Molnár Csaba
Molnár Csaba

Valószínű, hogy nem sokat látnak a vendégek a vendéglői forgalmi adó csökkentéséből. Az evőhelyek döntő többsége örül a talált pénznek, köszöni azt, de az árlapot nem írja át.

“Ne gondolják, hogy bárki is odaadja a vendégeknek az áfacsökkentéssel megspórolt pénzt” – oszlatott el bármiféle illúziót egy belvárosi étterem vezetője.

Öt éve nem emeltünk árat, miközben a költségek, a bérleti díjak folyamatosan nőttek.”

“Még nem tudom, mert valamilyen járulékok is emelkedtek, meg a minimálbér is emelkedett, számszaki tapasztalás meg még nincs az alacsonyabb áfáról” – lamentál egy "leülős" streetfood kajálda vezetője. “De azért azt hiszem, már az is szerencse lesz, ha nem kell árat emelni. Meg persze a munkatársaknak is lehetne többet adni.”

Dobozolás egy étteremben
©

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017 . január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes 18, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. Azt azonban nem nagyon reklámozták, hogy viszont a kedvezményezetti kör jövő január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kap a nyakába.

A megkérdezett vendéglősök mindegyike szerint kedvező az intézkedés az éttermeknek. Azt viszont szinte egyöntetűen állították, hogy az áfacsökkentés okozta “nyereséget” nem adják tovább a vendégeknek:

Nyilván nem csökkentjük az árakat, hanem betömjük a veszteségeket.

“Abszolút azt gondolom, hogy a vendéglői áfa idén januárban életbe lépett változása a jogalkotó részéről olyan szándék, amit a szektorban működő vállalkozások nagy örömmel fogadtak” – mondta Hegyi Antal, a Vapiano éttermeket üzemeltető Vap Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója.

Jöttek persze a keményebb kritikák is: “Igazságtalan, mert nem értem, hogy a cukrászdák vagy egy kávézó miért nem kaphatják meg ugyanezt, mint a melegkonyhások?”

"Nincsenek kitalálva rendesen a részletek, nagyon sok büntetést lehet majd beszerezni amiatt, hogy nem tudni pontosan, ha a narancslevet kitölti pohárba, az 27-es áfa, vagy mi” – kritizál egy Ráday utcai vendéglőtulajdonos. Szerinte azt sem tudni, hogy mi van az alkoholmentes koktélokkal.

Hatalmas baromság, hogy összeöntök egy kólát meg egy narancslevet, az 18-as, a kóla magában meg 27-es

– bosszankodik egy másik belvárosi étteremfőnök.

Azt sem értik többen, hogy az ételeket elvitelre vásárló kuncsaftokat miért sújtják nagyobb áfával, amikor eddig ők volt a kedvezményezettek.

©

Hegyi Antal szerint nem várható a vendéglői árak csökkenése, hanem a legtöbb étterem megtartja ezt az áfatartalmat, és – illeszkedve a jogalkotó szándékaihoz – jelentős részét bérfejlesztésre fordítja. Az ágazatban ugyanis köztudottan nagyon nehéz megfelelő kollégákat találni, megtartani, és ez nagy segítség ehhez. "Nálunk is így lesz, majdnem az egészet erre fordítjuk, ami megmarad, abból kisebb fejlesztéseket finanszírozunk. A jövő évi további áfacsökkentés és a 2018. január elsején belépő turizmusfejlesztési hozzájárulás 'egyenlege' tovább javítja ebbéli lehetőségeinket, e nélkül ugyanis félő, hogy nem lenne lehetőségünk olyan mértékű bérfejlesztést végrehajtani, amivel meg tudnánk tartani kollégáink jó részét."

Ezzel egy csomó kantint kinyiffanthatnak
Jókora versenyelőnyre tehetnek szert a klasszikus vendéglők a munkahelyi étkezdékkel szemben már idén, de főleg jövőre. Munkahelyi vendéglátóhelyként évek óta körülbelül 5 500 étkezde szerepel a statisztikákban. Ezek között több olyan van, amelyik zárt irodaházban vagy ipartelepen, teljes mértékben az ott dolgozókból él, de olyan is, amelyik az utcáról is fogad vendégeket. Kérdés, melyik étkezde minősíttetheti át magát hagyományos étteremmé és élhet a kedvezményes áfakulcs lehetőségével.

