szerző:
hvg.hu

A lakossági megfigyelés immár tudományos bizonyítást nyert a kutatók jóvoltából, akik megvizsgálták, hogy az influenza vírus milyen hatással van a nők és a férfiak szervezetére. A férfinátháról („man-flu”) mostantól tényleg létező jelenségként beszélhetünk, de mégis mi az oka, hogy az influenza sokkal jobban megviseli a férfiakat?

Az American Journal of Physiology legújabb tanulmányából kiderült, hogy a férfiak tényleg sokkal jobban szenvednek az influenzától, mint a nők.

A hiánypótló tudományos felfedezést a Baltimore-ban található magánegyetem, a Johns Hopkins Unversity kutatóinak köszönhetjük, akik genetikai vizsgálataik során arra voltak kíváncsiak, hogy az ösztrogén vagy annak hiánya hogyan hat az Influenza A vírus szaporodására. Az pedig közismert, hogy a nők ösztrogén szinte jelentősen magasabb, mint a férfiaké. Kiderült, hogy a női nemi hormonként is gyakran emlegetett ösztogén sokkal jobban védi őket az agresszív megfázásos vírussal szemben.

©

Az ösztrogénnek tehát fontos szerepe van az influenza elleni küzdelemben. Mindemellett természetesen rengeteget számít a betegség lefolyásában az életvitelünk, a szervezet állapota, a benne lévő vitaminmennyiség, a rendszeres mozgás, és az egészséges életmód. Mindebből az következik, hogy a látványos szenvedés egyáltalán nem színlelés és túlzás a férfiak részéről, hanem valódi. Még egy érv, hogy toleránsabbak legyünk egymással, s jobban odafigyeljünk egymásra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!