Sebők János: Köztársasági elnök úr, tisztázza magát!

2011. március 25., péntek, 18:05 • Utolsó frissítés: 2011. március 25., péntek, 18:10
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Sokan írják, mondják, hogy az ország már megint az „álamfőn” (sic) röhög. Valójában sokkal nagyobb blamázs mindaz, ami Schmitt Pál személyével, múltjával kapcsolatban már eddig napvilágot látott.

S ez baj. Nagyon nagy baj! Schmitt Pálra, ha már az emberek emberének nyilvánította magát, Magyarország minden polgárának egy emberként kellene felnéznie hovatartozástól, pártszimpátiától, gondolkodásmódtól függetlenül. Schmitt és hivatala azonban ma ezt a tekintélyt, tiszteletet egyre kevésbé élvezi.

Schmitt Pál és Orbán Viktor

Fotó:

Ehelyett erodálódik az elnöki intézmény, s a legfőbb méltóság pozíciójára kiemelt ember is. Egyrészt, mert Schmitt aktuális szereplései, baklövései kapcsán nevetség tárgyává, kimeríthetetlen humorforrássá vált. Másrészt, mert múltját tisztázatlan ügyek, zavaros történetek, kompromittáló mendemondák lengik be, amelyek pártállami szerepével, bírósági üggyel, belső elhárításhoz kapcsolódó tevékenységgel stb. kapcsolatosak.

Schmitt Pál személyével az elmúlt hetekben sokan és sokat foglalkoztak. A megfogalmazott kérdéseket a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), s maga az érintett azonban sokáig vagy válasz nélkül hagyta, vagy könnyedén félresöpörte. Ám amikor – igazi hungarikumként – egy volt miniszterelnök nyújtott be, párttársával együtt, a közjogi méltóságok múltjának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, akkor a KEH is lépett, s bár Schmitt Pál továbbra is bátran hallgat, hivatala közzétette annak az 1964-es közúti balesetnek a bírósági ítéletét, amely a köztársasági elnököt "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása miatt" jogerősen négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte.

Nyitott könyv?

Ezt megelőzően közleményt adtak ki, miszerint "Kevés olyan ember van ma Magyarországon, akinek élete annyira nyitott könyv lenne, mint Schmitt Pálé.”, s a többi felvetett kérdésre azonban nem reagáltak. Pedig a nyitott könyvből még mindig hiányoznak lapok, aminek következtében továbbra is terjednek a pletykák, sejtetések, feltételezések, vádaskodások, spekulációk, s a tények hiányában számos kérdésre még mindig nem tudjuk a választ. Ráadásul ezek között olyan hiányok is vannak, amelyek nyomán okkal vetődik fel a kérdés, hogy Schmitt Pál betöltheti-e azt a posztot, amire tavaly nyáron emelték? Konkrétan, a köztársasági elnök pártállami, belső elhárítással kapcsolatos múltjáról van szó, amelyet ismert történészek is elkezdtek kutatni, feltárni, s az eddigi részletek nemcsak elgondolkoztatóak, de az érintettől magyarázatot követelnek.

Ma már elég pontosan tudjuk, hogy a pártállam belbiztonsági rendszere milyen sűrű hálót szőtt a kiszemeltek köré, s abban a pókok hogyan fogták a legyeket. Horváth József rendőrtábornok, a III/III-as ügyosztály (belső elhárítás) utolsó csoportfőnöke és mások emlékezéseiből, interjúiból tudható, miként működött ez a hálózat. Az idegenforgalom, a turizmus, a sport, az ifjúsági és tömegkultúra például különösen fontos területe volt a belső elhárításnak, az állambiztonsági szolgálat szinte teljesen lefedte ezeket a területeket. Emberei – telepített SZT tisztek, helyben dolgozó vezetők, szakemberek (társadalmi kapcsolatok), beszervezett ügynökök, besúgók stb. – jelen voltak a szállodákban, a sportlétesítményekben, a koncerthelyeken, a klubokban, együtt utaztak a kulturális és sportdelegációkkal, precízen ápolták a személyi kapcsolatokat, rendszeresen kapták a jelentéseket stb.

Végvári József

Fotó:

Az elhárító tevékenység hétköznapjait Végvári József őrnagy, a III/III-5-b (kulturális vonalak védelme) főnökének visszaemlékezéseiből ismerhetjük, aki heti-havi rendszerességgel látogatta a hatáskörébe tartozó kulturális intézményeket, ahol az igazgatókkal, fontos beosztottakkal (társadalmi kapcsolatok) elkávézgatva megtárgyalták a kulturális-zenei szféra történéseit, jelenségeit, „problémás” embereit. Hasonlóképpen látogatta végig Gábor Róbert, a BRFK III/III-as részlegének századosa a koncertszervező cégek, a klubok, az ifjúsági parkok igazgatói irodáit, de ugyanígy bejáratos volt a szintén nagy tömegeket vonzó továbbképzőkbe, ifjúsági táborokba is.

