szerző:
hvg.hu

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy hónappal ezelőtt függesztette fel a Rio de Janeiró-i labort, mert az ellenőrzések során kiderült: a valóságnak nem megfelelő eredményeket produkáltak az analízisek során.

A riói labor engedélyét június végén függesztette fel a WADA, mert az nem felelt meg bizonyos szabványoknak. Ugyanezt a labort a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején is felfüggesztették, de tavaly márciusban visszakapta engedélyét.

Nem sokkal a riói labor felfüggesztése után újabb labor került a WADA célkeresztjébe, ezúttal a kazahsztáni Almatiban található doppinglabor mondhatott búcsút működési engedélyének. A kazah és a riói labor bezárása már a sokadik hasonló eset volt idén; korábban a kínai, portugál, spanyol és dél-afrikai doppinglabort is bezáratta a nemzetközi szervezet.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a hvg.hu-nak elmondta, ezeket a laborokat nem az orosz laboroknál (Szocsi, Moszkva) látott visszaélések miatt függesztette fel a WADA. Erre utal az is, hogy a négy hónapos felfüggesztés kifejezetten enyhe szankciónak számít ezen a területen.

A riói laborról elmondta, az olimpia szempontjából az lenne a legjobb, ha a versenyek kezdetéig sikerülne felfejleszteni az ottani labort. Ez elsősorban humán erőforrást igényel, mert a riói labor technikailag jól felszerelt, de a személyzet még tapasztalatlan, amiből adódhatnak mérési pontatlanságok. A megfelelő szakemberek toborzása már folyamatban van, tette hozzá a MANCS vezetője.

A riói labor beindítására azért is lenne nagy szükség, mert a legközelebbi megfelelően felszerelt labor (pl. Lausanne) több ezer kilométerre van Brazíliától, és a játékok alatt kb. 6500-6800 mintát kell bevizsgálnia egy doppinglabornak, arról nem is beszélve, hogy a szállítás közben a minták megfelelő hűtését is biztosítani kell. További nehézséget jelent, hogy a negatív minták esetében 24, míg a pozitív mintáknál 48 órán belül kell elvégezni az analízist, magyarázta Tiszeker.

Napokon belül eldőlhet, mennyi orosz sportolót tiltanak el az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága egyelőre mégsem határozott arról, milyen szankciókkal sújtsa az orosz olimpiai csapatot az elmúlt években folytatott, államilag irányított doppingolásért. Azt azonban világossá tette, hogy lesz büntetés, azt mérlegeli, hogy egyetlen orosz sportoló se menjen Rióba, vagy csak azokat tiltsa el, akik használták a tiltott szereket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!