Vannak persze kivételek is. “Mindenképpen készülünk új étlappal, most folyik az előállítása. Mi ugyanis nem nyeljük le az áfacsökkentést” – mond ellent a többségi véleménynek Huszák Ödön, a pesti Vörös Postakocsi éttermet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója. “Bérfejlesztésre is kell(ene) költeni, hogy jó szakembereink legyenek. A nyugati béreket persze még így sem tudjuk megközelíteni.”

Mindennek azért feltétele szerinte, hogy a csirke forgalmi adójának mérséklése is jelenjen meg a vásárlók, azaz az ő számukra. “Reméljük, hogy a nagykereskedők a sertéshúshoz hasonlóan a baromfinál is betartják az áfacsökkentést.”

Ellentmondásos az áfaváltozás technikai megítélése is. “Bonyolult, nagyon bonyolult” – mondja egy frekventált helyen üzemelő, döntően “leülős” vendégkörrel futó belvárosi étterem tulajdonosa.

Most több áfát kell ütni, külön kell figyelni az elvitelre vagy helyben fogyasztásra, eddig csak egyet kellett

– mondja egy másik társtulajdonos, akinek evőhelyének látogatói között 25-30 százalékot is kitesznek az elvitelre vásárlók.

©

A Vapiano éttermekben bonyolult chipkártyás rendszer működik, a vendég egy műanyag lapocskába rejtett chipre “gyűjti” a fogyasztását, távozáskor ezt húzzák le a pénztárnál, és azt fizeti, amit a chip tartalmaz. “Ez a rendszer mintegy félmillió forintba kerülő speciális informatikai fejlesztést követelt meg, amit több mint egy hónapos időszak alatt abszolváltunk még a múlt év végén. Be kellett árazni, hogy elviteles vagy helyben fogyasztós, az italokkal úgyszintén, lett egy “18 százalékos gomb” is a pénztárgépen.

Az átállás a többség számára a pénztárgépek átállítását jelentette helyben vagy szervizben. A Vörös Postakocsi

gépenként 14 ezer forintért szervizben üttette be a 18 százalékos gyűjtőt, nem tartott tovább 20 percnél.

“Időben, már karácsony előtt léptünk, ma már komoly sorok állnak a pénztárgépszervizek előtt” – mondja Huszák Ödön.

Máshol – kisebb helyeken – megoldották házilag a dolgot. “A felszolgálók számára csak ki kell írni, hogy mit hova üssön be. Ez nem akkora gáz, régebben volt, hogy ennél többféle áfát kellett figyelembe venni.”

A legtöbb vendéglő gépein valamilyen gasztroszoftver fut, amely a nyilvántartást, készletezést végzi. Ezeket is át kellett állítani, mert ugyanannak az ételnek benne kell lennie 18 és 27 százalékos áfás árral is.

©

“A munkatársak körében lett egy kis feszkó, mert új dolog, hogy mit kell beütni, ha a vendég időközben kitalálja, hogy mégis inkább elvinné. Van olyan hely is, ahol az itallapon csak egy helyben készített ital van – télen a tea, nyáron a limonádé –, a többi vásárolt termék átállításával nem is bajlódnak. “Nem túl fajsúlyos termék egyik sem, egyszerűbb a magasabb áfát fizetni.”

És mi lesz a doggy baggel?

A Vapiano jogi szakemberei szerint az a fogyasztás, amely helyben kezdődik, felszolgált ételnek számít. Így akkor is a 18 százalékos kulcs alá esik, ha időközben becsomagoltatja és elviszi a vendég. A Vapiano éttermek vendégkörének hozzávetőleg 95 százaléka “leülős” vendég.

“Egyelőre nem tudjuk, hogy a félbehagyott, majd becsomagoltatott ételt hogyan áfázzuk – tanácstalankodik viszont egy budai menedzsergettóban működő önkiszolgáló ebédlő alkalmazottja.

A többség azért úgy áll hozzá, hogy ha a vendég helyben fogyasztásra kérte az ételt vagy italt, akkor az már 18-as kulcs alá esik, függetlenül további sorsától.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!