szerző:
hvg.hu

Német ügyvédek szerint Mark Zuckerberg a Facebook alapító-vezetőjeként azért bűnös, mert antiszemita és más gyűlölködő tartalmak is vannak a Facebookon.

Miközben Németországban (is) tiltva van náci jelképek terjesztése, a Facebookon még mindig találni ilyeneket – ez a büntethetőséget tekintve nem feltétlenül elégségesnek hangzó tétel azoknak a jogászoknak az érve, akik 150 millió eurós (kb. 46 milliárd forint) büntetés kifizetésére köteleznék Mark Zuckerberget.

A VICE News beszámolója szerint Chan-jo Jun, az eljárást másodmagával kezdeményező német jogász 300 olyan Facebook-oldalt és bejegyzést gyűjtött össze, melyeken horogkereszt vagy más náci jelkép látható, illetve amelyek a migránsokkal szembeni erőszakra biztatnak. A tartalmak egy részét a Facebook már eltávolította, de az ügyvédek szerint vannak még problémás tartalmak.

©

A két ügyvéd azután döntött személyesen Mark Zuckerberg perelése mellett, hogy a Facebook németországi képviselőivel szembeni indítványukat tavaly már elutasították.

A Facebook hosszú évek óta működtet közösségi bejelentőrendszert. Aki az oldal felhasználási feltételeit megsértő tartalommal találkozik a Facebookon, legegyszerűbben a a bejegyzés közelében (általában a jobb felső sarokból lenyitható menüben) megjelenő Jelentem gombbal értesítheti a Facebook üzemeltetőit. Mint minden rendszerben, itt is átcsúsznak dolgok a szűrőn, de a Facebook igyekezetét azért jól mutatja, hogy időnként kicsit túl is lihegik a bejegyzések és felhasználók blokkolását.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!