Balogh Csaba
Balogh Csaba

Ahogy arra számítani lehetett, a kerékpárokat sem kerülte el az okosítás. Egy okos bicikli azonban nem feltétlen jelenti egy új darab beszerzését, elég lehet például csak a pedált lecserélni.

Tekintve, hogy már létezik okos esernyő is, talán nem meglepő a hír, hogy egy bicikli is bírhat intelligens funkciókkal. A Las Vegas-i CES 2015 fogyasztói elektronikai kiállításon találkoztunk is vele, a Connected Cycle tálalásában. A francia startup nem kerékpárokat csinál, a CES-re az okospedál névre hallgató fejlesztésüket hozták el.

©

Ahogy a legtöbb eszköz, a pedál főleg a beleépített szenzoroknak köszönhetően okos, ezek segítségével rögzíti a sebességet, a megtett utat, illetve az adatokból kiszámolja a biciklizés közben elégetett kalória mennyiségét is. Mivel a pedálban GPS is van, érzékeli, ha a kerékpárt elmozdítják a helyéről, és erről jelzést küld a tulajdonos telefonjára. A helymeghatározó funkció akkor is hasznos, ha valaki nem emlékszik rá, hogy egy nagy parkolóban hol is tette le a biciklit. Az adatokat minden esetben a pedálhoz tartozó alkalmazással, illetve egy webes felületen lehet megnézni, akár menet közben, akár utólag.

©

Mivel a Connected Cycle okospedált kifejezetten az átlagfelhasználóknak szánják, így biciklire alkalmazása nagyjából két percet vesz igénybe. (A leszerelés a már említett lopásgátló funkció miatt kicsit bonyolultabb, ehhez egy kód megadása szükséges.) Hatalmas előny, hogy a használata sem komplexebb a felszerelésnél: a pedált nem szükséges tölteni, mozgás közben ugyanis megtermeli a működéséhez szükséges energiát.

©

A Connected Cycle okospedál az idei második negyedévben kerül majd piacra. Hivatalos árazás egyelőre nincs, de pár tízezer forintnál aligha lesz drágább.

Ha nem szeretne lemaradni a CES 2015 legfontosabb újdonságairól, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát, ahol mindenről beszámolunk. Ha most rögtön belekezdene a hírek olvasásába, itt találja őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!