szerző:
hvg.hu

A szélsőjobb néppártosodása Németországban is vitatott folyamat. Most a történelem újraértelmezése váltott ki botrányt az AfD-ben.

Hitler és a nácik mindössze madárszar ezer év sikeres német történelmén

– mondta az Alternatíva Németországnak szombati ifjúsági találkozóján a párt elnöke, Alexander Gauland. A parlamenti képviselő az idézett mondat előtt elismerte ugyan a németek felelősségét a nemzetiszocializmus bűneiért és a háború pusztításáért, de lelkes tapsot a "madárszar" kapott a helyszínen.

A hétvége összes felháborodása után az AfD centrista platformja is felszólította Gaulandot, hogy kérjen elnézést. "Egy politikus ilyet nem követ el, ha legalább mininális tapintattal rendelkezik a történelmünk miatt érzett felelősségtudat területén" – írta a néppártos csoport az AfD-n belül. Attól tartanak, ezzel Gauland a szélsőjobb irányába nyitja tágra a párt kapuit.

A csoport elnézést kért elnökük, a "nácizmus elképesztő bagatelizálásaként értelmezett" kijelentéseiért a hitleri rémuralom áldozataitól. Azt szeretnék mély tisztelettel kérni, hogy Gauland is kérjen bocsánatot.

Gaulandnak egyelőre esze ágában sincsen visszavonni szavait, mert szerinte nem kicsinyítette a múlt bűneit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!