját követve toljuk-húzzuk-halogatjuk), akkor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen, amelynek végeredményében súlyos pénzeket fizethet a költségvetés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Wachsler Tamás: Már 1988-ban egyértelmű volt, hogy a Fidesz legmeghatározóbb elméje Orbán Viktor

Wachsler Tamás: Már 1988-ban egyértelmű volt, hogy a Fidesz legmeghatározóbb elméje Orbán Viktor

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

Rod Stewart először beszélt a prosztatarákjáról

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Portugália és Luxemburg is vesz át menekülteket az Ocean Vikingről

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten

Szenvedélyesen lopkodta az autóemblémákat egy férfi Budapesten