szerző:
hvg.hu

Jelentős biztonsági incidenst jelentett magyar idő szerint péntek éjszaka a Facebook: egy hiba következtében 6 millió felhasználó személyes adata szivárgott ki.

A Facebook már régóta üzemeltet egy olyan szolgáltatást, amelynek igénybe vételével letölthetjük saját facebookos tevékenységünk archívumát. Az eszköz azonban hibás volt, és a közösségi oldal bejelentése szerint ez azt eredményezte, hogy 6 millió felhasználó (nem feltétlen publikus) email címe és telefonszáma került nyilvánosságra. A nyilvánosság alatt nem egy központi letöltőhelyről való elérhetőségre kell gondolni, az adatok úgy kerültek ki, hogy amikor a felhasználó saját tartalmait szerette volna letölteni, sokszor más emberek személyes adatai is belekerültek a letölthető adatbázisba.

A Facebook eddig nem kapott felhasználói észrevételt az illetéktelen kezekbe került adatok miatt. Magát egy hibát egy felhasználó jelentette nekik, de a professzionálisabb fajtából - a Facebook, akárcsak a Microsoft, pénzt fizet mindenkinek, aki biztonsági rést talál a szolgáltatásban.

A hibát azóta kijavították, így az archívumletöltő funkció újra használható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!