szerző:
hvg.hu

Egyre többen osztják meg Facebookon a kómából felébredt Michael Schumacherről készült első videót ígérő oldalt. Pedig nem kellene: az ígéret mellett a mellé tett kép is kamu.

Michael Schumacher nem őszült meg, és sajnos nem is ébredt fel a kómából. Az Érdekes Világ nevű oldal által közzétett hír, amely szerint egy kattintás után megnézhető “Schumacher első interjú videója, [melyben] megőszült és elöregedett az arca!” kamu.

Az oldal tartalmának megtekintéséhez egy kattintást kérnek tőlünk az üzemeltetők, de ha valaki kattint, akkor több váratlan dolog is történik. Egyrészt természetesen nem jelenik meg az ígért videóinterjú, csak egy évekkel ezelőtt készített (akkor vicces) kép arról, hogy milyen lenne az autóversenyző öregen. Másrészt viszont aki kattint, az egyúttal belájkolja az üzemeltetők Facebookos-oldalát, másrészt megosztja falán az álhírt – ezzel is terjesztve a hoaxot.

Tavaly a Facebook magyarországi leállításáról, illetve a sorkatonaság visszaállításáról terjedtek hasonló mértékben és formában álhírek a közösségi felületeken.