A méltatlanul elfeledett Könnyű zene nehéz évek című filmben maguk a „társadalmi kapcsolatok”, illetve a beszervezettek nyilatkoztak arról, hogy a belső elhárítás emberei, az ügynökök, a spiclik, az SZT tisztek mindenhol ott voltak ezekben az intézményekben, létesítményekben. Az idegenforgalmat, illetve sportot szintén hasonlóképpen felügyelte a belső elhárítás, s a régi szép időkről, a pártállam és az állambiztonság diszkrét bájáról az egykor ott dolgozók körében is számos történet, anekdota kering. Amikor Ungváry Krisztián Schmitt Pál Astoria szállóbeli tevékenységével kapcsolatosan életszerű feltételezésről beszélt, ezekre az élethelyzetekre, kapcsolatokra utalt…Ezeken a helyeken ugyanis magas pozíciókban ez a kapcsolat megúszhatatlan, kikerülhetetlen volt…Ez azt jelenti, hogy gyorsan felívelő karrierje során sportolóként, szállodásként, a Népstadion és Intézményei (pl. BS) igazgatójaként, sportvezetőként Schmitt is kapcsolatba kellett, hogy kerüljön a pártállam titkos szolgáival, az elhárítás embereivel.

A világhálón és a pesti flaszteren keringő mendemondákkal és kommentekkel itt most ne foglalkozzunk, de Révész Béla történész Schmitt tevékenységével összekapcsolható kutatásaira érdemes odafigyelni. Ő annak az ellentmondásnak a hátterére világított rá nemrégen a hvg.hu-n, hogy a köztársasági elnök életrajzában továbbra is vannak homályos ügyek, foltok. Az életrajzából pedig hiányzik, illetve furcsán összekeveredett egy év. S valóban!

Beiktatása alkalmából az MTI által kiadott Schmitt-életrajzban például az szerepel, hogy „1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé. A szállodai iparból 1981-ben visszatért a sport területére, a Népstadion és Intézményei főigazgatójává nevezték ki.”

Ugyanakkor Schmitt Pál EP-képviselő honlapján még ma is ez olvasható:  Hungarhotels Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat (1966-1980); Hotel Astoria, Hotel Fórum, igazgató-helyettesi beosztás; Népstadion és Intézményei, főigazgató (1980-83). A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja pedig megint más adatokat közöl: Hungarhotels Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat (1965 - 1981); Népstadion és Intézményei, főigazgató (1981 - 1983)

Titkok és feltételezések

Ebben az esetben azonban nemcsak az évszámokkal van baj, hanem a karrier állomásainak felsorolásánál is mutatkozik némi titkolózás, ami azért figyelemreméltó, mert Révész Béla részletesen ismertette a Fórum Szálló Szervező Iroda gyanús ügyleteit, korrupció gyanús üzelmeit, s az ezt követő vizsgálatot, pert. Az ügyben súlyos ítéleteket hoztak (többek között dr. Fenyvesy Csaba vívót, Schmitt haverját, üzlettársát is elítélték), ám az eljárásból Schmitt igazgatóhelyettes teljesen kimaradt, a fennmaradt iratokban még kihallgatásának sincs nyoma.

Folytatás »
80 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. április 5., 12:31 Fráter Loránd

Jó lenne tudni, ki, mikor és miért cserélte ki a Sándor-palota bejárata felett a (még) hatályos állami címert az 1915-ös középcímerre, amely a miénk mellett tartalmazza Horvátország, Szlavónia, Fiume stb. címereit is??,

2011. április 4., 08:05 gattamorte

bosszús szerint oké, hogy magyarország jelenlegi köztársasági elnöke nagy valószínüséggel a kádár-rendszer titkosszolgálatának az ügynöke volt, sőt, a samaranch-szálon végigmenve a kgb-hez jutunk.
de ez bosszús szerint oké, csak a gyurcsány(i) meg a (li)bajnai meg a kommunisták kussoljanak végre.
magyarország, így nem szeretlek

2011. április 1., 11:56 bosszús

És még egyszer utóljára! Hiába jó valakinek a helyesírása, hiába ír szép kerek mondatokat, ha érződik belőlük, az azért is elefántot csinálok a bolhából, emberi hitványság. Sajnálom, hogy elmaradt annó, a medea résztvevőinek átvilágítása, mert bizonyára érdekes dolgok derültek volna ki. Vajon kinek az érdeke az ilyen piszlicsáré dolgok felfújása, és az igazán fontosak elhallgatása?

2011. március 31., 15:25 bosszús

Írta sebők, magyar hangja haha!
Egy másik ember,akit soha senki nem választott meg, csak az a néhány mszp-s fajankó, akiket sikerült megvásárolnia, és közel 8 évig vitte a csőd felé az országot. Ez volt gyurcsány(i). Ebből a szempontból sikeres volt, mert egészen a szakadék szélére jutottunk. Nem tudom milyen volt a helyesírása, de táncolni azt nem tudott. Hazugságból viszot jelesre vizsgázott. Szerényen berendezettfejű hehe, itt a helyed. Ennél a lapnál vevők az ilyen dumákra.

