szerző:
hvg.hu

Az Intel által kifejlesztett 800P végre egy nagyközönség számára is elérhető Optane SSD-t jelent, ami ötvözi a RAM és a flash memória legjobb tulajdonságait.

Az Intel tavaly mutatta be először az újfajta SSD-jét, amitől érezhetően gyorsabbakká válhatnak a számítógépek. A cég tíz évet dolgozott a 3D XPoint technológián, melynek lényege, hogy képes ötvözni a RAM és a flash memória legjobb tulajdonságait. A 2017 áprilisában bemutatott Optane SSD hátránya azonban, hogy csak egy nagyon szűk réteg tudja azt használni. Később kiadták az Optane 900P-t is, ami már szélesebb körben hasznosítható, de még mindig csak a prémiumkategóriának készült. Most azonban úgy tűnik, megszületett az arany középút is.

Az Intel a napokban jelentette be az Optane 800P érkezését, ami jóval gyorsabb a jelenleg kapható SSD-knél – igaz, hozzájuk képest kevesebb adatot tudnak tárolni.

Az új SSD M.2-es formátumú, ami azt is jelenti, hogy nem lehet majd minden gépbe beleszerelni. Az eszköz első ránézésre úgy néz ki, mintha egy memóriastickről lenne szó, vagyis kívülről sem hasonlít a jelenlegi SSD-kre. "Belsőre" pedig még kevésbé.

©

Az Intel által közölt adatok szerint az Optane 800P-ről akár 1450 MB/s-os sebességgel lehet majd olvasni, írni rá pedig legfeljebb 640 MB/s-mal lehet. A random IOPS-t mérve (ez a másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek számát jelenti) 250 ezer és 140 ezer IOPS jött ki. Ezek után nem csoda, hogy a cég öt év garanciát és 365 TB-os "állóképességet" vállal az SSD-re.

Az Optane 800P 58 és 118 GB-os változatban lesz elérhető, így az Intel azt ajánlja, ezt az SSD-t az operációs rendszer tárolására használjuk. A Gizmodo tesztje alapján érezhetővé válik majd a gyorsulás.

©

Előbbi ára 129 dollár (kb. 32 ezer forint), utóbbié 199 dollár (kb. 50 ezer forint) – adók nélkül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!