szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz elkezdte kifogni a szelet a korrupcióellenes népszavazás vitorlájából, ráadásul az ellenzék is hallgat a kormánypárt frakcióvezetőjére. A kezdeményező most úgy érzi, valójában mindenki saját érdekeit nézi.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Vágó Gábor korábbi LMP-s parlamenti képviselő korrupcióellenes népszavazást kezdeményezett, ahhoz a kérdéshez gyűjtik a támogató aláírásokat, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A gyűjtés hivatalosan vasárnap indult, hétfő reggeli sajtótájékoztatóján pedig a kezdeményezés mögé beálló Momentum is jelezte, országosan ötven, a fővárosban huszonöt pulttal száll be ebbe a kampányba. Mindeközben azonban Gulyás Gergely, a Fidesz leendő frakcióvezetője bejelentette, nincs szükség a népszavazásra, elég egy törvényjavaslatot benyújtani, a kormánypárt is amellett áll, hogy hosszabbodjon a témában az elévülési idő.

Vágó Gábor
©

A hvg.hu megkérdezte erről Vágó Gábort, viszont úgy véli, Gulyás egyszerűen blöfföl, a Fidesz egyetlen célja az, hogy kifogja a szelet az aláírásgyűjtés vitorlájából. „Egyedül az lenne elfogadható, ha a Fidesz megszavazná a Házszabálytól való eltérést, és még a héten átmenne a törvényjavaslat. Minden más csak terelés” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok megfogadták Gulyás javaslatát, a Jobbik már be is nyújtotta törvényjavaslatát, erre készül az Együtt is, ráadásul Fekete-Győr András, a Momentum elnöke eljuttatta saját törvényjavaslatukat is minden frakcióvezetőnek, felszólítva őket: nyújtsák be azt.

Gulyás Gergely
©

Vágó szerint – azzal együtt, hogy az aláírásgyűjtésbe beszállt a Momentum mellett a Párbeszéd, az Együtt, az MSZP és az LMP is – az ellenzék ezzel csak a saját politikai tőkéjét építi. Ráadásul a Momentum 200 ezer aláírást ígért Vágónak, vagyis az összes szükséges szignót összegyűjtenék, amire a volt LMP-s képviselő csak annyit mondott:

derék vállalás.

Fekete-Győr András erről lapunknak azt mondta, azért kell a népszavazás, mert sikeres referendum esetén az három évig köti a parlamentet. És tény, az aláírásgyűjtést a kampányra felkészülésként, mozgósításként is felfogják.

Fekete-Győr András
©

A pártelnök Gulyás Gergely ötletéről azt mondta, annyira kiábrándultak már a kormánypárt politikusaiból, hogy „amit ő mond, azt semmibe vesszük”. A Momentum emellett népszavazást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról is. Két kérdést adtak be, egy harmadik úton, nagyon hasonlóak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját, amely alapján ha a legfőbb ügyész megbízatása a megbízatási időtartam leteltével szűnik meg, akkor a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolhatja?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a legfőbb ügyész, az ügyészek és más ügyészségi alkalmazottak jogállásáról és az ügyészi életpályáról szóló 2011. évi CLXIV. törvény 22. § (2) bekezdés a) pontját?”

A kérdéseket Fekete-Győr szerint azért adták be, mert „amíg olyan ember a legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor tenyeréből eszik, teljesen mindegy, mi a Büntető Törvénykönyv betűje.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!