szerző:
hvg.hu

A szakemberek szerint nem kérdés, hogy rengeteg emberi munkavégzés válik feleslegessé, már öt éven belül. De nem az aggódás és a félelem a helyes út: az nyerhet, aki alkalmazkodik a megváltozó munkaerőpiachoz.

A Világgazdasági Fórum legfrissebb jelentése szerint világszerte mintegy 7 millió munkahely szűnhet meg a következő öt évben az automatizációnak, a robotoknak köszönhetően. A változás elsősorban az adminisztratív állásokat érinti majd, leginkább az egészségügyi, az energetikai és a pénzügyi szektorban. (Ha kíváncsi, már most számolgathat: mutatunk egy oldalt, ahol kiderítheti, hogy saját munkájára mennyi eséllyel nem lesz majd szükség.)

A jelentés ugyanakkor kitér arra is, hogy 2020-ig 2 millió új munkahely is létrejön, olyan területeken, mint a számítástechnika, matematika, építészet és tervezés. Bár a 7 milliós szám elsőre ijesztőnek tűnhet, valójában rövid és hosszú távon is mi járunk jól. A The Next Web emlékeztet: az emberek robotokkal történő helyettesítése már évekkel ezelőtt megkezdődött, ami miatt lehet, hogy egy-egy munkakörre kevesebb ember kell majd, ám összességében a fejlődés nem lehet negatív hatással az emberi munkaerőre. A helyzet nagyban hasonlít ahhoz, mint amikor a számítógépek jelentek meg a munkaerőpiacon: a gyors modelleknek köszönhetően a munkanélküliség csökkent, az átlagjövedelem pedig megduplázódott.

©

Andrew Moore, a Carnegie Mellon Egyetem dékánja szerint a technológia alapvetően változtatja majd meg a munkahelyeket. Az orvosok például sokkal több energiát fordíthatnak majd a betegekre, és kevesebbet kell a folyamatos tanulásra. De nem ez az egyetlen módja annak, hogy a robotoknak köszönhetően új munkahelyek jöjjenek létre.

Ehhez elég csupán körülnéznünk: a drónok tervezése és gyártása, a videómegosztók üzemeltetése vagy az önvezető járművek építése mind olyan munkaterület, ami korábban nem létezett. Az Assoiciated Press automatizált szoftverek segítségével dolgoz fel több mint 3000 pénzügyi jelentést negyedévente – tízszer többet, mint amikor még emberek végezték ezt a feladatot –, ettől függetlenül egyetlen újságírói állás sem szűnt meg. Hasonló a helyzet a haditechnika esetében is: míg egy F-16-os vadászgéphez összesen 100 ember munkájára volt szükség, a Global Hawk drón üzemeltetése 300 embernek ad munkát.

Az önvezetp autók fejlesztésének köszönhetően miatt olyan munkahelyek jöhettek létre, amilyenekre korábban nem volt példa.
©

A szakemberek szerint bár szinte biztos, hogy a robotok miatt kevesebb munkahely lesz, ez nem feltétlenül rossz, csupán annyit jelent, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott környezethez. Az Intel egyik vezetője a HVG-nek korábban azt mondta a technológiai fejlődés ugyanis nem csak feleslegessé tesz bizonyos munkaköröket, a munkalehetőségek terén fellépő veszteségeket hamar jobb életkörülmények, majd új iparágak, így új, humánusabb munkakörök követhetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!