szerző:
hvg.hu

Tagadásba futott az, aki angolul vagy magyarul keresett rá a Google-ben a holokausztra. A Google először széttárta a kezeit, most azonban már azt mondják, elgondolkoznak az algoritmus módosításán. Sőt, már meg is változtatták a vonatkozó keresésre felugró találatok sorrendjét.

Már nem a Stormfront nevű neonáci oldalt hozza be első találatként a Google a "Did the holocaust happen" keresésre az Egyesült Államokban – számolt be róla a BBC. A helyzet a magyar felületen is megváltozott: a "megtörtént-e a holokauszt" keresőkifejezés – a belépett felhasználók számára elérhető személyre szabás nélküli – találati listájának első eleme éppen a néhány napja kirobbant üggyel foglalkozó cikkünk, melyben arra is próbáltunk választ keresni, hogy a holokausztos kérdésre miért éppen a neonáci válasz szerepel első helyen.

A Google a korábbi elutasítás után időközben úgy nyilatkozott, a vállalat "komolyan elgondolkodott" a keresőalgoritmus módosításán, és szándékosan nyúlt bele a találati listába.

A cégnél tulajdonképpen muszáj is ilyen lépésekben gondolkodni, jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy néhány állam komolyan felléphet a webes szolgáltatásokban feltűnő gyűlöletbeszéd ellen. Németországban például már elkészült az a törvénytervezet, melynek értelmében a közösségi oldalakat, így például a Facebookot kb. 150 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtanák – minden egyes esetben, amikor 24 órán belül nem távolít el egy álhírt vagy gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzést, amit a felhasználók bejelentenek.