szerző:
MTI / hvg.hu

Karácsony Gergely arra szólította fel a kormányt, hogy már ne hozzanak döntéseket az adófizetők pénzéről, Kaltenbach Jenő volt ombudsmant antikorrupciós ügyészség vezetőjének nevezné ki, Kósa Lajosról pedig azt mondta, nem hiszi el, hogy Kósa annyira ostoba, hogy nem fogta fel, mit ír alá.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány erkölcsileg megbukott, tagjainak nincs helye a közéletben, ezért szerdán felszólította a kabinetet, hogy ettől a naptól kezdve ügyvezető kormányként működjön, ne hozzon döntéseket a magyar adófizetők pénzéről.

A Párbeszéd társelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, kezdeményezik az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását, mert "padlássöprés van", a tervezett költségvetési hiány negyven százalékát az év első két hónapjában elköltötte a kormány. 

Karácsony Gergely közölte azt is, a kormány körüli "zavaros ügyek" tisztázása érdekében

felkérte Kaltenbach Jenő volt ombudsmant, hogy vállalja el a következő parlament által létrehozott antikorrupciós ügyészség vezetését.

Jelezte, azt kérte a jogászprofesszortól, azonnal kezdje meg a felkészülést, hogy április 9-től a kormányt jogállami eszközökkel tudják elszámoltatni és bírósági úton tudják visszaperelni a közpénzből létrejött magánvagyonokat. 

Kósa Lajosnak a napokban kibontakozó ügyével kapcsolatban Karácsony felszólította Orbán Viktort, hogy Kósát ne csak a kormányból távolítsa el, hanem vonják vissza országgyűlési képviselőjelöltségét is. Karácsony szerint

Nem lehet még jelölt sem olyan ember, akinek milliárdok forognak a kezei között, és annak eredetéről egyetlen értelmes szót sem tud mondani, aki "egy gátlástalan hazudozó".

Szerinte Kósa Lajosról "az ország egyik fele azt gondolja, hogy egy idióta, a másik azt, hogy gazember". Ma világossá lett mindenkinek, hogy mindkettő egyszerre; a keddi 1300 milliárd forintos letét után, most egy 800 millió forintos ajándékozási szerződés vált nyilvánossá – mondta. Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely Kósa Lajos ügyéről azt mondta, ismerve a miniszter családjának gazdagodását, senki nem hiszi el azt, amit Kósa Lajos magyarázatként elmondott. Elmondta, a nagyon jóindulatú olvasat ebben az ügyben, hogy

Kósa Lajos politikai értelemben vett idióta.

Ennyi pénzt csak Bill Gates-től lehet örökölni – hangoztatta, megjegyezve: nem hiszi el, hogy Kósa Lajos annyira ostoba, hogy nem fogta fel, mit ír alá. Azt elismerte, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok önmagukban semmit nem bizonyítanak. Hozzátette ugyanakkor: arra készülnek, hogy majd az antikorrupciós ügyészség vizsgálja ki ezeket az ügyeket április 9. után. Szerinte Kósa Lajos nem fogja szabad lábon tölteni az élete hátralévő részét.

Karácsony arról beszélt, hogy amit ma Magyarországon kormánynak hívnak, az valójában bűnszervezet, és annak élén Orbán Viktor áll. A bűnszervezetben részt vesznek a miniszterelnök családtagjai és legszorosabb bizalmasai – tette hozzá. Felidézte az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios-jelentését, Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének villaügyét, a Lázár János miniszter földjei között található kastélyt, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatát. Hozzátette: a kormány tagjainak nem csupán a közéletben nincs helye, hanem ha a független hatóságok is megállapítják, akkor szabad lábon sincs helyük.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt hetek eseményei bizonyították, Magyarországnak "nemzetellenes bűnszervezet" a kormánya. "Ennek a kormánynak mennie kell!" – hangoztatta. 

Arról, hogy a 444.hu információi szerint szóltak az MSZP vezetéséből az egyik vidéki szervezetnek, hogy ne várják, hogy az LMP-vel összefogjanak, Karácsony azt mondta, ez ebben a formában biztos nem igaz, "mi nagyon hiszünk a tárgyalásokban", vannak is tárgyalások. Azt mondta, furcsának találják, hogy az LMP azt javasolja, a Jobbik döntéséhez kössék a megállapodást. Az MSZP–Párbeszéd szerint minél hamarabb meg kell állapodni, és lehetnek olyan választókerületek, ahol az LMP javára visszalépnek. Azt mondta, a Jobbikkal is szívesen leülnek tárgyalni, csakhogy a Jobbik nem kíván egyeztetni.

Egy másik kérdésre, miszerint a 444 egy másik információja szerint a hódmezővásárhelyi választás estéjén a Fidesz felsővezetői sms-ben üzenték meg az MSZP-nek: eszükbe se jusson együttműködni a Jobbikkal, Tóth Bertalan azt mondta, ő nem kapott ilyen sms-t. Sms-ben üzengetni nem politikai kategória – közölte. 

A fideszes Budai Gyula a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, bizonyítékai vannak arra, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke 2014-ben találkozott a most előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csabával, aki pénzt adott át neki az országos kampányra, de Tóth Bertalan erre azt mondta, szerinte Czeglédy Csaba semmilyen módon nem adott az MSZP-nek pénzt, inkább Kósa Lajost kellene megkérdezni arról, hogy az 1300 milliárd forintból mennyi pénzt vitt be a Fidesz pártkasszájába. 

Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy várhatóan jövő hét szerdán lesz az Országgyűlés rendkívüli ülése, amelyen a többi között az igazságos rezsicsökkentés és a 13. havi nyugdíj bevezetése lesz napirenden. A Fidesz már bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen – közölte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!