szerző:
hvg.hu

Olyan sokféle antivírusprogram létezik, hogy sokszor nem egyszerű eldönteni, melyiket lenne érdemes feltenni a gépre. Ehhez ad segítséget az alábbi lista.

Az AV-Comperatives az egyik legkomolyabb független antivírusprogramokat elemző műhely, hosszú idő óta rendszeresen közzéteszik adatsoraikat a vírusirtók teljesítményéről.

Legfrissebb elemzésükből is látható: a neves biztonsági szoftverekkel nehéz nagyon mellélőni, mindegyik 90 százalék fölött teljesít. Igen ám, de a néhány százaléknyi beengedett kártevő elég nagy galibát is tud okozni, nézzük tehát, melyek a jókon belül is a legjobbak.

©

A grafikonból látható, hogy a legutóbbi teszten 100 százalékos teljesítményt a Bitdefender, az F-Secure, a Kaspersky, a Panda, a Tencent és a Trend Micro vírusvédelmi programjai értek el, ezek tehát az összes kártékony szoftvert észlelték és még időben megállították. Illetve ott van még a Microsoft-féle Windowsba épített megoldás, valamint a Symantec programja, melyek felhasználói döntést kértek néhány kérdéses esetben, és ha ez rendben volt, akkor szintén teljesen hatékonyan végezték dolgukat. (Ezen gyártók közül szinte mindegyik kínál antivírusából ingyenes verziót is.)

Érdemes azonban pár pillantást vetni az alsó, sárga vonalra is. Ez a téves riasztások számát mutatja. Kiemelkedik a mezőnyből az F-Secure: a vállalat biztonsági szoftvere ugyan minden malware-t megfogott, de meglehetősen sok esetben azonosított (tévesen) vírusként olyan fájlokat és folyamatokat, melyek egyébként teljesen ártalmatlanok voltak.

A legjobb arányt a Bitdefender és a Kaspersky hozta: 100 százalékos védelem mellett csupán 1-1 alkalommal fogtak meg valamit, ami valójában nem vírus volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!