szerző:
hvg.hu

Egészen mostanáig egyetlen indiai építészt sem tüntettek ki az "építészeti Nobelnek" is mondott Pritzker-díjjal. A százezer dolláros honoráriummal járó elismerést idén a 90 éves építészlegenda, Balkrishna Doshi kapta.

Fontos mozzanat, hogy végre Pritzker-díjjal is elismerték Balkrishna Doshi munkásságát, mivel a díjat sokszor érte olyan kritika, hogy nem veszi figyelembe az Európán, illetve Észak-Amerikán kívül alkotó építészeket. Ez annyiban igaz is, hogy a díjazottak több mint két harmada eddig mindig az említett két régió építészei közül került ki.

Az utóbbi évtizedben azonban a Pritzker-díjat 1979 óta osztó Hyatt Alapítvány próbál javítani az arányokon: 2010 óta három japán, egy kínai és egy chilei építész is részesült az elismerésben.

A 90 éves Balkrishna Doshi annyiban mégis különbözik mindenkitől, hogy neki nemigen vannak épületei külföldön, több mint hatvan éves pályafutása alatt legelsősorban Indiának tervezett. A szegénységben felnőtt Doshi fontosnak tartja, hogy az emberek lakhatási problémáit megoldják a dél-ázsiai országban, maga is sok esetben e célból tervezett épületeket. Az Aranya Low Cost Housing nevű projektje keretében például több mint 80 ezer embernek teremtett otthont, a lakások közé a szociális érintkezésre alkalmas tereket, utcákat, udvarokat tervezett.

"Ezeknek az embereknek semmilyük nincs – se földjük, se helyük, se munkájuk" – idézi a CNN az építészt. "De ha a kormány ad nekik egy kis földet, meglesz az az érzésük, hogy ha komolyan dolgoznak, akkor megtalálják a módját egy saját otthon felépítésének is. Ha egy közösségbe helyezed őket, együtt fognak működni (...). Amikor majdnem 30 év után meglátogattam ezeket a (szegény – a szerk.) helyeket, olyan embereket találtam, akik egykor minödssze egy harminc centi magas talapzatot kaptak egy csappal és egy vécével. Ma két- vagy háromemeletes épületeik vannak, amiket maguk építettek."

A bangalori üzleti iskola egyik épülete
©

Doshi az ötvenes években négy éven keresztül Le Corbusier-vel dolgozott együtt Párizsban, majd visszatért Indiába, hogy a francia-svájci ünnepelt építész projektjeit felügyelje. Később Doshi saját építészirodát nyitott, és Ahmedabadban, valamint számos indiai nagyvárosban több mint száz épületet tervezett. Elsősorban középületeken dolgozott, de egy föld alá tervezett művészeti galéria is az ő nevéhez fűződik.

Az Amdavad ni Gufa galéria felülről.
©

Az indiai építészt egyaránt inspirálta Le Corbusier modernista szemlélete és a brutalizmus is, de a Pritzker-díjat odaítélő zsűri Balkrishna Doshinak elsősorban az indiai tradicionális építészet iránti elkötelezettségét emelte ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!