szerző:
hvg.hu

Veszteségeket leszünk kénytelen elkönyvelni Rióban, ha bejön a PwC gazdasági és politikai tényezők alapján elvégzett számítása.

Megjósolták az egyes országok éremesélyeit – az amúgy a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányát 720 millió forintért kidolgozó – PwC közgazdászai. A PwC egyike volt annak a három cégnek, amely a 2024-es olimpiai pályázattal összefüggésben tanácsadásért ötmilliárd forint közpénzen osztozhat.

A cég pénteki közleménye szerint Magyarországnak nagy visszaesést kell elkönyvelnie az előző olimpiához képest, akárcsak a legutóbbi olimpiát rendező Nagy-Britanniának. Bár utóbbi elveszíti a hazai pálya előnyeit, még így is az éremtábla negyedik helyén végezhet.

Az éremtábla első helyéért ezúttal is az Egyesült Államok és Kína küzd majd.

©

Magyarországot az elemzés az éremtábla 18. helyére sorolja, a 2012-es 18 helyett ezúttal 13 érmet jósolva nekünk. A listán ezzel Kuba és Fehéroroszország után következünk, megelőzve Indiát és Kazahsztánt.

©

A becsléshez gazdasági és politikai tényezőket vettek figyelembe, amelyek a korábban szerzett érmek számát tekintve statisztikailag jelentősnek bizonyultak. Ide tartozik a gazdaság mérete (vásárlóerő-paritás árfolyamán számított GDP), az előző két olimpián való szereplés, illetve az is, hogy rendező országról van-e szó. Az elemzést bővebben itt olvashatja (angolul).

Mint arról beszámoltunk, osztrák tudósok előre kiszámolták a franciaországi labdarúgó-Eb eredményeit is. Kiderült: hiába nekünk van a legkevésbé értékes válogatottunk, nem mi vagyunk a legesélytelenebbek a végső győzelemre: 0,3 százalékos esélyt adtak nekünk a sógorok, ennél kevesebbet csak az északírek és az albánok kaptak (0,2-0,2 százalék).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!