szerző:
hvg.hu

Komolynak tűnő rendszerhiba-jelzést dob fel, majd rögtön megoldást is kínál a problémára az a számítógépes kártevő, amely sokba kerülhet a windowsos felhasználóknak.

A rosszindulatú program működése során először egy "kék halálra" emlékeztető képernyőt tesz a képernyőre, amelyben a Windows rendszert ért károsodást említve közli, hogy az operációs rendszer működésképtelenné vált. Ezután látszólag elindul a Windows hibaelhárítója, amely látszólag megtalálja a problémát: több rendszerfájl is megsérült.

©
©

Valójában egyik fájlnak sincs baja, a hibákat azért mutatja a csaló szoftver, hogy rávegye a felhasználót a Windows Defender Essentials megvásárlására, amellyel ígérete szerint helyrehozható a rendszer.

Aki rákattint a vásárlásra, annak PayPalen keresztül kell kifizetnie 25 dollárnyi pénzt, amit a szolgáltatás rögtön át is vált közel 6700 forintra.

A fizetés befejezése után nem sokkal a korábban felugrott ablak sok piros jelzése közül mind zöldre vált, így a felhasználó valóban úgy érezheti, hogy megérte: ezzel a pár ezer forintos programmal szerencsére gyorsan sikerült helyrehozni az operációs rendszer problémáit. Valójában persze nem ez történik, aki bedől, az 6700 forintot adott ki a semmiért.

©

A jelenségről beszámoló Bleeping Computer szerint aki belefut a csaló programba, az viszonylag könnyen megszabadulhat tőle. Amikor felugrik a PayPal (fizetős) képernyő, akkor meg kell nyomni a Ctrl-+O billentyűkombinációt, majd az így megnyíló ablakba be kell másolni a http://hitechnovation.com/thankyou.txt webcímet, és rányomni az OK gombra. Ekkor elhitetjük a programmal, hogy megtörtént a fizetés, és a szoftver deaktiválja magát.

És még valami. Mindenképpen telepítsen valamilyen jóféle antivírus programot – itt a lista, ezek az (ingyenes) vírusirtók védik meg 100%-osan a pc-jét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!