2011. március 30., 19:03 haha

Egy ember, akit közvetlenül soha semmire meg nem választottak.
Úgy hívják . Schmitt Pál.
A Magyar Köztársaság új elnöke.

Egy politikus, aki egy Demszkyvel szemben is tudott bukni (2002,

főpolgármesteri választás).

Egy sportdiplomata, aki minimum nem ellenezte egy nemzedéknyi magyar

sportoló pályafutásának kettévágását és akkori szerepére azóta sem

adott magyarázatot ('84 Los Angeles).

Egy szervezet vezetője, melynek lobbiereje és eredményessége 20 éve

fokozatosan csökken (MOB, '89 óta elnöke).( MOB= Magyar Olimpiai Bizottság. Ő az elnöke ezer éve)

Egy ember, akinek a vezetése alatt a magyar sport olimpiai eredményei

lassan a semmibe és az emlékekbe vesznek.

Aranyak száma: Barcelona 11, Athén 8, Peking 3

Érmek száma: 30, 17, 10

Helyezésünk az éremtáblázaton: 8., 13., 21.

Pontszám: 207, 144, 91

Ponttábla helyezés: 7., 14., 20.

Most elkötelezett jobboldali, aki Kádár alatt helyettes államtitkár,

Horn alatt nagykövet volt.

Egy fantasztikus diplomata, aki bár kineveztette magát nagykövetnek

Madridba (hogy közel legyen Samaranch-hoz), majd kineveztette magát

Bernbe is (hogy közel legyen a NOB-hoz), 2001-ben a dicsőséges 4

helyet tudta megszerezni a NOB-elnöki választáson, miután ekkor már

vagy 15 éve kevert a NOB különböző gittegyleteiben (asszem ennyien is

indultak, de ez nem egészen biztos).

Egy válogatott elme, aki 4 év spanyolországi tartózkodás alatt

középfokú szinten tanult meg spanyolul : )))

Egy elhivatott demokrata, aki 1976-tól szolgálta lelkesen és odaadóan

a Kádár-rendszert (ekkortól az Astoria Szálló igazgatóhelyettese).

Egy férfi, aki most a múlt rendszer harcos ellensége és mereven elutasítja

az állás- és pozícióhalmozást, de ő maga 1983-ban például egyszerre volt az

OTSH ( Országos Testnevelési és Spot Hivatal)elnökhelyettese, a MOB főtitkára és helyettes államtitkár. A

rendszerváltást követően volt már párt-alelnök, országgyűlési-i képviselő,

EU-képviselő, OGY elnöke, úgy hogy sportdiplomáciai tisztségeit

folyamatosan megtartotta.

A doppingellenes harc elkötelezett katonája, aki úgy volt megzavarodva

az Annus-Fazekas botrány kapcsán, mint Don Quijote a szélmalom-parkban

(kiutazás előtt váltig bizonygatta, hogy a magyar csapat tiszta, s a

legkisebb doppingvétség esetén ő lemond a NOB vezetői tisztségéről).

Majd ugyanez a lovag végigasszisztálta (bár minden diplomáciai

tekintélyét latba vetette, he-he-he), hogy a két fehérorosz

kalapácsvető, akik Pekingben Pars Krisztián előtt végeztek, hiába

adtak pozitív(!) doppingmintát, megtarthatták érmeiket és

helyezésüket!
Egy ember aki úgy olimpiai bajnok, hogy csak a csapata volt bajnok, de ő pástra sem állt, mert tartalék-vívóként ült ott.
Egy ember, aki "imádja" Magyarországot, de a gyerekei Amrikában jártak iskolába. Az egyik ott is maradt.

További 75 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Sebők János: Köztársasági elnök úr, tisztázza magát!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
további posztok »
HIRDETÉS
PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDMzNHB4OyBkaXNwbGF5OiBibG9jazsiIGNsYXNzPSJiYW5uZXJ3cmFwIGJhbm5lcjIiPgogICAgPGEgaHJlZj0iaHR0cDovL2FkLmFkdmVydGljdW0ubmV0L0MvNzYzNjQvMjU3ODg4My8yNTc4ODk1MDA/IiB0aXRsZT0iSGlyZGV0w6lzIiB0YXJnZXQ9Il9ibGFuayIgcmVsPSJub2ZvbGxvdyIgY2xhc3M9ImdvQWR2ZXJ0aWN1bSI+CgkJPGltZyBzcmM9Imh0dHA6Ly9pbWFnZXMuaHZnLmh1L3N0YXRpYy9za2lucy9kZWZhdWx0L2ltZy9zcG9uc29yL0dUUy9ndHMtYmFubmVyLmdpZiIgYWx0PSIiIC8+Cgk8L2E+CQogICAgPGEgY2xhc3M9ImNhcHRpb24iIHRpdGxlPSJIaXJkZXTDqXMiIGhyZWY9Ii9yYXRlY2FyZCI+PC9hPgo8L2Rpdj4=
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X