szerző:
Domány András

Az adóhatóság is nekimegy a Jobbiknak?

Szokatlan, ha a Magyar Közlönynek külön száma jelenik meg egyetlen pár soros rendeletmódosítás miatt, amely már másnap hatályba lép. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendeletével éppen ez történt péntek délután: eszerint ha egy költségvetésből törvény szerint járó támogatást jogszabálysértés miatt csökkenteni kell, akkor az így visszajáró pénzt adók módjára hajthatják be.

A szombattól hatályos új szöveg szó szerint így szól:

„Ha törvény vagy kormányrendelet központi költségvetésből juttatott támogatás jogszabálysértés esetén történő csökkentését, valamint ugyanezen jogszabálysértés miatt ennek megfelelő mértékű összeg központi költségvetésbe történő befizetését írja elő, a Magyar Államkincstár a  törvényben vagy kormányrendeletben előírt módon csökkentett összegű központi költségvetési támogatást folyósít, valamint a törvényben vagy kormányrendeletben előírt fizetési határidő megszegése esetén, az adók módjára történő behajtás érdekében megkeresi az állami adóhatóságot”.

Mivel az így kiegészített 2016. végi rendelet sok egyéb mellett a pártok és pártalapítványok támogatásait sorolja fel, elképzelhető, hogy a mostani gyors kihirdetés az ÁSZ és az ügyészség által is vizsgált Jobbik esetleg tervezett pénzbüntetésének gyors behajtása érdekében született, amelyet így akár már a jövő héten le lehetne bonyolítani. Persze csak akkor, ha ilyen gyorsan sikerül jogszabálysértést jogerősen megállapítani, ami kevéssé valószínű, de a kormány a jelek szerint sürgősnek tartotta legalábbis a lehetőség bemutatását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!