szerző:
hvg.hu

Liberalizmus és jogállamiság helyett nemzeti és keresztény identitás. Ferenc pápa és Angela Merkel dicsérete. Európában csak Budapesten lehet kipával a fejen sétálni órákon át. Erős mondatokkal teli interjút adott Orbán egy német lapnak.

A nyugati világ posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezi magát, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezi. "Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk." Ezt a miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjújában mondta. Vlagyimir Putyinról azt mondta: az orosz elnököt "ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson", pedig "ostobaság Putyint démonizálni". Oroszországgal szemben "egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni". Az európai Oroszország-politika "rossz, mert túl egyoldalú".

Orbán dicsérte Angela Merkelt is: "megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna".

©

A menekülteken segíteni kell, ebben egyetért Ferenc pápával, de "nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket". A menekültek szerinte nem háborús övezetekből jönnek, "csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában", ezért "a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni" Magyarországnak szerinte "finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak", mert egy "veszélyzónában" fekszik, így "ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők".

A Soros-ellenes kampány antiszemitizmusát Orbán tagadja. Zsidóként "órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?"

A kivándorlásról azt mondta: örül annak, hogy a fiatalok tapasztalatot szereznek külföldön. Az a fontos, hogy "valamikor vissza is jöjjenek", és 2017 ebből a szempontból szerinte már biztató volt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának is érdeke a magyar gazdaság fejlődése, és hangsúlyozta: "ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye", pedig "2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését".

©

A magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők "erős Tanácsával" és egy "Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna" - mondta Orbán, amivel teljesen ellentmondott Lázár Jánosnak Brüsszelben kifejtett, szintén kormányálláspontjának, amelyben erősebb EU-t vizionált.

visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye", pedig "2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!