szerző:
hvg.hu

Év eleji rohamot indított a gépen lévő fájlokat titkosító és a zárolást csak váltságdíj ellenében feloldó kártevő új változata Magyarországon – közölte az ESET biztonsági cég. A rossz hír: a vírus által titkosított fájlok visszafejtésére egyelőre nincs mód.

A váltságdíjszedő és a számítógépen lévő fájljokat titkosító kártevők egy nemzetközi viszonylatban is vadonatúj változata jelent meg Magyarországon. A fertőzésről először január 19-én kapott bejelentést az ESET magyarországi csapata, akik megállapították, hogy a fájlok elkódolásáért a Win32/Filecoder.DA.Gen malware legújabb verziója felelős, amely CTB-Locker néven is feltűnhet.

A biztonságtechnológiai vállalat a fertőzést megelőző frissítést már közzétette, de felhívják rá a figyelmet, hogy a védelem nélkül megfertőzött gépeken a titkosítottá vált fájlok visszafejtésére jelenleg nincs mód. A fertőzött fájlokat tehát csak máshonnan, például korábbi biztonsági mentésből lehet visszaállítani, már ha van ilyen.

A szakemberek felhívják a figyelmet az érintett Windows rendszerek azonnali frissítésére, valamint arra, hogy soha ne nyisson meg senki ismeretlennek tűnő e-mail-mellékletet.

Ha máskor is tudni szeretne ilyen dolgokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.